Разбиране на напреднала сърдечна недостатъчност и нейните ефекти

Напреднала сърдечна недостатъчност възниква, когато сърдечната Ви недостатъчност продължава да се влошава, въпреки че приемате лекарства и следвате други мерки (като промени в диетата), за да управлявате състоянието си.

Сърдечна недостатъчност с намалена фракция на изтласкване означава, че сърцето ви не изпомпва достатъчно кръв през тялото ви, за да могат и вашите органи да работят добре. Често може да почувствате недостиг на въздух, да имате подуване и да ви е трудно да извършвате ежедневни дейности.

Ако вашата сърдечна недостатъчност прогресира до напреднала сърдечна недостатъчност, важно е да получите правилните експерти във вашия ъгъл, за да можете да се насладите на по-добро качество на живот.

Продължете да четете, за да научите повече за това какво е напреднала сърдечна недостатъчност и как лекарите лекуват състоянието.

Признаци и симптоми на напреднала сърдечна недостатъчност

Няколко доверени медицински организации са определили сърдечна недостатъчност и симптоми на напреднала сърдечна недостатъчност. Тъй като има множество налични дефиниции, е предизвикателство да имате само един набор от симптоми, които означават, че сте в напреднала сърдечна недостатъчност.

Въпреки това, някои от често изброените симптоми от организации като Американското общество за сърдечна недостатъчност, Американската сърдечна асоциация (AHA) и Американския колеж по кардиология (ACC) включват:

 • задух с активност
 • увреждане на основните органи, като бъбреците, мозъка или очите от лошо кръвообращение
 • задържане на течности (подуване), което не се подобрява с диуретици
 • намалена фракция на изтласкване на по-малко от 40 процента
 • чести епизоди на ниско кръвно налягане
 • повече от две хоспитализации една година за симптоми, свързани със сърдечна недостатъчност

Вашият лекар може също да назначи кръвни изследвания, за да тества наличието на вещества в кръвта ви, които показват, че сърцето ви не работи. Това изследване може да помогне на Вашия лекар да определи колко тежка е сърдечната Ви недостатъчност.

Етапи на напреднала сърдечна недостатъчност

Лекарите често ще вземат предвид симптомите на пациента и ще „инсценират“ неговата сърдечна недостатъчност. Използването на етапи на сърдечна недостатъчност помага на лекарите да предадат на други здравни специалисти колко тежка е сърдечната недостатъчност и от какво лечение може да се нуждае човек.

Има две основни системи за стадий на сърдечна недостатъчност:

 • ACC/AHA
 • Нюйоркската сърдечна асоциация (NYHA)

Примерите за техните етапи включват:

ACC/AHA етапи

 • A: Пациентът е с висок риск от развитие на сърдечна недостатъчност, но няма функционално или структурно сърдечно нарушение.
 • Б: структурно нарушение на сърцето без симптоми
 • ° С: минали или настоящи симптоми на сърдечна недостатъчност, свързани със структурно разстройство
 • Д: напреднало сърдечно заболяване, изискващо подкрепа в болница, трансплантация или палиативни грижи

Тези с напреднала сърдечна недостатъчност биха попаднали в категория D.

Етапи на NYHA

 • аз: без ограничение на нормалната физическа активност
 • II: леки симптоми при нормална активност
 • III: подчертано симптоматичен по време на ежедневните дейности, асимптоматичен само в покой
 • IV: тежки ограничения, симптоми дори в покой

Тези с напреднала сърдечна недостатъчност ще имат симптоми от клас III или клас IV.

Възможности за лечение на напреднала сърдечна недостатъчност

Когато имате напреднали симптоми на сърдечна недостатъчност, Вашият лекар може да препоръча изследване за:

 • определите колко ефективно помпа сърцето ви
 • измервайте налягането в сърцето си

Един от начините да направите това се нарича дясна сърдечна катетеризация, при която лекар прокарва специален катетър през артерия в китката или крака ви, за да измери налягането на сърцето ви.

Вашият лекар вероятно ще предпише редица лекарства за лечение на сърдечна недостатъчност. Тези лекарства намаляват колко усилено трябва да работи сърцето, за да изпомпва кръв. Някои от тези лекарства включват бета-блокери и химически блокери, наречени системни блокери на RAAS и инхибитори на SGLT2.

Ако сърдечната ви недостатъчност е много напреднала и тялото ви движи много малко кръв, лекарят може да препоръча временно механично устройство за подпомагане на кръвообращението. Може също да се нуждаете от специални лекарства, доставени чрез IV, за да помогнете на сърцето си да изпомпва по-добре.

Различни видове устройства могат да помогнат на сърцето ви да изпомпва по-силно. Избраното устройство обикновено зависи от налягането на сърцето и цялостното здраве. Следната таблица обяснява някои механични устройства за подпомагане на кръвообращението.

Име на устройството Какво прави Кой не може да използва устройството (противопоказания)
Интрааортна балонна помпа (IABP) устройство, което включва поставяне на катетър в слабините и наличие на външна помпа, която помага да се изведе повече кръв от сърцето • тежка периферна артериална болест (ПАБ)
• анамнеза за аневризма на коремната аорта (AAA)
• значителна аортна недостатъчност (AI)
Импела устройство, което включва поставяне на катетър в слабините и придвижването му към сърцето ви, където помага за преместването на кръвта от сърдечната камера към тялото • известен кръвен съсирек (тромб) в лявата камера
• значителен AI
• механична аортна клапа
• тежка PAD
Tandemheart устройство, което увеличава изхода на кръв от сърцето чрез заобикаляне на лявата камера (част от сърцето, която изпомпва кръв към тялото) • дефект на камерната преграда (VSD)
• значителен AI
• кръвен съсирек в лявото предсърдие (тромб)
Вено-артериална екстракорпорална мембранна оксигенация (VA-ECMO) Това устройство е специална форма на сърдечна поддръжка, която управлява работата на сърцето и белите дробове. • тежка PAD
• значителен AI
• аортна дисекация

Това са всички временни устройства, предназначени да помогнат на сърцето ви да изпомпва, докато вашият медицински екип реши как най-добре да ви лекува. Лекарят вероятно ще ви прецени за по-инвазивни методи за поддържане на сърдечния ви дебит. Примери за тези лечения включват:

 • Устройство за подпомагане на лявата камера (LVAD). Това е устройство, имплантирано в гръдния кош, за да помогне за изпомпването на кръвта от сърцето ви. Трябва да носите батерия и контролен блок, когато имате LVAD.
 • Трансплантация на сърце. При тази опция хирурзите заменят сърцето ви със сърце на донор. Ще трябва да завършите обстойна работа, за да сте сигурни, че тялото ви може да се справи със сърдечната трансплантация и също така да имате налично донорско сърце.

Това са възможности за дългосрочно лечение на напреднала сърдечна недостатъчност.

Ако обаче не желаете да се подложите на тези процедури, имате други възможности. Вашият лекар може също да обсъди поддържаща грижа, наречена палиативна грижа, която може да ви направи по-комфортни, когато имате напреднала сърдечна недостатъчност.

Покрити ли са леченията за напреднала сърдечна недостатъчност от застраховка или Medicare?

Medicare покрива вентрикуларни помощни устройства като LVAD и сърдечни трансплантации, при условие че лекар удостовери, че пациентът е добър кандидат за устройството. Докато покритието на застрахователната компания може да варира, много застрахователи ще следват политиките за покритие на Medicare.

Въпреки това, трябва да се консултирате с вашата застрахователна компания относно покритието за сърдечна недостатъчност и лекарствата, които приемате за сърдечна недостатъчност.

Очаквана продължителност на живота за тези с напреднала сърдечна недостатъчност

Приблизително 6,2 милиона души в Съединените щати живеят със сърдечна недостатъчност. Трудно е да се прецени точно колко хора имат напреднала сърдечна недостатъчност, тъй като има различни дефиниции на състоянието.

Въпреки това, по-малки проучвания изчисляват, че напреднала сърдечна недостатъчност може да възникне от 0,2 до 5 процента от населението.

Приблизително 75 000 души в Съединените щати почина от напреднала сърдечна недостатъчност през 2015 г. От тези, които не използват терапии като LVAD или пълен медикаментозен режим, приблизително 35 процента от пациентите с тежка сърдечна недостатъчност ще умре в рамките на една година.

Живот с напреднала сърдечна недостатъчност

Напредналата сърдечна недостатъчност засяга не само тялото ви. То също може да причини имате значителна тревожност, безпокойство и депресия. Търсенето на подкрепа от приятели, семейство и дори групи за подкрепа може да помогне. Някои ресурси включват:

 • АХАкоято предлага лични и онлайн групи за поддръжка
 • Mended Hearts, организация с нестопанска цел, която предоставя подкрепа на хора със сърдечни заболявания

 • Има и онлайн групи за поддръжка в сайтове за социални медии, като Facebook. Тези групи за поддръжка са специфични онлайн и могат да бъдат ангажирани с болница или здравна организация.
 • Попитайте Вашия лекар или екипа за сърдечна рехабилитация, ако знаят за местни групи за подкрепа във вашия район.

Напредналата сърдечна недостатъчност е животозастрашаващо състояние, което има непредвидим ход.

Въпреки това, резултатите и леченията се подобряват редовно за да ви помогне да живеете по-дълъг и по-удовлетворяващ живот. Важно е да се уверите, че разбирате сърдечната си недостатъчност и да зададете въпроси на Вашия лекар относно потенциалните лечения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss