Разбиране на кетотичната хипергликемия

Кетотичната хипергликемия е състояние, при което имате високи кръвни захари (обикновено 250 mg/dL или повече) плюс наличие на кетони в кръвта и урината. Хората с диабет тип 1 са най-склонни да изпитат това състояние.

Хората с диабет често изпитват епизоди на висока кръвна захар (хипергликемия), защото не получават достатъчно инсулин в телата си.

Кетотичната хипергликемия обаче е по-тежко и остро състояние. Това се случва, когато клетките ви не получават достатъчно глюкоза за енергия поради липса на инсулин и тялото ви започва да разгражда мазнините за енергия. Този процес произвежда кетони, които са киселини, които могат да се натрупат в кръвта и урината ви с течение на времето. При определени нива може да стане опасно или дори фатално.

Тази статия ще проучи какво трябва да знаете за кетозната хипергликемия и как можете да предотвратите това състояние.

Какво представлява кетозната хипергликемия?

Кетотичната хипергликемия е състояние на висока кръвна захар (обикновено 250md/dL или по-висока) плюс наличието на кетони.

Кетотичната хипергликемия често възниква от комбинация от висока кръвна захар и пълна липса на инсулин в организма. Когато клетките на тялото изпитват недостиг на енергия от глюкоза, те започват да изгарят мазнини, което води до киселинни кетони, които се разливат в кръвта и урината.

Това състояние може да бъде опасно, ако живеете с диабет.

Когато тези кетони станат изобилни, това може да доведе до диабетна кетоацидоза (DKA), която е тежка и потенциално животозастрашаваща спешна медицинска помощ. Изисква незабавно внимание, включително IV инсулин в болница и попълване на течности. Без това бързо лечение, DKA може бързо да доведе до кома.

DKA обикновено засяга само хора с диабет тип 1 (T1D). Около 25% от хората са в DKA, когато са диагностицирани с T1D. Тук можете да прочетете повече за T1D и ранните признаци.

Какви са симптомите на кетозната хипергликемия?

Следните са симптомите на кетозна хипергликемия:

 • висока кръвна захар
 • кетони в урината
 • силна жажда
 • често уриниране
 • ускорен сърдечен ритъм
 • миришещ на плодове дъх
 • главоболие
 • замъглено зрение или промени в зрението, или и двете
 • гадене
 • повръщане
 • летаргия
 • объркване
 • бърза загуба на тегло

Ако изпитвате някой от симптомите заедно с висока кръвна захар и умерени до високи кетони, които са резистентни на инсулин, може да се наложи да се свържете с Вашия лекар или да потърсите незабавна медицинска помощ.

Какви са причините за кетозната хипергликемия?

Повечето хора, които изпитват кетозна хипергликемия, са били диагностицирани с диабет, а много с T1D първо са диагностицирани с кетозна хипергликемия, която понякога се развива в DKA.

Кетотичната хипергликемия може да има внезапно начало поради неуспех на инсулинова помпа или непрекъснато проследяване на глюкозата (CGM) при хора с диабет. Това може да се случи и на хора с диабет поради заболяване, инфекция или дори прием на инсулин с изтекъл срок на годност.

Някои хора с диабет ще изпитат кетозна хипергликемия, ако са пропуснали доза инсулин или дозират своя инсулин.

Кетотична хипергликемия понякога може да се появи и при хора без диабет поради хипертиреоидизъм.

Как се различава от обикновената диабетна хипергликемия?

Хората с диабет вероятно ще изпитват висока кръвна захар от време на време. Това по-типично явление се нарича некетотична хипергликемия и не причинява кетони в тялото. Ако на тези епизоди се обърне внимание бързо, те обикновено не са животозастрашаващи.

Кетотичната хипергликемия е по-опасна, защото може да бъде по-трудно да се освободи тялото от кетони и кръвната захар да се намали бързо, преди състоянието да прогресира до DKA.

За разлика от некетотичната хипергликемия, кетотичната хипергликемия може да причини остри усложнения, като дехидратация. И както споменахме по-рано, това може да доведе до DKA, кома или смърт.

Можете ли да имате кетоза без висока кръвна захар?

Можете да имате кетоза без висока кръвна захар. Това е безвредно биологично състояние, което възниква, когато тялото започне да разчита на мазнини за енергия вместо на глюкоза.

След като тялото изгори тази мазнина, то създава кетони, които тялото може да използва за гориво. Това може да причини бърза и устойчива загуба на тегло и обикновено се появява само когато хората се хранят на диета с изключително ниско съдържание на въглехидрати, като например кетогенната диета, или правят периодично гладуване.

Кетозата без наличие на висока кръвна захар може също да бъде причинена от нарушение на употребата на алкохол, хипертиреоидизъм и глад.

Това включва ли двигателни нарушения?

Некетотичната хипергликемия, свързана с хемихорея-хемибализъм (NKHCHB), е рядко усложнение на некетотичната хипергликемия при хора с неконтролиран диабет. Представя се като непрекъснати, неправилни и неволеви движения от едната страна на тялото, в резултат на фокална лезия на контралатералните базални ганглии.

Това е изключително рядко усложнение и проучвания показват че засяга предимно по-възрастни хора и тези с HbA1c от 13% и по-високи.

Въпреки че не е пряко свързано с кетозната хипергликемия, от решаващо значение е да поддържате кръвната си захар в здравословен диапазон в дългосрочен план, за да отложите или предотвратите повечето усложнения на диабета.

Как се лекува хипергликемична кетоза?

Хипергликемичната кетоза обикновено първоначално се лекува с подкожни инсулинови инжекции. Ако вече сте на инсулин, те могат да се дават у дома заедно с пиене на много вода, за да помогнете за изхвърлянето на кетоните от вашата система.

Насоките за диабет препоръчват избягване на упражнения по време на хипергликемична кетоза.

Проверяването на кръвната Ви захар на всеки няколко часа, докато давате допълнителен инсулин и рехидратирате, също е от ключово значение.

Ако кръвната Ви захар не спадне след няколко часа и все още имате кетони дори след рехидратиране, обадете се на Вашия лекар за допълнителна помощ. Те могат да препоръчат повишена доза инсулин или да ви препоръчат да отидете в болницата за интравенозни течности за хидратиране, коригиране на електролитния дисбаланс и доставяне на инсулин.

Кетотичната хипергликемия е състояние, което изпитват много хора с диабет. Това са високи нива на кръвна захар, обикновено 250 mg/dL или по-високи, с наличие на кетони в кръвта и урината.

Това може да бъде опасно състояние, ако не се лекува своевременно и може бързо да се развие в диабетна кетоацидоза (DKA), която може да бъде фатална, ако не се обърне внимание на медицински специалисти.

Симптомите на кетозната хипергликемия включват жажда, често уриниране, загуба на тегло и умора. Необходима е незабавна намеса, ако имате диабет, имате високи нива на кръвната захар с кетони и изпитвате симптомите на кетозна хипергликемия.

Лечението включва подкожни инсулинови инжекции, хидратация и коригиране на електролитния дисбаланс.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss