Расовите погрешни схващания в здравеопазването убиват чернокожите жени

жена гледа настрани на масата за изпит
Добрата бригада/Гети изображения

Както много от вас вероятно знаят, ние като чернокожи жени имаме сериозен проблем в тази страна по отношение на нашето здравеопазване. Казано по-просто, ние сме къси от система и медицинско заведение, които или не ни разбират, или са вързани от расизъм. Така или иначе, всеки, който се грижи за нас, трябва да се справи по-добре.

Историческите данни потвърждават, че медицинският расизъм е свързан с робството. Колкото и да е странно, единственият път, когато имаше истински фокус върху черните жени и техните тела, беше точно преди края на робството. Белият естаблишмънт продължаваше да се нуждае от здрави чернокожи жени, за да произвежда здрави бебета в страната, за да поддържа двигателя на робството, знаейки, че вносът на „движими вещи“ скоро ще стане незаконен.

„Внезапно получавате съгласувани усилия от страна на държавата, собствениците на роби и лекарите, които сега са загрижени как да увеличат естествената раждаемост при чернокожите жени. […] Естественият прираст беше нещото, което можеше да поддържа двигателя на робството жив и работещ в Съединените щати. Джесика Мари Джонсън, асистент в катедрата по медицина в Джон Хопкинс, направи това изявление на форум за сложната история на робството и неговото въздействие върху справедливостта в здравеопазването в Съединените щати.

Но когато страната се отдалечи от робството, белите лекари изместиха идеологията си от грижи към скептицизъм по отношение на оплакванията на чернокожите жени – което продължава и до днес. Дори Серина Уилямс трябваше да моли лекарите си да я изслушат относно нейното тяло. Ако не беше настояла лекарите да се вслушат, изходът след раждането на дъщеря й можеше да е далеч по-различен, отколкото се оказа.

Ние сме на кръстопът. И в историята има много примери за това как сме стигнали до този ключов момент в здравеопазването на чернокожите жени. Лечебното заведение не ни разбира, а много от нас им нямат доверие.

Историческа перспектива

През 1800 г. Джеймс Марион Симс, по-късно възхваляван като „бащата на гинекологията“, провежда гинекологични експерименти върху поробени чернокожи жени без анестезия и без тяхното съгласие.

В продължение на 4 години Симс оперира безброй поробени жени под расисткия претекст, че черните жени не изпитват болка по същия начин като белите. Колкото и странно да изглежда тази концепция, тя продължава да съществува в медицинската общност днес.

Според проучване от 2016 г., проведено в Университета на Вирджиния, „значителен брой бели миряни и студенти по медицина и местни жители поддържат фалшиви вярвания относно биологичните различия между черните и белите [people] и демонстрира, че тези вярвания предсказват расови пристрастия във възприемането на болката и точността на препоръките за лечение.

Разбира се, един от най-лошите примери за различия в здравеопазването в Съединените щати беше прословутият Проучване на USPHS за сифилис в Tuskegee.

През 1932 г. изследователи от правителството на САЩ набират 600 чернокожи мъже със сифилис – бактериална инфекция – от общности с по-ниски доходи за проучване на естествената история на заболяването. Бактериите, които причиняват инфекцията, се предават чрез полов контакт.

Докато 600 мъже са участвали в проучването, 399 мъже никога не са били лекувани, въпреки че леченията са били налични малко след началото на проучването. Тези мъже бяха възпрепятствани да получат лечение, така че тези, които провеждат изследването, да могат да оценят хода на сифилиса в техните тела.

Целта на изследването никога не е била разкрита на мъжете или техните семейства. Просто са били наблюдавани, докато умрат.

През 1951 г. Хенриета Лакс, 30-годишна афроамериканка, е диагностицирана с агресивна форма на рак на маточната шийка. Тя почина от болестта, но нейните ракови клетки продължават да живеят. Нейните клетки бяха култивирани в медицинския център Джон Хопкинс в масов мащаб, ставайки известни като клетъчната линия „HeLa“.

Белите лекари в Джон Хопкинс през 50-те години на миналия век преследваха чернокожи жени с рак на шийката на матката, като изрязваха тъканни проби от шийките на матката на своите пациенти без знанието или съгласието на пациентите, се казва в скорошен съдебен иск, заведен от наследството на Хенриета Лак.

В историята на 20-ти век глобалната медицина е трансформирана от компютрите, управляващи здравеопазването – освен че е открито, че медицинският софтуер може да бъде и расистки.

Според изследване от 2019 г. алгоритъм, използван в болници, помагащ за управлението на здравеопазването на над 200 милиона души в Съединените щати, систематично дискриминира чернокожите.

И въз основа на изследването хората, които се самоопределят като чернокожи, са получили по-ниски рискови резултати и по-малко направления за процедури, отколкото белите пациенти, въпреки че чернокожите пациенти са по-болни.

Авторите изчисляват, че това расово пристрастие намалява броя на чернокожите пациенти, идентифицирани за допълнителни грижи, с повече от половината, тъй като алгоритъмът използва здравните разходи като заместител на здравните нужди. Тъй като по-малко пари се харчат за чернокожи пациенти, които имат същото ниво на нужда, алгоритъмът погрешно заключава, че чернокожите пациенти са по-здрави от еднакво болните бели пациенти.

Недоверието продължава да живее

Статия на Американската психологическа асоциация (APA) разкри, че много бели лекари, постъпващи в медицинско училище, имат негативни стереотипи относно общностите на BIPOC (черни, местни и цветнокожи). И според проучване на Световния икономически форум, въпреки че чернокожите хора съставляват около 13% от населението, само 4% от лекарите в Съединените щати са черни.

Това рязко несъответствие играе драматична роля в начина, по който се лекуват пациентите, които са цветнокожи, и влияе върху всичко – от способността на хирурга да използва адекватни формули за оценка на усложненията или смъртта при чернокожи пациенти до препоръчване на лечение или дори планове за управление на болката.

Тези несъответствия могат да доведат до това, че лекарите не предписват болкоуспокояващи с до 40% по-малко при чернокожи пациенти и до 25% по-малко при латиноамерикански пациенти за остра болка.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)жените от чернокожите, индианските и американските индианци/туземците от Аляска умират при раждане два до три пъти по-често от белите жени от проблеми, свързани с бременността.

„Проучванията също така установиха, че чернокожите новородени са по-склонни да живеят, ако за тях се грижи чернокож лекар“, казва д-р Рейчъл Хардеман, титуляр доцент по здравеопазване и расово равенство в Университета на Минесота.

Расизмът и дискриминацията са реални в здравеопазването. И всички във всяка агенция, клиника, болница или лекарски кабинет трябва да бъдат отворени за идентифициране и контролиране на своите имплицитни пристрастия, защото животите на хората са застрашени.

И ние от BWHI не можем да се съгласим повече, защото чернокожите жени умират ненужно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss