Разбиране на причините за TMJ?

Точната причина за нарушенията на темпоромандибуларната става (TMJ) е до голяма степен неизвестна. Някои случаи започват след нараняване, докато други може да имат повече общо със смесица от структура на ставите, генетика и стрес.

човек с болка в ТМС, търсещ причината
South_agency/Гети изображения

Нарушенията на темпоромандибуларната става, наричани още TMJ или TMD, засягат движението на челюстта. Човек може да изпита щракане или изскачане на челюстта, болка в челюстта или главоболие или проблеми с отварянето на устата. TMJ обикновено не се счита за сериозен и може дори да се излекува от само себе си с течение на времето.

Ето какво трябва да знаете за TMJ, какво го причинява и какви са перспективите за хората, които се справят с това състояние.

Научете повече за нарушенията на темпоромандибуларната става.

Какво причинява TMJ?

През повечето време, причината за TMJ не се установява лесно. Симптомите могат да започнат внезапно без ясна причина.

Редица фактори могат да допринесат за развитието на TMJ. Изследователи кажете, че нараняването на челюстта или темпоромандибуларната става е едно от по-вероятни причини. Освен това семейната история на дадено лице (генетика), психологическият стрес и дори структурата на челюстта могат да играят роля в неговото развитие.

Противно на това, което може би сте чували, изследователи не вярвайте, че лоша захапка или скоби причиняват ТМС.

Какви са рисковите фактори за TMJ?

До 70% хора могат да изпитат симптоми на TMJ. Това каза, само между 5% и 12% хора търсят медицинска помощ за симптомите си.

Основните рискови фактори за ТМС включват между 20 до 40 години стари и женски. Изследователите не са идентифицирали никакви специфични рискови фактори за развитие на хроничен TMJ.

Можете ли да предотвратите TMJ?

Не е задължително да предотвратите TMJ. Причината за него е неизвестна в много хората. За други това може да е резултат от неочаквано нараняване. Въпреки това можете да намалите симптомите си, като разтегнете челюстните мускули, опитате физическа терапия и намалите нивото на стрес.

В някои случаи, свързани с бруксизъм, можете да работите с вашия лекар или зъболекар, за да получите предпазител за уста или мускулни релаксанти, за да предотвратите скърцане със зъби по време на сън.

Какви са перспективите за хората, които имат TMJ?

Перспективата за TMJ е добра за между 50% и 90% от хора. Симптомите могат да отзвучат с течение на времето без лечение до 40% от хора. Дори сериозни случаи могат да реагират добре на консервативно лечение, като разтягане, диета с меки храни и почивка.

Какво влошава TMJ?

Има определени действия, които могат да влошат Вашия TMJ. Ако изпитвате симптоми, избягвайте да правите следното:

 • дъвки, капаци на химикалки или други предмети
 • отхапване на храна с предните зъби
 • прозяване с широко отворена уста
 • гризене на ноктите
 • стискане на челюстта, освен ако не ядете
 • скърцане със зъби

TMJ причинен ли е от стрес?

TMJ не е пряко причинен от стрес, но може да е резултат от напрежение в челюстта, скърцане със зъби или други действия, свързани със стреса. Като резултат, експерти споделете, че техниките за релаксация и дори посещението при психолог за справяне със стреса може да подобри симптомите ви.

Може ли TMJ да причини други здравословни проблеми?

С течение на времето някои хора могат да получат влошени симптоми с техния TMJ. Може да имат проблеми с храненето, говора или прозяването. Някои може да развият болка във врата и гърба или изтръпване/изтръпване на пръстите.

Други усложнения могат да бъдат свързани с първоначалното нараняване, което е причинило TMJ, или просто да са резултат от износване на челюстта.

При TMJ, причинен от бруксизъм, усложненията могат да включват увреждане на зъбите, главоболие и проблеми със съня.

Какви са някои съвети за живот с TMJ?

Отново, повечето случаи на TMJ се подобряват без медицинско лечение. Има прости неща, които можете да направите у дома, за да се почувствате по-добре. Ако състоянието Ви не се подобри или забележите нови симптоми, уговорете час при Вашия лекар.

Начини за справяне:

 • Опитайте да ядете диета с меки храни, като смутита, супи и тестени изделия.
 • Вземете лекарства без рецепта (OTC), като ацетаминофен или ибупрофен.
 • Използвайте компреси с лед или топъл компрес, за да облекчите дискомфорта си.
 • Нежно масажирайте мускулите около челюстта.
 • Работете върху управлението на стреса, като правете йога или упражнения за дълбоко дишане.

Често задавани въпроси

TMJ постоянен ли е?

Зависи от индивида. Някои хора могат да развият хронична или тежка TMJ, Рядко нуждаещи се от операция. Други може да са в състояние да го излекуват с намаляване на стреса, физиотерапия или други консервативни мерки.

Какви са основните симптоми на TMJ?

Симптомите могат да включват болка или подуване на челюстната става, заедно със скованост или ограничена подвижност на ставата. Щракането, пукането и промяната на захапката също са често срещани. Някои хора може дори да изпитат замаяност, шум в ушите или затруднен слух.

Кога трябва да посетя лекар за TMJ?

Ако симптомите Ви станат тежки или започнат да пречат на ежедневието Ви, уговорете час с Вашия лекар.

Отново, повечето хора с TMJ може да се подобрят без лечение, но Вашият лекар може да предложи рецепти и други медицински или домашни лечения, които да помогнат.

За вкъщи

TMJ е a често срещани състояние, но относително малко хора търсят медицинска помощ за своите симптоми.

В тежки случаи Вашият лекар може да предложи неща като операция или имплантиране на ТМС. The Национален институт по дентални и краниофациални изследвания обяснява обаче, че екстремните мерки често не са необходими или полезни, освен ако няма значително увреждане на челюстта.

Облекчението може да бъде толкова просто, колкото да ядете по-меки храни, да намалите стреса и да приемате лекарства за болка без рецепта.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss