Рак на дебелото черво в стадий 4: Лечение и перспективи

Етап 4 рак на дебелото черво се счита за напреднал: ракът се е разпространил извън дебелото черво до отдалечени органи. Лечението може да включва комбинация от операция, химиотерапия, таргетна терапия или аблация.

Според Американско дружество за борба с рака (ACS)приблизително 13% от хората в Съединените щати живеят поне 5 години след получаване на диагноза рак на дебелото черво в стадий 4 в сравнение с хората от общото население, които нямат рак на дебелото черво.

Целта на лечението на рак на дебелото черво в стадий 4 е да удължи и подобри качеството на живота ви. Много рядко лечението може да излекува рак на дебелото черво в стадий 4.

Използваните лечения зависят от местоположението, степента и размера на туморите, които са се разпространили извън дебелото черво. Лекарите могат да препоръчат комбинация от операция, химиотерапия, таргетна терапияили аблация за отстраняване на ракови тумори. Палиативните грижи също могат да бъдат опция.

В тази статия ще разгледаме по-отблизо как се класифицира ракът на дебелото черво в стадий 4, заедно с вашите възможности за лечение и перспективи.

Факти за рака на дебелото черво

 • Приблизително 106 970 души ще получат диагноза рак на дебелото черво в Съединените щати през 2023 г.
 • Вашият риск от развитие на рак на дебелото черво става по-висок с напредване на възрастта. Други рискови фактори включват хранене с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на мазнини, пиене на алкохол и пушене.
 • Средната възраст за поставяне на диагноза рак на дебелото черво е 68 години при хора, определени като мъже по рождение, и 72 години при хора, определени като жени по рождение.
 • в повечето случаи, ракът на дебелото черво расте бавно и се развива в продължение на много години. Хората често получават диагнозата на по-късните етапи, когато се появят симптоми.
 • Редовен скрининг за рак на дебелото черво е отличен начин за ранно откриване на рак на дебелото черво. Най-доброто време да започнете скрининга е, когато сте на 45 години.

Какво е стадий 4 рак на дебелото черво?

При рак на дебелото черво в стадий 4 ракът се е разпространил от дебелото черво в други части на тялото ви чрез лимфната и кръвоносната система. Лекарите наричат ​​това разпространение „метастази“. Тежестта на този етап зависи от това къде ракът е метастазирал.

Лекарите също така класифицират раковите заболявания, за да ви помогнат да определите вашето лечение и перспективи.

Степента се определя от това как изглеждат раковите клетки под микроскоп. Това е начин да се класифицира колко агресивен може да бъде ракът. Например:

 • Клас 1 (нисък клас): Раковите клетки са добре диференцирани или растат бавно.
 • Степен 2 (междинна степен): Раковите клетки са умерено диференцирани или междинно нарастващи.
 • Степен 3 (висока оценка): Раковите клетки са слабо диференцирани или бързо растящи.

Лечим ли е ракът на дебелото черво в стадий 4?

Лечението на стадий 4 на рак на дебелото черво се фокусира върху удължаване и подобряване на качеството на живота ви. Целта обикновено не е да се излекува стадий 4 рак на дебелото черво, освен в много, много редки случаи. Важно е да имате открита дискусия с лекар, за да разберете по-добре вашия рак и целите на вашето лечение.

Как обикновено се лекува рак на дебелото черво в стадий 4?

Лекарите, които се специализират в лечението на рак, се наричат ​​онколози. Те ще работят с вас, за да създадат план за лечение, който работи най-добре за вас.

Видът на лечението, който вашият онколог може да препоръча, зависи от местоположението, степента и размера на туморите във и извън дебелото черво. Ако зоните на разпространение на рака са малки, операцията може да ви помогне да живеете по-дълго и може да подобри качеството ви на живот.

хирургия

обикновено операция за стадий 4 рак на дебелото черво включва отстраняване на местата, където ракът се е разпространил. Това често е вашето дебело черво, вашите лимфни възли и области на черния дроб.

Ако ракът е блокиране на дебелото черво, хирургът може да отстрани част от органа, за да запази дебелото черво отворено. Лекарят може също така да извърши процедура, наречена колостомия, за да пренасочи единия край на червата през разрез в коремната стена, за да създаде стома. Стомата е отвор в кожата ви, където е прикрепена торбичка за събиране на изпражнения.

Химиотерапия преди или след операция

Лекарят може да предложи химиотерапия след операция. Това се нарича адювантна химиотерапия. Адювантната терапия помага за намаляване на шанса ракът да се върне и потенциално подобрява резултата от вашата операция. Раковите клетки понякога могат да останат след операция и адювантната терапия помага да ги премахнете от кръвния поток или лимфната система.

Ако разпространението на рака е голямо или просто има твърде много места, лекарите могат да предложат химиотерапия преди операцията. Това се нарича неоадювантна химиотерапия. Ако туморите реагират на химиотерапия и се свият по размер, тогава операцията може да успее да ги отстрани.

Аблация

Ако ракът на дебелото черво в стадий 4 се е разпространил в черния ви дроб, тогава аблация, процес, който унищожава раковите клетки в черния дроб, може да бъде ефективен. Това е нехирургична процедура, която използва ултразвуково сканиране за насочване на процеса.

Целева терапия

Онколог може да препоръча таргетна терапия като начин да контролирате растежа на вашия рак. Както при химиотерапията, тези целеви лекарства навлизат през кръвта ви. Те могат да достигнат до почти всички части на тялото ви. Това ги прави полезни при ракови заболявания, които са се разпространили в отдалечени региони.

Таргетната терапия може да се използва заедно с химиотерапията или сама по себе си, ако химиотерапията не работи.

Какви са перспективите за човек с рак на дебелото черво в стадий 4?

Според ACS5-годишната относителна преживяемост в Съединените щати за стадий 4 на рак на дебелото черво е 13%.

5-годишна относителна преживяемост от 13% означава, че някой с рак на дебелото черво в стадий 4 има 13% по-голяма вероятност да живее 5 години, отколкото някой без рак на дебелото черво.

Таблицата по-долу показва относителните нива на преживяемост от База данни за наблюдение, епидемиология и крайни резултати (SEER).. Базата данни проследява хора в Съединените щати, които са получили диагноза рак на дебелото черво между 2012 г. и 2018 г. Базата данни SEER използва локализирани, регионални и далечни класификации.

Етап SEER 5-годишна относителна преживяемост
Локализиран: Няма признаци, че ракът се е разпространил извън дебелото черво или ректума. 91%
Регионален: Ракът се е разпространил извън дебелото черво или ректума до близките тъкани или лимфни възли. 72%
Дистанционно: Ракът се е разпространил в отдалечени части на тялото ви. 13%
Комбиниран: Това се състои от всички етапи на SEER. 63%

Фактори, влияещи върху вашата перспектива

Струва си да се отбележи, че нивата на преживяемост не вземат предвид други фактори, които могат да повлияят на това как реагирате на лечението. Те включват:

 • Възраст и здраве: Вашата възраст и здравословно състояние към момента на поставяне на диагнозата могат да повлияят на това как реагирате на лечението. С по-напреднала възраст рискът от развитие на рак на дебелото черво нараства се увеличавакакто и риска от смъртност.
 • Тегло: Наднорменото тегло може да повлияе на резултата от вашето лечение. Това се дължи на увеличаването на състояния като диабет тип 2 и по-високи нива на възпаление.
 • пушене: Тютюнопушенето не само увеличава риска от развитие на всякакъв вид рак, но също така може да повлияе на резултатите от лечението. Според проучване от 2018 г., хората, които са спрели да пушат по време на лечение за колоректален рак, са подобрили общата преживяемост.

С непрекъснато подобряващи се и напредващи лечения, нива на оцеляване вероятно ще се подобри с времето.

Етап 4 рак на дебелото черво е късен стадий. Лечението обикновено се фокусира върху удължаване и подобряване на качеството ви на живот, вместо да се опитва да излекува рака.

Леченията, които лекарите използват, зависят от местоположението, степента и размера на туморите, които са се разпространили извън дебелото черво. Опциите включват операция, химиотерапия, аблация и таргетна терапия. Могат да се обмислят и палиативни грижи.

В Съединените щати 5-годишната относителна преживяемост при рак на дебелото черво в стадий 4 е 13%. Вашият онколог ще ви предостави по-персонализирана перспектива в зависимост от вашата конкретна ситуация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss