Рискови фактори и причини за IgA нефропатия

IgA нефропатията е заболяване, което причинява натрупването на протеин имуноглобулин А (IgA) в бъбреците ви. Фактори като пол, раса и фамилна анамнеза могат да увеличат шанса ви да развиете заболяването, но точната причина не е ясна.

IgA нефропатията се нарича още болест на Бергер. IgA обикновено помага на тялото ви да се бори с инфекциите, но когато заседне в бъбреците ви, това води до загуба на функция.

IgA се натрупва и уврежда малките бъбречни филтри, наречени гломерули, които отстраняват отпадъците и допълнителните течности от кръвта. Това увреждане кара бъбреците да изпускат кръв и протеини в урината.

Бъбреците в крайна сметка получават толкова белези, че не могат да филтрират кръвта достатъчно добре, за да ви поддържат здрави. Крайният стадий на бъбречно заболяване се нарича краен стадий на бъбречно заболяване, наричан още краен стадий на бъбречно заболяване (ESRD). В този момент ще се нуждаете от диализа или бъбречна трансплантация, за да филтрирате кръвта си вместо увредените бъбреци.

Рискови фактори

Дизайн от Maya Chastain

Някои фактори правят някои хора по-склонни от други да получат IgA нефропатия. Но това, че имате някои или всички тези рискове, не означава, че ще получите това заболяване.

IgA нефропатията е около два пъти повече често при мъжете, отколкото при жените в Съединените щати. Мъжете в тийнейджърска възраст до края на 30-те са най-склонни да получат това състояние.

Азиатците, индианците и белите американци са изложени на по-висок риск от IgA нефропатия, въпреки че това състояние може да засегне хора от всяка раса.

Вашият риск се увеличава, ако имате фамилна анамнеза за IgA нефропатия. До 40% на хора с родител, брат или сестра или дете, които имат IgA нефропатия, също имат абнормален IgA.

Риск от краен стадий на бъбречно заболяване

Медицинска илюстрация от Мая Частейн

Според някои изследвания, приблизително 1 от 4 души с IgA нефропатия ще развият ESRD в рамките на 10-20 години след поставянето на диагнозата.

Вашият риск от развитие на ESRD от IgA нефропатия е по-висок, ако:

  • Вашата бъбречна функция продължава да намалява
  • резултатите от кръвните ви изследвания са ненормални
  • имате високо кръвно налягане

Причини за IgA нефропатия

Изследователите не знаят точно какво причинява IgA нефропатия. Те вярват, че това е резултат от грешен отговор на имунната система, който атакува и уврежда бъбреците. Ето какво се случва:

Медицинска илюстрация от Мая Частейн
  1. IgA, протеин, който помага на имунната система да се бори с инфекциите, съдържа по-малко захарна галактоза от нормалното.
  2. Антителата в кръвта виждат IgA като чужд и се прикрепят към него, образувайки бучки.
  3. Тези бучки са твърде големи, за да преминат през бъбречните филтри, така че се забиват вътре.
  4. Уловеният IgA възпалява и уврежда бъбреците, което ги кара да изпускат кръв и протеини.
  5. С течение на времето бъбреците стават твърде увредени, за да филтрират кръвта.

IgA нефропатията е вид бъбречно заболяване. Най-често се среща при по-млади азиатски, индиански и бели мъже. Наличието на фамилна анамнеза за разстройството също увеличава риска.

Състоянието се случва, когато антитела се прикрепят към IgA, мислейки, че това е нахлуваща клетка. След това бучки от IgA и антитела се забиват в бъбреците ви и причиняват увреждане.

IgA нефропатията може да доведе до краен стадий на бъбречно заболяване, което може да бъде животозастрашаващо без лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss