Рискови фактори за аутизъм

Преглед

Причините за разстройството на аутистичния спектър (ASD) остават неизвестни. Експертите обаче смятат, че са посочили определени фактори, които могат да увеличат риска.

Има някои доказателства, че критичният период за развитие на ASD настъпва преди, по време и веднага след раждането. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), повечето учени са съгласни, че генетиката влияе върху шансовете ви за развитие на ASD. Факторите на околната среда също изглежда играят роля.

Генетични фактори

Генетиката може да повлияе на риска от някои форми на аутизъм. Ако имате брат, сестра, близнак или родител с ASD, е по-вероятно да го развиете.

Някои медицински състояния също са свързани с ASD. Те включват генетични заболявания като синдром на крехката Х и туберозна склероза. Процентът на ASD е много по -висок сред децата с туберозна склероза, отколкото при тези, които нямат болестта, съобщава CDC.

Фактори на околната среда

Някои експерти подозират, че излагането на тежки метали и други токсини в околната среда повишава риска от ASD. Някои лекарства с рецепта, като талидомид и валпроева киселина, също са свързани с ASD. Ако вашата родена майка приема тези лекарства, докато е бременна, това може да повиши риска от развитие на състоянието.

Според Обществото за аутизъм, изследователите също проучват възможни връзки между ASD и някои вирусни инфекции или метаболитни дисбаланси.

Децата, родени от по -големи родители, също са изложени на по -голям риск от развитие на ASD, според CDC.

Какво можете да направите сега

Съобразяването на факторите на околната среда може да намали риска за вас или вашето дете от развитие на ASD, но понякога те са извън вашия контрол. Говорете с Вашия лекар, ако имате притеснения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss