Разбиране на явната памет

Паметта се отнася до процес, чрез който мозъкът ви приема информация, съхранява я и я извлича по-късно.

Имате три вида памет:

 • Сензорна памет. Това включва това, което в момента приемате със сетивата си. Това е най-краткият тип памет.
 • Краткосрочна памет. Краткосрочните спомени обикновено траят по-малко от минута, въпреки че понякога могат да се превърнат в дългосрочни спомени.
 • Дългосрочна памет. Дългосрочните спомени могат да продължат дни до години.

Експлицитната памет е вид дългосрочна памет, която се занимава с припомняне на факти и събития. Може също да видите явна памет, наричана декларативна памет.

Експлицитната памет изисква съзнателно да си припомняте информация. Например, представете си, че някой ви пита коя е столицата на Франция. За да отговорите, вероятно ще получите достъп до паметта си, за да намерите правилния отговор: Париж.

Прочетете, за да научите повече за явната памет, различните й типове и как можете да подобрите дългосрочната си памет.

Има ли различни видове явна памет?

Експлицитната памет може допълнително да бъде разделена на два различни типа: семантична и епизодична памет.

Семантичната памет включва факти и общи знания. Това може да варира от неща като конкретни научни факти до по-големи, по-абстрактни понятия.

Епизодичната памет е свързана с конкретни неща или преживявания, които са ви се случили.

Какви са някои примери за явна памет?

Вашата семантична и епизодична памет са от решаващо значение за ежедневното ви функциониране.

Например вашият семантична памет може да ти помогне:

 • знайте, че думата „лодка“ се отнася до плавателен съд с различни размери
 • припомняме, че Вашингтон, окръг Колумбия, е столицата на САЩ
 • разпознават отличителните белези, които класифицират животното като куче

Вашият епизодична памет, от друга страна, може да ви помогне:

 • Спомнете си пътуването до Лондон, което предприехте с двамата си най-добри приятели преди няколко години
 • припомнете си страхотна вечеря в любимия си ресторант
 • помислете за церемонията по завършване на гимназията

Как се създават дългосрочни спомени?

Дългосрочните спомени, включително експлицитните спомени, се създават в рамките на три стъпки.

Стъпка 1: Кодиране

На този етап вашите сетива вземат информация от вашата среда и я изпращат до мозъка ви. От там информацията влиза в паметта ви.

Нивото на обработка, което се случва, може да варира от плитко (фокусиране върху физически характеристики, цвят или размер) до дълбоко (фокусиране върху значението на елемента или връзката му с други неща).

Стъпка 2: Съхранение

След като паметта е кодирана, тя е готова да бъде съхранена в мозъка ви. При съхранение спомените могат да се поддържат за по-дълги периоди от време.

Една-единствена дългосрочна памет може да се съхранява в много части на мозъка ви. Например, зрителните части на паметта се съхраняват в областта на мозъка, свързана със зрението.

Стъпка 3: Извличане

Извличането е процес на извикване на информация, която е била кодирана и съхранена като памет. Това обикновено се случва в отговор на сигнали за извличане или неща, които ви карат да търсите спомен.

Например, ако някой ви зададе любопитни въпроси, това е вашият сигнал за извличане, за да потърсите в паметта си конкретна информация.

Понякога извличането става без усилие. Друг път може да отнеме малко работа.

Как се сравнява явната памет с имплицитната памет?

Има два вида дългосрочна памет. В допълнение към явната памет има и имплицитна памет.

Неявната памет, понякога наричана недекларативна памет, включва начина, по който преживяванията влияят на нашето поведение. За разлика от явната памет, която изисква съзнателно усилие за припомняне на информация, имплицитната памет действа несъзнателно.

Добър пример за имплицитна памет е шофирането, което просто правите. Въпреки че можете да научите някого какво трябва да прави, за да кара кола, не можете да го научите точно колко натиск да приложи към газта или педала на спирачката.

Можете ли да подобрите дългосрочната си памет?

Искате ли да прецизирате паметта си, за да бъде възможно най-ефективна? Следните съвети могат да ви помогнат да подобрите дългосрочната ви памет и да предотвратите загуба на памет:

 • Спете много. Сънят е важен за консолидирането на спомените ви, за да можете да си ги припомните по-късно. Ако се опитвате да запишете нещо в дългосрочната си памет, опитайте да си го припомните точно преди да заспите.
 • Избягвайте многозадачността. Многозадачността естествено разделя вниманието ви. Това може да попречи на процеса на кодиране на паметта.
 • Бъдете активни. Упражнението увеличава притока на кръв към тялото ви, включително мозъка. Стремете се да правите около 150 минути аеробни упражнения всяка седмица. Звучи ли обезсърчително? Включете бърза разходка, дори само за 15 минути, в ежедневието си.
 • Дайте тренировка и на мозъка си. Точно като физическите упражнения, умствените упражнения могат да ви помогнат да поддържате мозъка си в добра форма. Правете неща, които ви карат да мислите, като кръстословици или усвояване на ново умение.
 • Поддържайте здравословна диета. Съсредоточете се върху храни, подхранващи мозъка, включително тъмни, листни зеленчуци и мазна риба.
 • Поддържайте се организиран.Запишете свои собствени списъци със задачи или запазете срещите, изброени в тетрадка. Ако се опитвате да научите нещо ново, запишете свои собствени резюмета или очертания. Това ви помага да се включите активно в ученето.

Долния ред

Експлицитната памет е вид дългосрочна памет, която се съсредоточава върху запомнянето на факти и събития. Трябва съзнателно да положите усилия да си припомните нещата от явната си памет.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss