Разликата между крупа и магарешка кашлица

Джеси Касън / Getty Images

Да имаш болно дете е страшно – особено ако издават странни звуци, които звучат като лай, писък или сякаш задъхват въздух.

Крупата и магарешката кашлица (коклюш) са две заболявания, които могат да се появят при бебета, малки деца, деца и възрастни. Има прилики между двете условия – както и много специфични разлики.

В тази статия ще сравним крупа с магарешка кашлица и ще очертаем всичко, което трябва да знаете и за двете, включително превенция, лечение и перспективи.

Таблица за бързо сравнение

крупа магарешка кашлица
Причини параинфлуенца вирус бактериална инфекция
Звук на кашлица лай; груб, скърцащ звук викащ, задъхан звук
Симптоми субфебрилна температура; подуване и възпаление на гласните струни, дихателната тръба и бронхите; кашлица; затруднено дишане; лаеща кашлица; дрезгавост субфебрилна температура; лека кашлица; хрема; силна кашлица, придружена от магарен звук след 1 до 2 седмици; затруднено дишане; сини устни; повръщане и задушаване
Продължителност/заразяване между по-малко от една седмица и 10 дни; обикновено е заразен само когато детето има треска, обикновено в продължение на 3 дни до 100 дни; заразен в продължение на 5 дни след започване на антибиотиците и заразен в продължение на 2 седмици или повече след началото на кашлицата, ако не се използват антибиотици
Лечение дексаметазон, пулверизиран епинефрин антибиотици
Outlook обикновено лека и отзвучава у дома, често без лекарства може да бъде сериозно при малки бебета; възможните усложнения включват пневмония, мозъчно увреждане, припадък и смърт, ако не се лекува

Относно крупа

Крупата е вирусна респираторна инфекция, която засяга деца. Най-често се среща при деца под 5-годишна възраст, но може да се появи и при по-големи деца. Крупата е рядка при възрастни, но може да бъде по-сериозен когато се появи в тази възрастова група.

Крупата е краткотрайна, обикновено преминава в рамките на 3 до 10 дни.

Причина и разпространение

Крупата обикновено се причинява от параинфлуенца вирус. Както при всички парагрипни вируси, няма ваксина, която да го предотврати. Крупата може също да бъде причинена от киселинен рефлукс или алергии.

Крупата се предава по въздух и се предава чрез микроскопични капчици, които се отделят, когато човек кашля или киха. Може да се зарази и при докосване на замърсени повърхности.

Крупата е заразна и може да се зарази по всяко време на годината. Въпреки това, той е най-разпространен през зимните и пролетните месеци.

Симптоми

Крупата се определя отчасти от лаеща кашлица. Децата с круп също могат да издават груб, скърцащ звук (стридор). Стридор и субфебрилитет също са чести симптоми.

Крупата започва със симптоми, които наподобяват обикновена настинка, включително субфебрилна температура. Подуването и възпалението на гласните струни, дихателната тръба и бронхите причиняват кашлица, затруднено дишане и дрезгав глас.

Лечение

За разлика от магарешката кашлица, крупът обикновено отзвучава с лека медицинска помощ у дома.

Вдишването на влажен, влажен въздух и пиенето на много течности ще спомогнат за разреждането на секретите на слуз и ще накарат детето ви да се чувства по-комфортно. Спането с повдигната глава може също да помогне за облекчаване на кашлицата през нощта.

Педиатърът на вашето дете може да предпише стероиди, които намаляват възпалението на трахеята. Ако детето ви има проблеми с дишането, лекарят може също да приложи пулверизиран епинефрин.

Относно магарешка кашлица

Коклюшът е сериозно състояние, което може да засегне всеки на всяка възраст, включително тийнейджъри, възрастни и възрастни хора. При бебета може да причини пневмония, гърчове, трайно увреждане поради увреждане на мозъка или смърт, ако не се лекува.

Това състояние може да се задържи, причинявайки заядлива кашлица да продължи 100 дни или повече.

Причина и разпространение

Коклюшът е инфекция на горните дихателни пътища, причинена от Bordetella pertussis бактерия.

Коклюшът се предава по въздух и е силно заразен. Разпространява се чрез микроскопични капчици във въздуха, които се отделят при кашляне и кихане. Може да се разпространи и при докосване на замърсени повърхности.

Симптоми

Коклюшът започва като обикновена настинка. Неговите симптоми могат да включват субфебрилитет, лека кашлица, хрема и диария.

С напредването на магарешката кашлица кашлицата става по-тежка. Пристъпи на кашлица, които включват магарешки, задъхани звуки, могат да се случат, когато детето ахне въздух след неконтролируема, силна кашлица.

Може да се появи запушване и повръщане, причинени от прекомерно количество слуз. Задишването на въздух и кикащ звук могат да придружават кашлицата, въпреки че този класически симптом не винаги е очевиден при бебетата.

Ако детето ви се бори за дишане, може да се появи цианоза (посиняване на кожата).

Лечение

Антибиотиците могат да помогнат за намаляване на тежестта на симптомите, както и на продължителността на магарешка кашлица. Заразен е 5 дни след започване на антибиотиците.

Коклюшът може да бъде заразен в продължение на 2 седмици или повече след началото на кашлицата, ако не се дават антибиотици.

Стратегии за превенция

Ето най-добрите стратегии за превенция на крупа и магарешка кашлица.

крупа

Няма ваксина, която да предпазва от круп. Най-добрата ви защита срещу това и други вирусни заболявания е добрата хигиена, която включва често миене на ръцете и покриване на устата и носа, когато кашляте или кихате.

магарешка кашлица

Има две ваксини, използвани срещу магарешка кашлица:

  • DTaP ваксината се използва при бебета и деца под 7 години.
  • Ваксината Tdap се използва при тийнейджъри, тийнейджъри и възрастни. Бременните жени също могат да получат ваксината Tdap. Това защитава техните новородени, които няма да получат DTaP ваксината, докато не навършат 2 месеца.

За новоинокулирани бебета, бустерни ваксини ще се дават по следния график:

  • на 2 месеца
  • на 4 месеца
  • на 6 месеца
  • някъде между 15 и 18 месеца
  • някъде между 4 и 6 години

DTaP ваксината осигурява защита до 10 години. Предтийнейджърите и тийнейджърите трябва да получат бустерна ваксина (Tdap), като се започне от около 11-годишна възраст.

Възрастните, които никога не са били инокулирани, могат да получат Tdap по всяко време. Бременните жени трябва да получават Tdap през третия триместър.

Крупата и магарешката кашлица са респираторни заболявания, които могат да се появят при хора на всяка възраст. Крупата е необичайна при възрастни, но може да бъде по-сериозна, когато засяга тази възрастова група.

Крупата се причинява от вирус. Няма ваксина срещу круп. Това състояние обикновено отзвучава у дома, за по-малко от 10 дни.

Коклюшът се причинява от бактериална инфекция. Може да бъде опасно и дори да причини смърт при малки бебета. Има налична ваксина, която предпазва хора от всички възрасти от магарешка кашлица.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss