Разбиране на хроничния бронхит

Какво представлява хроничният бронхит?

Бронхитът е възпаление на лигавицата на бронхите. Това са тръбите, които пренасят въздух към и от белите дробове. Хората, които имат бронхит, често имат постоянна кашлица, която предизвиква удебелена, обезцветена слуз. Те също могат да получат хрипове, болка в гърдите и задух.

Бронхитът може да бъде остър или хроничен. Острият бронхит се развива от настинка или друга респираторна инфекция и често се подобрява в рамките на няколко дни без трайни последици. Хроничният бронхит е по -сериозно състояние, което се развива с течение на времето, а не се появява внезапно. Характеризира се с повтарящи се епизоди на бронхит, които продължават няколко месеца или години. Постоянното възпаление в лигавицата на бронхите води до натрупване на прекомерно количество лепкава слуз в дихателните пътища. Това ограничава количеството въздушен поток, влизащ и излизащ от белите дробове. Блокирането на въздушния поток се влошава с течение на времето, което води до затруднено дишане и повишено отделяне на слуз в белите дробове.

Много хора, които имат хроничен бронхит, в крайна сметка развиват емфизем, който е вид белодробно заболяване. Заедно двете състояния се наричат ​​хронична обструктивна белодробна болест или ХОББ. Според Американската белодробна асоциация, повече от 11 милиона души в САЩ имат ХОББ. Има обаче много повече хора, които дори не подозират, че го имат.

По-голямата част от симптомите на ХОББ отнемат известно време, за да се развият, така че хората често погрешно смятат, че състоянието не е животозастрашаващо и пренебрегват симптомите, докато състоянието не премине в по-напреднал стадий. Въпреки че състоянието не може да бъде излекувано, симптомите могат да бъдат управлявани с лечение, след като се постави диагноза.

Какви са симптомите на хроничния бронхит?

След дълъг период на възпаление и дразнене в бронхиалните тръби, хроничният бронхит може да доведе до няколко отличителни симптоми, включително упорита, тежка кашлица, която извежда слуз от белите дробове. Слузта може да е жълта, зелена или бяла.

С течение на времето количеството слуз постепенно се увеличава поради увеличеното производство на слуз в белите дробове. Слузта в крайна сметка се натрупва в бронхиалните тръби и ограничава въздушния поток, което води до все по -трудно дишане. Този задух може да бъде придружен от хрипове, които се влошават при всякакъв вид физическа активност.

Други симптоми на хроничен бронхит могат да включват:

 • умора
 • треска
 • втрисане
 • дискомфорт в гърдите
 • задръстване на синусите
 • лош дъх

В по -късните стадии на хроничен бронхит кожата и устните могат да придобият синкав цвят поради липса на кислород в кръвта. Намалените нива на кислород в кръвта също могат да доведат до периферен оток или подуване на краката и глезените.

С напредването на хроничния бронхит симптомите също могат да варират по тежест и честота. Например, кашлицата може да изчезне временно, само за да бъде последвана от период на по -интензивна кашлица. По -тежките епизоди могат да бъдат предизвикани от различни фактори, включително:

 • инфекции на дихателните пътища, като настинка или грип
 • инфекции на други места в тялото
 • излагане на дразнители на околната среда, като замърсяване на въздуха или прах
 • сърдечни състояния

Какво причинява хроничен бронхит?

Хроничният бронхит възниква, когато лигавицата на бронхиалните тръби многократно се дразни и възпалява. Продължителното дразнене и подуване могат да увредят дихателните пътища и да причинят натрупване на лепкава слуз, което затруднява движението на въздуха през белите дробове. Това води до затруднено дишане, което постепенно се влошава. Възпалението може също така да увреди ресничките, които са подобни на косата структури, които помагат да се предпазят въздушните канали от микроби и други дразнители. Когато ресничките не работят правилно, дихателните пътища често се превръщат в място за размножаване на бактериални и вирусни инфекции.

Инфекциите обикновено предизвикват първоначално дразнене и подуване, което води до остър бронхит. Хроничният бронхит обаче най -често се причинява от пушенето на цигари. Всъщност над 90 процента от тези с болестта имат анамнеза за тютюнопушене. Вдишването на цигарен дим временно парализира ресничките, така че честото пушене за продължителен период може сериозно да увреди ресничките. Поради това увреждане с течение на времето може да се развие хроничен бронхит.

Пасивното пушене също може да допринесе за развитието на хроничен бронхит. Други възможни причини включват продължително излагане на замърсяване на въздуха, промишлени или химически изпарения и токсични газове. Повтарящите се белодробни инфекции също могат да причинят допълнително увреждане на белите дробове и да влошат симптомите на хроничен бронхит.

Кога трябва да видя моя лекар?

Много хора отхвърлят симптомите на хроничен бронхит, вярвайки, че просто имат кашлица при пушачи. Важно е обаче незабавно да се свържете с Вашия лекар, ако имате дори и най -малкото подозрение, че може да имате бронхит. Липсата на своевременно лечение на хроничен бронхит значително увеличава риска от тежко белодробно увреждане, което може да доведе до дихателни проблеми или сърдечна недостатъчност.

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако кашлицата Ви:

 • трае повече от три седмици
 • не ви позволява да спите
 • е придружено от треска над 100,4 ° F.
 • произвежда обезцветена слуз или кръв
 • причинява хрипове или задух

Как се диагностицира хроничният бронхит?

Ако не сте сигурни дали вашите симптоми са тези на хроничен бронхит, са налични тестове, които да помогнат на Вашия лекар да постави окончателна диагноза:

 • Рентгенография на гръдния кош може да помогне за изключване на други белодробни състояния, като пневмония, които могат да причинят кашлицата ви.
 • Храчките са слузта, която кашляте от белите дробове. Тестването и анализът на храчките може да потвърди наличието на бактерии и да помогне на Вашия лекар да определи основната причина за Вашите симптоми.
 • Тест за белодробна функция позволява на Вашия лекар да прецени колко добре функционират белите Ви дробове. Той може да провери за признаци на астма или емфизем, като измерва колко добре дишате и колко лесно белите дробове могат да изпращат кислород до останалата част от тялото ви.
 • По време на компютърна томография Вашият лекар взема рентгенови лъчи с висока разделителна способност на тялото Ви от различни ъгли, което позволява на Вашия лекар да види по-подробно белите Ви дробове и други органи.

Как се лекува хроничният бронхит?

Въпреки че няма лек за хроничен бронхит, болестта може да бъде управлявана с медикаментозно лечение и корекции на начина на живот, особено когато диагнозата е поставена в началото.

Медицинско лечение

В зависимост от тежестта на Вашето състояние, Вашият план за лечение може да се състои от следното:

 • Бронходилататор е вид лекарство, което отваря дихателните пътища в белите дробове, което улеснява дишането. Веществото обикновено се вдишва чрез инхалатор, който е устройство, което изпомпва лекарството в белите дробове. Вашият лекар ще Ви покаже как да използвате инхалатора си правилно, за да извлечете максимума от бронходилататора.
 • Теофилинът е перорално лекарство, което отпуска мускулите на дихателните пътища, така че те да се отварят повече, което помага за облекчаване на всички затруднения в дишането. Вашият лекар може да Ви предпише теофилин, ако имате тежък задух.
 • Ако симптомите Ви не се подобрят с бронходилататор или теофилин, Вашият лекар може да Ви предпише стероиди. Тези лекарства могат да се приемат или с инхалатор, или под формата на хапчета.
 • Белодробната рехабилитация е програма, която има за цел да подобри дишането и цялостното ви благосъстояние. Често се състои от упражнения, хранителни консултации и дихателни стратегии. Някои програми включват и консултиране. Вашият лекар може да Ви насочи към програма за белодробна рехабилитация в болница във Вашия район.

Средства за начин на живот

Извършването на определени промени в начина на живот и изпробването на естествени средства също могат да помогнат за облекчаване на симптомите на хроничен бронхит. Може да помислите за следното:

 • Вдишването на топъл, влажен въздух от овлажнител може да облекчи кашлицата и да разхлаби слузта в дихателните пътища. Почиствайте редовно овлажнителя в съответствие с инструкциите на производителя. Бактерии и гъбички могат да растат във водния съд, ако не се почисти правилно.
 • Трябва незабавно да се откажете от пушенето, ако пушите. Ако живеете в район с високи нива на замърсяване на въздуха, трябва да носите маска, когато излизате навън. Трябва да носите и маска, ако работите в индустрия, където сте изложени на боя или почистващи препарати за домакинството със силни изпарения. Честото излагане на тези дразнители може да влоши симптомите Ви.
 • Физическата активност може да укрепи мускулите, които ви помагат да дишате. В идеалния случай трябва да тренирате поне три пъти седмично в продължение на 30 минути. Ако преди не сте тренирали, започнете бавно и постепенно увеличавайте продължителността и интензивността на рутинните си упражнения. Можете да помолите Вашия лекар да Ви помогне да създадете план за упражнения, който да работи за Вас.
 • Дишането със стиснати устни понякога може да осигури облекчение, когато имате затруднено дишане. При дишане със стиснати устни поемате дълбоко въздух и след това бавно издишвате през устата си. Докато издишате, дръжте устните си така, сякаш ще целунете някого. Това може да ви помогне да регулирате дишането си и да се почувствате по -добре, когато изпитвате задух.

Пазарувайте овлажнители онлайн в Amazon.

Как може да се предотврати хроничният бронхит?

Най -важното нещо, което можете да направите, за да намалите риска от хроничен бронхит, е да избягвате или да спрете да пушите. Тежки белодробни увреждания могат да възникнат, когато вдишвате цигарен дим за продължителен период. След като спрете да пушите, дробовете ви ще започнат да се лекуват и ще можете да дишате много по -лесно. Също така ще намалите риска от рак на белия дроб. Говорете с Вашия лекар за отказване от тютюнопушенето или посетете уебсайта на Американската белодробна асоциация за съвети.

Също така е важно да се избягват други дразнители на белите дробове, включително боя, токсични изпарения и прах. Ако работите в индустрия, където често сте изложени на такива дразнители, носете маска върху носа и гърлото си, за да защитите дробовете си.

Пазарувайте маски онлайн в Amazon.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss