Свързани с COVID-19 сърдечни удари и чернокожи жени

Лорън Мълиган/Гети Имиджис

В началото на ноември 37-годишният Дариън Уокър се събуди с болки в гърдите, втрисане и задух. „Бях нервен да отида в болницата и вероятно да бъда изложен на вируса COVID-19“, каза Уокър.

Тя добави, че се страхува повече да не получи инфаркт и затова веднага отиде в болницата.

Уокър разбра, че докато е била в спешното отделение, й е даден бърз тест за COVID-19, който е положителен. Тя също показваше всички признаци на сърдечен удар.

„Не видях това да идва. Винаги съм виждал себе си като картина на здравето. Бягах три или четири пъти седмично и ходех през уикендите, ако времето позволяваше“, каза тя.

„Докторът ми каза, че виждат много случаи на хора, които идват със симптоми като ускорен сърдечен ритъм и затруднено дишане, предизвикани от COVID-19.

Уокър каза, че се радва, че е отишла в болницата и е била лекувана. Много хора отлагат отиването си в болницата. „Месеци по-късно все още живея като човек, който е получил сърдечен удар“, казва тя. „Тялото ми всъщност не се интересува, че щетите са причинени от COVID-19.

В Съединените щати има над 550 000 смъртни случая, свързани с COVID-19.

Според статистически данни, изготвени от нестопанската организация American Public Media Research Lab, чернокожите, жителите на тихоокеанските острови и коренното население умират от COVID-19 с повече от три до четири пъти повече от белите хора.

Връзката между COVID-19 и сърдечните заболявания

Връзката между сърдечните заболявания и COVID-19 е особено обезпокоителна за чернокожите жени. Черните жени и мъже са имали най-висок процент на диагнози COVID-19 и смъртност.

Дори преди да започнат да постъпват данни за сърдечни проблеми, свързани с COVID-19, Американска сърдечна асоциация казва, че близо 50 000 чернокожи жени умират всяка година от сърдечни заболявания, които не са свързани с COVID-19.

Ето защо е толкова важно чернокожите жени, които живеят със сърдечни заболявания, да бъдат особено внимателни.

Nike Shoyinka, MD, медицински директор на здравния отдел на окръг Ingham в Лансинг, Мичиган, казва: „Забелязано е, че COVID-19 причинява системно възпаление и повишени кръвни съсиреци, като и двете водят до инфаркти, белодробна емболия, когато включва белите дробове и инсулт, когато засяга неврологичната система, причинявайки съсиреци в съдовете на мозъка.

Тази тревожна тенденция не засяга само тези с активни случаи на COVID-19.

Изследователи и доставчици от цялата страна също съобщават, че значителен брой хора, които се възстановяват от COVID-19, имат сърдечно увреждане, което е резултат от възпаление, причинено от коронавируса, според Американска сърдечна асоциация (AHA).

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), това включва хора, които са се заразили с COVID-19 и са имали леки симптоми. CDC проследява свързаните с COVID-19 сърдечна недостатъчност, коронарна артериална болест и кардиомиопатия при хора, които са имали вируса.

„Предотвратяването на развитието на COVID-19 е нещото номер едно, което можете да направите, за да предотвратите свързани симптоми“, казва Шойинка.

Тя препоръчва на всички да бъдат усърдни в носенето на маски, честото миене на ръцете и поддържането на всички Препоръчани насоки от CDC за предотвратяване на коронавирусна инфекция.

„Освен това, за да спрете разпространението, вземете своя Covid-19 ваксини когато са на разположение за вас“, казва Шойинка.

Тъй като степента на предаване все още е висока, тя също така казва, че „ранното откриване и лечение са от ключово значение за предотвратяване и намаляване на опасните последици за здравето, причинени от усложненията на COVID-19“.

Шойинка настоява, че „ако дадено лице има влошаващи се симптоми, не трябва да отлага търсенето на медицинска помощ“.

Познайте рисковите си фактори

Според AHAхората, живеещи със сърдечни заболявания или рискови фактори като високо кръвно налягане, трябва да бъдат още по-бдителни в опитите си да предотвратят заразяването с коронавирус и развитието на COVID-19.

Това включва получаване на ваксина срещу COVID-19 възможно най-скоро, за да се предотврати тежко заболяване, ако се потвърди положителна диагноза COVID-19.

Много чернокожи жени дори не знаят, че са изложени на риск.

Според AHA, едва 58 процента от чернокожите жени знаят признаците и симптомите на сърдечен удар, а 36 процента са наясно, че сърдечните заболявания са основен риск за здравето за тях.

Един от тези рискове е високото кръвно налягане. AHA казва, че 40 процента от чернокожите жени живеят с високо кръвно налягане.

„Лица с основни медицински състояния, като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет, като цяло са изложени на по-висок риск от усложнения на COVID“, казва Шойинка.

Внимавайте за предупредителни знаци

Дори извън рисковете, които носи COVID-19, важно е да сте наясно с предупредителните признаци за сърдечен удар. Въпреки че може да нямате всички тези симптоми, обърнете внимание на:

 • болка или натиск в гърдите, продължаващи няколко минути
 • болка в гърба, шията, челюстта или едната или двете ръце
 • усещане за недостиг на въздух
 • изпотяване
 • усещане за замаяност
 • гадене
 • гадене и повръщане
 • тежка и необяснима умора

През последната година, в лицето на затворени лекарски кабинети и болници с повече случаи на COVID-19, отколкото могат да се справят, много чернокожи жени не са потърсили незабавна медицинска помощ, когато са изправени пред признаците, че може да имат сърдечен удар.

Шойинка казва, че едно от най-лошите неща, които можете да направите, е да отложите да потърсите незабавна медицинска помощ.

Повече в В партньорство с Императива за здравето на черните жени
Виж всички

Направете ваксините си приоритет

Пътуването на една черна жена през COVID-19

Разкриване на травмата на бременните чернокожи жени в САЩ

Начини за намаляване на рисковите фактори

Ако имате един или повече рискови фактори за инфаркт или инсулт, опитайте се да работите върху намаляването на вашите управляеми рискове по време на пандемията и след това.

Ето някои неща, които можете да направите:

 • Бъдете последователни при приемането на всички лекарства, които са ви предписани за лечение на хронични състояния като високо кръвно налягане и диабет.
 • Бъдете в крак с рутинните си прожекции.
 • Проверете дали Вашият лекар има възможности за телемедицина, за да можете да се обадите, ако изпитвате симптоми, но се колебаете да отидете в болницата.

Месеци след диагнозата много хора, диагностицирани с COVID-19, като Уокър, съобщават за продължителни ефекти като увреждане на белите дробове, задух, неравномерен пулс и умора дълго след като вирусът е изчистил тяхната система.

Много медицински центрове и здравни специалисти създават специални клиники, които да следват и да предоставят лечение на щети, причинени от пристъп на COVID-19.

Ако сте имали вируса, вижте дали можете да насрочите скрининг за увреждане на сърцето, кръвни съсиреци, които могат да причинят сърдечни пристъпи, и други дългосрочни ефекти върху здравето на сърцето ви.

Уокър каза, че поддържа близък контакт с лекаря си и си прави редовни образни и диагностични тестове.

„Те ми направиха няколко стрес теста и провериха кръвното ми налягане няколко пъти след диагнозата ми. Но също така няма да позволя това да ме развали. Връщам се към ходене и да гледам какво ям. Аз съм на разредител на кръвта, за да ме предпази от кръвни съсиреци в сърцето или белите дробове“, добави тя, надявайки се, че тези стъпки ще я предпазят в бъдеще.

Следващи стъпки

Ако сте имали COVID-19, добра идея е да проверите здравето на сърцето си.

Работете с вашия здравен екип, за да насрочите срещи за необходимите прегледи и да създадете план за действие за справяне с всички дългосрочни симптоми и ефекти.

И ако не сте имали COVID-19, продължете да вземате тези предпазни мерки, за да избегнете заразяването с коронавирус и развитието му:

 • носете маска
 • практикувайте физическо дистанциране и правилно миене на ръцете
 • избягвайте претъпкани места
 • вземете ваксината срещу COVID-19, когато е налична за вас

Има някои здравословни състояния, като предишни сърдечни заболявания, белодробни заболявания, рак и други, които могат да ви накарат да отговаряте на условията за ваксиниране по-рано.

Можете да се консултирате с вашия лекар или местни агенции за обществено здравеопазване, за да видите какви са критериите за ваксинация във вашата общност.


Императивът за здравето на черните жени (BWHI) е първата организация с нестопанска цел, основана от чернокожи жени, за да защитава и насърчава здравето и благосъстоянието на чернокожите жени и момичета. Научете повече за BWHI, като отидете на www.bwhi.org.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss