Разделяне на фактите от измислиците за шизофренията

Погрешните схващания около шизофренията продължават да съществуват поради дезинформация, стигма, регионални различия и сложния характер на заболяването.

Двама приятели седят на пейка в парка и говорят за митовете за шизофренията.

Шизофренията е сложно и често погрешно разбирано психично заболяване, а дезинформацията и стигмата около състоянието все още преобладават в много общества.

Важно е да се оспорват и коригират всички погрешни схващания за шизофренията и да се насърчава съпричастност и разбиране към хората, живеещи с болестта.

Ето някои от най-често срещаните митове около шизофренията.

Мит 1: Шизофренията причинява раздвоение или множествени личности

Често срещано погрешно схващане е, че шизофренията причинява раздвоение на личността или множество личности.

Една от причините за това погрешно схващане може да е, че разграничението между шизофрения и дисоциативно разстройство на идентичността (преди това разстройство на множествената личност) е било по-слабо в миналото.

Всъщност, показва изследване, публикувано през 2017 г че ранните описания на шизофренията всъщност са много подобни на начина, по който DID се описва сега. Но тъй като и двете разстройства бяха подложени на повече изследвания, стана по-очевидно, че те са различни състояния.

Шизофренията се характеризира със симптоми като халюцинации, заблуди, дезорганизирано мислене и необичайно поведение. Това не включва наличието на множество личности или състояния на идентичност (промени).

Дисоциативното разстройство на идентичността, от друга страна, се характеризира с наличието на две или повече различни състояния на личността или идентичности в индивида. Тези състояния на личността често се развиват, когато мозъкът не е в състояние да обработи и интегрира травматични преживявания, чувства и спомени от детството.

Мит 2: Хората с шизофрения не могат да живеят сами или да имат работа

Шизофренията може да бъде предизвикателство за лечение, но с подходящо лечение и подкрепа много хора с разстройството са в състояние да заемат работа и да живеят самостоятелно. Все пак способността за това ще варира в зависимост от тежестта на заболяването и нивото на функционално увреждане.

Някои хора с шизофрения изпитват затруднения да поддържат работа поради симптомите си и много живеят със семейството си или в поддържани жилища. Други обаче могат да работят, да живеят сами и да управляват ежедневните си дейности, включително самообслужване, домакински задачи и социални взаимодействия.

Някои хора с шизофрения може също да открият, че се възползват от структурираната рутина и допълнителната социализация, която осигурява работата. Научете повече за най-добрите работни места за хора с шизофрения тук.

Мит 3: Хората с шизофрения са по-склонни да бъдат опасни или агресивни

Често срещано погрешно схващане е, че шизофренията е свързана с насилие. В миналото шизофренията често е била неправилно свързвана с насилствено поведение, което е довело до широко разпространени погрешни схващания за това, че хората с шизофрения са опасни или непредвидими.

Проучване показва че повечето индивиди (85–90%) с шизофрения не са агресивни и е по-вероятно да бъдат жертви на насилие, отколкото насилници. Всъщност хората с шизофрения, които живеят в общността (а не в психиатрична институция) са около 14 пъти по-вероятно да бъде жертва на насилствено престъпление, отколкото извършителят.

Фактори като злоупотреба с вещества, история на насилие и липса на подходящо лечение и подкрепа са по-значими предиктори за насилствено поведение при лица с шизофрения, както и в общата популация.

Научете повече за стигмата на шизофренията и насилието тук.

Мит 4: Лечението на шизофрения не работи

Ефективността на лекарствата за шизофрения варира от човек на човек и докато някои хора може да не реагират добре на лекарството, други изпитват значително подобрение на симптомите си.

Едно изследване установено, че около 81% от хората с първи епизод на психоза показват поне 20% намаление на симптомите след прием на антипсихотици; При 52% симптомите им намаляват поне наполовина.

Важно е да се отбележи обаче, че негативните симптоми на шизофренията (т.е. намалено емоционално изразяване и ниска мотивация) са трудни за лечение с лекарства. Тези симптоми обикновено са най-упоритият и труден аспект на състоянието и представляват голяма част от дългосрочното увреждане, наблюдавано при хора с шизофрения.

Като цяло медикаментите сами по себе си може да не са достатъчни за справяне с шизофренията, а други форми на лечение, като терапия или обучение на социални умения, също могат да бъдат важни за постигането на оптимални резултати.

Научете повече за различни лечения за хронична шизофрения тук.

Мит 5: Шизофренията винаги е стресиращо и нежелано преживяване

Шизофренията е хронично състояние, което може да причини широк спектър от тревожни симптоми, включително халюцинации, заблуди, дезорганизирано мислене и реч и нарушено социално функциониране.

Въпреки това, въпреки че смущаващите симптоми обикновено се съобщават от тези в САЩ, това не е толкова често срещано в други части на света. Някои хора смятат, че вместо да ги разстройват, гласовете, които чуват, предлагат утеха и подкрепа.

Ако вашите симптоми причиняват дистрес, можете да работите с вашите психолози, за да намалите симптомите. Много хора успяват да постигнат дълги периоди на ремисия с подходящо лечение.

Има и част от общността, която работи, за да живее в хармония със своя опит, вместо да го премахва. С помощта на техния терапевт или психолог тези гласове могат да се превърнат в ценна част от тяхната система за емоционална подкрепа.

Погрешни схващания за шизофренията в медиите

Сензационните портрети на хора с шизофрения във филми, новинарски статии и други медии често ги описват като непредсказуеми и насилствени, което допълнително затвърждава вредните стереотипи.

Важно е да се насърчи образованието, осведомеността и съпричастността, за да се разсеят тези погрешни схващания и да се намали стигмата, свързана с шизофренията. Ако сте намерили тази статия за поучителна, споделете я, за да помогнете в борбата със стигмата на психичните заболявания.

Беше ли Ви полезно?

Шизофренията е сложно психично заболяване с широк спектър от симптоми и прояви, което може да затрудни пълното разбиране.

В допълнение, много хора може да нямат личен опит или контакт с разстройството, което може да доведе до допълнителни погрешни схващания, основани на слухове, стереотипи или ограничена информация.

Важно е, че хората с шизофрения, както всеки друг, са личности с уникален опит, произход и обстоятелства. Образованието и емпатията са от решаващо значение за разсейването на погрешните схващания и намаляването на стигмата, свързана с шизофренията.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss