Работа за незрящи: Как да си намерим кариера

С някои условия слепите хора и хората със слабо зрение могат да имат същите работни места като хората със зрение. Научете повече за тези места за настаняване и как слепите хора могат да намерят успешна кариера, независимо от техните интереси.

сляпа жена, работеща на работата си
Клаус Ведфелт/Гети изображения

Хората, които са слепи, имат слабо зрение или са юридически слепи, заемат много от същите длъжности като хората, които виждат. Благодарение на технологиите, настаняването и адаптациите е възможно незрящите хора да бъдат учители, лекари, работници на дребно, терапевти и др.

Но погрешните схващания за работещите слепи хора изобилстват и това може да остави значителен брой слепи хора без работа.

Според проучване от 2019 г., което анализира няколко национални проучвания, около 44% от слепите хора или хората с лошо зрение са заети, а 10% от слепите хора или хората с лошо зрение са безработни. Много повече просто изобщо не са сред работната сила.

В тази статия научете повече за работните места и професиите, достъпни за слепи хора и хора със слабо зрение. Освен това разберете кога и как могат да бъдат направени приспособления, за да се помогне на хората да имат успешна кариера.

Какви професии са най-добри за незрящи хора?

С няколко изключения, като например шофиране или пилотиране, слепите хора могат да вършат почти всяка работа, която хората могат да виждат.

Няма специална категория работни места за хора, които са юридически слепи или имат слабо зрение. Вместо това слепите хора могат да търсят кариера в почти всяка категория работа, която ги интересува.

Работата може да бъде в частния или публичния сектор. Те могат да бъдат с нестопанска цел или с нестопанска цел. Незрящите хора също могат да бъдат самостоятелно заети като предприемачи.

Въпреки че списъкът не е изчерпателен, ето някои страхотни работни места за незрящи хора:

 • Професионални кариери: адвокат, архитект, агент
 • Артистични кариери: актьор, художник, певец, фотограф
 • Образователни кариери: професор в колеж, съветник по ориентиране, учител, историк
 • Бизнес кариери: финансов анализатор, маркетинг експерт, мениджър човешки ресурси
 • Технологични кариери: писател на код, разработчик на софтуер, инженер
 • Научни кариери: анализатор на данни, физик, лаборант, изследовател
 • Кариери в здравеопазването: медицинска сестра, социален работник, лекар

Как незрящите могат да си намерят работа?

Слепите хора могат да си намерят работа по същия начин като другите хора. Някои организации и стратегии също могат да помогнат на слепите хора да намерят по-добра работа.

Ето няколко начина, по които незрящите хора могат да намерят работа, която им подхожда:

 • Работници в сянка: Ако не сте сигурни как да се представите в определена кариера или работно място, попитайте за наблюдение, доброволчество или стаж. Тези възможности могат да ви помогнат да вземете информирани решения за бъдещето.
 • Вижте локално: В някои малки и големи градове организациите са свързани с местния бизнес, за да помогнат на хората да намерят работа. Тези групи могат да помогнат на хората, които са слепи или имат слабо зрение, да намерят подходящата работа.
 • Работете с фирми с история на наемане на незрящи хора: Някои организации са наели много хора с увреждания и те са повече от способни да посрещнат нуждата от специфично настаняване. Компания с добри резултати е чудесно място за започване.
 • Направете мрежа: Приятели, съученици и колеги може да са в състояние да ви насочат към следващата ви работа. Уведомете хората, че се интересувате от нова работа и те могат да свършат работата по намирането на място, което може да е подходящо.

Трябва ли да отидете в училище специално за незрящи хора за професионално обучение?

Не винаги е необходимо незрящите хора да посещават специално училище за професионално обучение.

Много традиционни училища, колежи и университети могат да направят своите класни стаи и учебни програми достъпни за незрящи ученици. Те могат също така да осигурят настаняване, така че обучението в класната стая, тестването и задачите да са управляеми.

Въпреки това, някои слепи хора все още могат да изберат програма за обучение или училище, предназначени за слепи хора, хора с лошо зрение или хора, които са юридически слепи. Тези училища може да са в състояние да осигурят уникална представа за това, което е необходимо, за да бъде човек успешен в бъдеща кариера.

Къде да намерите помощ при търсене на работа, ако сте незрящи

Освен разговори с местни организации за възможности за работа, има няколко национални организации, които могат да помогнат:

 • Опитайте федералните агенции за работа:

  • USAJobs.gov е сайтът за работа, управляван от Службата за управление на персонала на САЩ. Той поддържа списък с федерални работни места в цялата страна.

  • Програмата за набиране на работна сила (WRP) е спонсорирана от правителството програма, която помага на хората с увреждания да намерят работа.
 • Свържете се със застъпнически организации: Групи като National Industries for the Blind работят с много агенции с нестопанска цел в Съединените щати, за да помогнат за намирането на работа на слепи хора.

Често задавани въпроси

Как мога да разбера дали отговарям на условията за настаняване?

Ако не сте сигурни какви приспособления или корекции може да са ви необходими на работното място, добра идея е да се срещнете с вашия лекар и професионален терапевт.

Тези професионалисти могат да ви помогнат да разберете областите, в които може да имате нужда от помощ, както и силните области.

Какви видове настаняване са достъпни за незрящи хора?

Днес технологията е направила всички видове жилища достъпни. От брайлови дисплеи до екранни четци, има много начини незрящите хора да улеснят работата си.

Други обичайни места за настаняване включват:

 • софтуер за увеличаване
 • намаляване на отблясъците
 • корекции на осветлението
 • документи с голям печат
 • говорещи устройства, като везни и термометри

Настаняването отговорност ли е на работодателя?

От работодателите се очаква и се изисква да направят разумни условия за служители с увреждания. Ако настаняването, от което се нуждае човек, е извън този обхват, професионален терапевт може да успее да осигури това настаняване вместо вас.

За вкъщи

Слепите хора и хората със слабо зрение могат да заемат повечето от същите длъжности като хората, които виждат. Визията никога не трябва да бъде фактор в работата, освен ако тази позиция не изисква човек да има добро зрение. Въпреки това може да се наложи работодателите да направят определени условия за своите служители, за да бъдат успешни.

Местните и националните организации са чудесен ресурс за незрящи хора, които търсят работа. Тези групи често са свързани с фирми, които искат да наемат или имат история на наемане на хора с разлики във визията. Това може да помогне за безпроблемното и успешно навлизане на незрящ човек в работната сила.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss