Признаци и симптоми на фибромиалгия Болка в гърба

Фибромиалгията често причинява широко разпространена болка в гърба.

Болката в гърба е една от най-честите характеристики на фибромиалгията, състояние на хронична болка, често придружено от умора и чувствителност към допир.

Болката в гърба при фибромиалгия може да варира от лека до тежка и може да стане източник на значителен дискомфорт и увреждане.

Ето как да разграничите болката в гърба при фибромиалгия от други видове болки в гърба, както и съвети за справяне със състоянието.

Причинява ли фибромиалгията болки в гърба?

Болката в гърба е често срещан симптом на фибромиалгия, заедно с други симптоми като умора, нарушения на съня, когнитивни затруднения и смущения в настроението.

Болката, свързана с фибромиалгия, може да се опише като дълбока, болезнена болка, която често е придружена от скованост, нежност и чувствителност към натиск.

Симптоми на фибромиалгия

Фибромиалгията е състояние на хронична болка, което обикновено се характеризира със следните симптоми:

 • Широко разпространена болка: болезнена или пареща болка, която обикновено се усеща в цялото тяло, включително врата, раменете, гърба и бедрата
 • Умора: чувство на умора, дори след достатъчно сън
 • Нарушения на съня: затруднено заспиване или запазване на съня или събуждане с чувство на неосвеженост
 • Когнитивни затруднения: проблеми с концентрацията, паметта и други когнитивни функции
 • Нарушения на настроението: тревожност, депресия и промени в настроението
 • Главоболие: чести главоболия, включително епизоди на мигрена
 • Чувствителност при допир: повишена чувствителност към натиск или допир
 • Коравина: скованост на мускулите и ставите, особено сутрин или след продължително седене

Как да разберете дали болката в гърба ви е фибромиалгия

Болката в гърба при фибромиалгия обикновено се описва като дълбока, болезнена болка, която се усеща в целия гръб и може да бъде придружена от скованост и чувствителност. Докато болката може да бъде много интензивна, тя не причинява никакви видими промени в засегнатата област, като възпаление или подуване.

В допълнение към болката в гърба, фибромиалгията често е придружена от други симптоми като умора, нарушения на съня, когнитивни затруднения, нарушения на настроението, главоболие, чувствителност към допир и скованост. Болката може да се влоши при стрес, физическа активност или промени във времето.

За разлика от тях, други видове болки в гърба могат да бъдат причинени от специфично нараняване или физическа травма, като мускулно разтягане, дискова херния или остеоартрит. Болката може да бъде локализирана в една специфична област на гърба и придружена от симптоми като мускулни спазми, ограничена подвижност и слабост.

един проучване сравни хората с фибромиалгия с тези с хронична болка в долната част на гърба, вид болка в долната част на гърба, която продължава повече от 12 седмици и се причинява от различни фактори, като дискова херния или стареене.

Констатациите показват, че болката от фибромиалгия има тенденция да има по-голямо общо въздействие върху ежедневието, отколкото хроничната болка в долната част на гърба. Болката от фибромиалгия също пречи повече на усещането за докосване, движение и баланс на човека.

Петна от болка в гърба при фибромиалгия

Болката в гърба при фибромиалгия често е широко разпространена, обхващаща целия гръб от горната до долната част. Тази болка може да се разпространява и в други области, като врата, раменете, бедрата и гърдите.

Болката може да се почувства по-силна в определени области, като горната част на гърба, долната част на гърба или и двете, и може също да се простира до врата, раменете и бедрата. Някои хора с фибромиалгия също съобщават за болка в областта на гърдите и гръдния кош, която понякога може да бъде объркана с инфаркт или друго сърдечно заболяване.

Фибромиалгия болка в гърба между лопатките

Болката при фибромиалгия между лопатките може да се почувства като дълбока болка, придружена от чувство на нежност. Може да почувствате стягане между лопатките, което затруднява движението на врата и раменете.

Може също да изпитате усещане за парене или стрелба, което се разпространява към други части на тялото.

Симптоми на болка в долната част на гърба при фибромиалгия

Болката в долната част на гърба при фибромиалгия е подобна на болката, изпитвана в други части на тялото по отношение на качеството на болката (като тъпа, болезнена или пробождаща), заедно с наличието на съпътстващи симптоми като скованост и чувствителност.

Болката може да се усети в областта над бедрата и под гръдния кош и понякога може да се излъчва надолу към седалището и бедрата. Тежестта на болката и придружаващите я симптоми може да варира от човек на човек.

Облекчаване на болки в гърба при фибромиалгия

Намирането на облекчение за болки в гърба при фибромиалгия може да включва използването на комбинация от медикаментозни и нелекарствени подходи.

Лекарствата могат да включват:

 • Болкоуспокояващи без рецепта: ацетаминофен (тиленол) или нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
 • Антидепресанти: дулоксетин (Cymbalta), милнаципран (Savella) или амитриптилин (Elavil)
 • Антиконвулсанти: прегабалин (Lyrica) и габапентин (Neurontin)

Нелекарствените подходи могат да включват:

 • физиотерапия
 • упражнение
 • когнитивно-поведенческа терапия (CBT)
 • техники за релаксация като дълбоко дишане или медитация
 • масажна терапия
 • акупунктура
 • хиропрактика

Проучване предполага, че ангажирането с аеробни упражнения може да доведе до леко намаляване на интензивността на болката и подобряване на физическата функция. Въпреки това, не се наблюдава значително подобрение на умората и сковаността.

Долен ред

Болката в гърба при фибромиалгия се характеризира с дълбока, болезнена болка в областта на гърба, която често е придружена от скованост и чувствителност. Може също да изпитате умора, когнитивни затруднения и симптоми на настроението като депресия.

Ако имате болки в гърба, първата стъпка е да си уговорите среща със здравен специалист. Те могат да извършат физически преглед, да прегледат вашата медицинска история и да обсъдят вашите симптоми с вас, за да определят дали фибромиалгията може да е причината за болката в гърба ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss