Попитайте експерта: Управление на болката при рак

Дали болката е неизбежна част от живота с рак?

Различните видове рак могат да причинят различни видове болка. Някои хора с рак може да изпитат болка в костите, например. Но емоционалната болка може да е резултат и от диагноза рак.

Двата основни вида болка са ноцицептивна болка и невропатична болка. Увреждането на тъканите обикновено причинява ноцицептивна болка, а увреждането на нервната система или нервните окончания причинява невропатична болка.

Но да живееш с рак не винаги означава да живееш с болка. Лечението е налично, за да помогне.

Какво причинява болка, свързана с рака?

Свързаната с рак болка може да възникне по много причини, включително:

  • туморен растеж, като масата оказва натиск върху други органи
  • страничен ефект от лекарствата за рак
  • увреждане на тъканите от операция
  • увреждане на нервите поради лечение като химиотерапия
  • възпаление на кожата поради радиация

Какви са някои възможности за лечение на болка, свързана с рак?

Възможностите зависят от вида на рака и това, което причинява болката.

Ако болката се дължи на увреждане на тъкан или нерв, лекарствата могат да помогнат за намаляване на болката и дискомфорта. Хирургията е опция за болка, дължаща се на туморен растеж.

Ако изпитвате емоционална болка, присъединяването към група за подкрепа на рак и разчитането на семейството и приятелите може да бъде от полза. В някои случаи лекарствата също могат да помогнат.

Болката, свързана с лечението, обикновено ли е постоянна или ще спре, когато лечението спре?

Дали болката ще бъде дългосрочна или краткосрочна зависи от вашия персонализиран план за лечение и от това какво причинява болката. Например, има вероятност от трайно увреждане на тъканите по време на операция.

Болката може също да е страничен ефект от лекарството, което приемате, но когато спрете или приключите приема на лекарството, болката може да спре. Никога не спирайте лекарството, без първо да говорите с Вашия лекар.

Всеки човек реагира различно на лечението и е важно да обсъдите какво да очаквате, включително потенциални странични ефекти, с Вашия лекар.

Как хората могат да се справят с болката, свързана с лечението?

Групите за подкрепа или посредничеството могат да ви помогнат, докато се справяте с болката, свързана с рака. Важно е да обсъдите симптомите с вашия лекар, за да може той да ви помогне да осигурите ресурси, които да ви помогнат да се справите с диагнозата си и да разберете потенциалните планове за лечение.

Говори се много за риска от пристрастяване към опиоидите. Трябва ли хората с рак да се притесняват да приемат опиоиди за болката си?

Винаги приемайте лекарства, както е предписано от Вашия лекар. Ако не почувствате никакво облекчение, съобщете това на Вашия лекар. Те могат да работят с вас, за да коригират безопасно дозата.

Също така е важно да уведомите Вашия лекар за всичките си лекарства, за да избегнете опасни лекарствени взаимодействия.

Как хората могат да се уверят, че получават адекватно лечение за болката, свързана с рака?

Дискусията с вашия здравен екип е най-важният фактор за получаване на помощ за болка, свързана с рак.

Лечението е силно индивидуализирано и това, което работи за вас, може да не работи за някой друг.

Какво трябва да направят хората, ако смятат, че техният медицински специалист не осигурява адекватно управление на болката?

Вашият здравен екип вероятно включва много членове, включително медицински сестри, лекари, фармацевти, социални работници и др. Не се колебайте да говорите с вашия екип, за да изразите притесненията си относно грижите ви.


Д-р Алиса Уолтън е опитен клиничен фармацевт с история на работа в болничната и здравната индустрия. Тя има страст към хосписа, грижите за болката и палиативните грижи. Тя практикува в онкологична клиника в Питсбърг, Пенсилвания.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss