Справяне с депресията след раздяла

Ефекти от раздялата

Раздялата никога не е лесна. Краят на една връзка може да обърне света ви с главата надолу и да предизвика редица емоции. Някои хора бързо приемат краха на една връзка и продължават напред, но други може да се справят с депресията.

Това може да бъде сърцераздирателно време и може да се почувства така, сякаш светът ви се разпада. Но докато тъгата и повишеното емоционално състояние са нормални реакции след раздялата, важно е да разпознаете симптомите на депресията.

Здравословни срещу нездравословни симптоми на раздяла

Тъй като симптомите на депресия могат да варират от леки до тежки, често е трудно да се разбере дали тъгата и скръбта са нормална реакция на раздяла или знак за нещо по -сериозно като депресията.

Добре е да скърбите за загубата на връзка, когато започнете лечебния процес. Но това не предполага, че всяка емоция, която изпитвате, е нормална реакция. Има здрави и нездравословни симптоми на раздяла. Познаването на разликите между тези симптоми може да ви помогне да определите дали изпитвате депресия.

Здравословните симптоми на раздялата могат да включват:

 • гняв и разочарование
 • плач и тъга
 • страх
 • безсъние
 • загуба на интерес към дейности

Тези симптоми са обезпокоителни. Но ако изпитвате нормална реакция на раздялата, емоционалното ви състояние ще се подобрява малко по малко, докато се адаптирате към живота без партньора си. Времето, необходимо за лечение, варира за всеки човек, така че бъдете търпеливи.

Въпреки че е нормално да изпитвате тъга и болка след раздяла, трябва да говорите с лекар, ако симптомите ви не започнат да се подобряват след няколко седмици или ако се влошат. За да бъдете диагностицирани с депресия, трябва да изпитате поне пет от следните девет симптома за период от поне две седмици:

 • да се чувстваш тъжен, празен или безнадежден през по -голямата част от деня почти всеки ден
 • загуба на интерес към дейности, които някога сте харесвали
 • загуба на тегло и загуба на апетит, или повишаване на апетита и наддаване на тегло
 • спите твърде малко или твърде много
 • увеличаване на движенията като разбъркване или извиване на ръце или значително забавяне на говора и движението
 • чувството, че нямате енергия през по -голямата част от деня
 • чувствам се безполезен
 • трудности при концентрация или вземане на решения
 • мисли за смъртта, наричани още мисли за самоубийство

Депресията може да се случи на всеки след раздяла, но някои хора са изложени на по -голям риск. Причината за депресията варира, но може да изпитате тези чувства, ако имате лична история на депресия или друго разстройство на настроението. Други фактори, които могат да допринесат за депресия след раздяла, включват хормонални промени или едновременно преживяване на друга голяма промяна в живота ви, като загуба на работа или загуба на близък човек.

Какво се случва, ако депресията не се лекува?

Разпознаването на признаци на депресия след раздяла и получаване на помощ за това състояние може да намали риска от усложнения. Ако не се лекува, можете да разчитате на алкохол или наркотици, за да влошите емоционалната болка. Депресията също оказва влияние върху физическото ви здраве. Може да почувствате болки в ставите, главоболие и необяснима болка в стомаха. Освен това хроничният стрес може да отслаби имунната ви система и да ви направи по -податливи на инфекции и заболявания. Емоционалното хранене може да причини прекомерно наддаване на тегло и да увеличи риска от сърдечни заболявания и диабет.

Други усложнения на депресията могат да включват:

 • паническа атака
 • проблеми у дома, на работа или в училище
 • самоубийствени мисли

Лечение на депресия

Посетете лекар, ако симптомите ви не започнат да се подобряват след две до три седмици.

Въз основа на симптомите Ви, Вашият лекар може да Ви предпише антидепресант, който да Ви помогне да се справите с емоциите си. Те включват:

 • селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин, като флуоксетин (Prozac) и пароксетин (Paxil)
 • инхибитори на обратното захващане на серотонин-норепинефрин, като дулоксетин (Cymbalta) и венлафаксин (Effexor XR)
 • трициклични антидепресанти, като имипрамин (Tofranil) и нортриптилин (Pamelor)
 • инхибитори на моноаминооксидазата, като транилципромин (Parnate) и фенелзин (Nardil)

Уверете се, че разбирате рисковете от приема на антидепресанти. Някои лекарства могат да причинят сексуални странични ефекти, повишен апетит, безсъние и наддаване на тегло.

Говорете с Вашия лекар, ако симптомите Ви не се подобрят или влошат или ако имате тежки странични ефекти. Вашият лекар може да коригира дозата или да препоръча различно лекарство. В зависимост от тежестта на депресията след раздяла, Вашият лекар може да препоръча консултация или психотерапия, за да Ви помогне да се справите с чувствата си, особено ако сте имали мисли за самоубийство.

Начините за справяне с депресията, които не включват професионална помощ, включват:

Упражнение: Физическата активност може да укрепи имунната ви система и да увеличи енергията ви. Упражненията също увеличават производството на ендорфини в тялото ви, което може да подобри настроението ви. Стремете се към 30 минути физическа активност поне три пъти седмично.

Бъдете заети: Изследвайте хобита и дръжте ума си зает. Ако се чувствате депресирани, прочетете книга, отидете на разходка или започнете проект около къщата.

Спете много: Получаването на достатъчно почивка също може да подобри психическото ви благосъстояние и да ви помогне да се справите след раздялата.

Билкови и естествени средства: Ако не искате да приемате лекарства с рецепта, попитайте Вашия лекар за добавки, използвани за депресия, като жълт кантарион, S-аденозилметионин или SAMe и омега-3 мастни киселини под формата на рибено масло. Някои добавки не могат да се комбинират с лекарства, отпускани по лекарско предписание, затова се консултирайте предварително с Вашия лекар. Можете също така да проучите алтернативни терапии за депресия, като акупунктура, масажна терапия и медитация.

Получаване на поддръжка след раздяла

Преодоляването на раздялата е по -лесно, когато получавате подкрепа от семейството и приятелите си. Не е нужно да преминавате през това сами, затова се обградете с позитивни хора, които ви насърчават. Ако се чувствате самотни или уплашени, обадете се на любим човек и направете социални планове.

Избягвайте негативни хора, които могат да ви съдят или критикуват. Това може да влоши депресията и да ви затрудни излекуването след раздяла.

Можете също така да се борите със самотата и депресията след раздяла, като развивате нови приятелства и се свързвате отново със стари приятели. Съберете се с няколко колеги за обяд или вечеря или се включете във вашата общност, за да се запознаете с нови хора. Присъединете се към клуб, вземете час или доброволно в свободното си време.

Дори ако депресията ви не е достатъчно тежка за психотерапия, може да е полезно да се присъедините към група за подкрепа. Потърсете групи за подкрепа при раздяла и развод близо до дома си или изберете група за подкрепа за психични заболявания и депресия. Ще срещнете хора, които са преминали през същото преживяване, плюс ще научите техники за справяне с емоциите си.

Каква е перспективата за депресия след раздяла?

Въпреки разходката с влакче в увеселителен парк, е възможно да се излекувате и да преодолеете душевните страдания. Перспективата е положителна с лечението, но е важно да не пренебрегвате продължителните негативни чувства и тъга. Лечебният процес варира при всеки човек. Но с помощта на приятели, семейство и може би лекар, можете да преодолеете депресията и да продължите напред, след като връзката приключи.

Превенция на самоубийствата

Ако смятате, че някой е в непосредствен риск от самонараняване или нараняване на друг човек:

 • Обадете се на 911 или на местния номер за спешни случаи.
 • Останете с човека, докато пристигне помощ.
 • Извадете всички оръжия, ножове, лекарства или други неща, които могат да навредят.
 • Слушайте, но не съдете, спорете, заплашвайте или викайте.

Ако мислите, че някой обмисля самоубийство, потърсете помощ от гореща линия за криза или превенция на самоубийствата. Опитайте Националната линия за превенция на самоубийствата на 800-273-8255.

Източници: Национална линия за превенция на самоубийствата и Администрация на услугите за злоупотреба с вещества и психично здраве

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss