Разкъсан далак: Симптоми и лечение при възрастни и деца

Далакът е орган на имунната система в горната лява част на корема. Местоположението му означава, че е склонен към нараняване след травма с тъп предмет, като например след автомобилна катастрофа. Тежкото нараняване на далака може да бъде животозастрашаващо, защото може да претърпите значителна загуба на кръв.

В тази статия ще обсъдим симптомите, които трябва да търсите и които могат да означават разкъсване на далака. Също така ще прегледаме възможните причини, как лекарите проверяват за разкъсан далак и някои възможности за лечение.

Какви са симптомите на руптура на далака?

Симптомите на разкъсан далак зависят от това колко е увреден далакът. Те могат да включват:

 • болка в корема
 • нежност в горната лява част на корема
 • ниско кръвно налягане
 • Знак на Керкоето е болка, която излъчва нагоре към лявото рамо
 • объркване или промени в психическото Ви състояние
 • замъглено зрение
 • ускорен пулс
 • по-бледа кожа от обикновено
 • слабост
 • непоносимост към студ

относно 20% от хората с нараняване на далака също имат фрактури на долното ляво ребро. Ако имате такава фрактура, може също да имате разкъсан далак, дори и да нямате други симптоми.

симптоми на разкъсан далак по цялото тяло
Илюстрирано от Джейсън Хофман

Травми на далака при деца

Децата обикновено имат по-гъвкави ребра. Това означава, че те няма винаги да получат фрактура на ребрата от травматично нараняване. Но те все още могат да имат основно увреждане на далака.

Повечето деца с нараняване на далака ще имат болка в горната лява част на корема. Освен това е вероятно да имат болка в лявото рамо.

Някои симптоми могат да подскажат, че има вътрешен кръвоизлив. Те включват:

 • по-бледа кожа от обикновено
 • слаб пулс
 • замаяност

Лекарите обикновено се справят с наранявания на далака при деца без операция. Проучване от 2022 г. на 33 болници установи, че само около 2,8% на деца с наранявания на далака от 2010 г. до 2019 г. са оперирани. Децата могат да имат по-голям риск от тежки инфекции след операция. Лекарите обикновено се опитват да бъдат възможно най-предпазливи в подхода си към лечението.

Разкъсването на далака е спешна медицинска помощ

Разкъсването на далака може да доведе до значителна загуба на кръв, която може да доведе до смърт без лечение. Ако подозирате, че имате руптура на далака, обадете се на 911 или на местните служби за спешна помощ, за да получите незабавна помощ.

Какво може да причини разкъсване на далака?

Далакът може да се спука поради травматични наранявания или спонтанно разкъсване. Последното е много по-рядко срещано.

Травматични наранявания

Повечето обща травматична причина за руптура на далака е катастрофа с моторно превозно средство. Други често срещани причини включват директна травма, като например удар в корема или падане. Лекарите обикновено разделят травматичните наранявания на далака в следните три категории:

 • проникваща травма, като огнестрелна рана или пробождане в корема
 • тъпа травма, като например удар в горната лява част на корема от волан
 • непряка травма, като случайно разкъсване на капака на далака след колоноскопия

Спонтанно разкъсване

Докато повечето случаи на руптура на далака се дължат на травматично увреждане, възможно е далакът да се спука спонтанно. В около 93% при случаи на спонтанна руптура, лицето има основно заболяване, което причинява увеличен далак.

Има много потенциални причини за спонтанно разкъсване на далака. Някои от най-често включват:

 • ракови заболявания, свързани с кръвта, като левкемия и лимфом
 • инфекции, като инфекциозна мононуклеоза и цитомегаловирус
 • ракови заболявания на далака
 • възпаление в близките органи, като панкреаса

Някои доклади за случаи дори идентифицират кихане като причина за руптура на далака. Но това е изключително рядко.

Как лекарите диагностицират руптура на далака?

Преди да диагностицира руптура на далака, лекарят първо ще разгледа вашите наранявания и симптоми. Ако вашите симптоми предполагат голяма вероятност от руптура на далака, те могат да назначат образни тестове.

Някои образни техники могат да помогнат на лекаря да види далака ви по-ясно, за да потвърди диагнозата. Те включват:

 • Фокусирана оценка със сонография за травма (FAST): БЪРЗИЯТ преглед включва използване на ултразвук върху ключови области на гърдите и корема, за да се идентифицира кръвта около далака. Наличието на кръв предполага разкъсване. Но лекарите не могат да идентифицират всички аспекти на увреждането на далака с този бърз преглед до леглото.
 • компютърна томография: КТ позволява на лекаря да идентифицира наранявания на далака и други околни органи.

Въпреки че компютърната томография може да бъде по-чувствителна за откриване на наранявания на далака, получаването на компютърна томография може да отнеме много време. Ако имате симптоми на тежко нараняване и кървене, Вашият лекар обикновено ще препоръча бързи, животоспасяващи интервенции, тъй като разкъсването на далака е спешна медицинска помощ.

Степени на наранявания на далака

Има различни степени на увреждане на далака. Лечението често зависи от това колко тежко е нараняването.

The Американска асоциация за хирургия на травма класифицира нараняванията на далака от степени 1 до 5, като 5 е най-тежката. Има много фактори, които лекарите вземат предвид при степенуване на нараняване на далака. Ето едно много основно обобщение:

 • 1 клас: Под капака на далака се намира локва съсирена кръв. Покрива около 10% от повърхността на далака. Има разкъсване в обвивката на далака с дълбочина по-малка от 1 сантиметър (cm).
 • 2 степен: Съсирената кръв покрива до половината от повърхността под покривката на далака. Разкъсването е с дълбочина между 1 и 5 см.
 • 3 степен: Съсирената кръв покрива повече от половината от повърхността под покривката на далака. Разкъсването е по-голямо от 5 cm или се простира в по-дълбоката тъкан на далака.
 • 4 клас: Някои от кръвоносните съдове, които водят до далака, се разкъсват. Около 25% от кръвоснабдяването на далака ви прекъсва.
 • 5 клас: Далакът ти се разбива. Кръвоносните съдове имат увреждане, което пречи на далака ви да получава кръв.

Какво е лечението на руптура на далака?

Лечението на руптура на далака зависи от множество фактори. Първият е колко стабилен е вашият кръвен поток. Ако имате нужда от повече от две единици кръв или показвате признаци, че все още кървите, като ниско кръвно налягане, вероятно ще се нуждаете от операция.

Хирургията за руптура на далака може да включва един от двата подхода.

Първият подход е спленектомия, която е операция за отстраняване на далака. Вторият подход е емболизация на далака, която т.еnвключва процедура за ограничаване на кръвоснабдяването на вашия далак през далачната артерия. Процедурата намалява налягането във вашия далак, което може да ограничи загубата на кръв, докато нараняването ви лекува.

Можете да живеете без далака си. Но без този орган на имунната система може да сте изложени на по-голям риск от инфекции. Поради тази причина лекарите обикновено ще се опитат да запазят част от далака ви или ще изберат емболизация на далака.

относно 10% до 40% на хора с наранявания на далака ще се нуждаят от операция. Останалите ще имат неоперативно лечение. Неоперативното лечение обикновено включва:

 • продължаване на измерването на вашите жизнени показатели, за да сте сигурни, че сте стабилни
 • поръчване на повторни изображения
 • проверявайте често кръвната си картина, за да сте сигурни, че нямате допълнително кървене

Какви са възможните усложнения при руптура на далака?

Основното усложнение на руптурата на далака е обилното кървене. Загубата на кръв от разкъсан далак може да бъде толкова значителна, че да доведе до смърт без лечение.

Възможно е също така да развиете инфекция след операция за отстраняване на далака. Това е по-често през първите 5 години.

Ако претърпите инцидент, който води до симптоми на разкъсан далак, незабавно потърсете помощ. Забавянето на лечението може да доведе до по-сериозни усложнения или смърт.

Често задавани въпроси

По-долу са някои често задавани въпроси за руптура на далака.

Кога обикновено започват симптомите след разкъсване на далака?

Симптомите ще започнат в зависимост от тежестта на руптурата на далака. Ако вашето разкъсване доведе до значително нараняване, ще почувствате симптоми много бързо.

В редки случаи далакът може да се разкъса повече от 48 часа след настъпване на нараняването. Това се казва забавена руптура на далака.

Може ли спукан далак да се излекува сам?

Способността на далака да се лекува често зависи от това колко тежко е нараняването и къде се намира. Много хора могат да се възстановят без операция.

Колко време отнема възстановяването от руптура на далака след операция?

Ако получите разкъсване на далака, вероятно ще имате други наранявания. Възстановяването след операция на далака, както и възстановяването от тези наранявания, може да повлияе на времето на вашето възстановяване. Вашият лекар ще Ви изпише, когато покажете признаци на стабилно кръвно налягане и не показвате признаци на инфекция.

Разкъсването на далака е сериозно и потенциално животозастрашаващо събитие. Обикновено се дължи на нараняване на корема. Лекарите опитват неоперативно лечение, когато е възможно, за да избегнат увеличаване на риска от по-късна инфекция.

Важно е да не пренебрегвате коремните симптоми и болка, ако претърпите инцидент. Те могат да показват разкъсване или разкъсване на далака. Болката в горната лява част на корема и лявото рамо са най-честите симптоми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss