Попитайте експерта: Защо очите ни се нуждаят от сълзи?

Сертифицираният от борда на ABMS офталмолог Грейс Джанг, доктор по медицина, отговаря на належащи въпроси относно ролята, която сълзите играят за здравето на очите.

Има ли няколко вида сълзи?

Има три основни вида сълзи:

 • базално
 • рефлекс
 • емоционален

Всеки уникален тип сълза служи за различна цел. Но и трите вида сълзи работят заедно, за да играят съществена роля в поддържането на здравето на очите и реагирането на различните екологични и емоционални стимули, които може да изпитвате ежедневно.

Каква роля играят базалните разкъсвания?

Базалните сълзи са сълзите, които нашите слъзни жлези произвеждат, за да поддържат очите влажни и смазани. Те помагат за поддържане на гладка повърхност на роговицата и предпазват от дразнители. Те предпазват окото от изсушаване и осигуряват базово ниво на смазване за нормална функция на окото.

Каква роля играят рефлексните сълзи?

Рефлекторните сълзи се образуват, когато очите ви трябва да отмият вредни дразнители, като дим, чужди тела или пари от рязане на лук. Очите ви отделят рефлексни сълзи в по-големи количества от базалните сълзи. Те могат също така да съдържат допълнителни антитела, за да помогнат в борбата с бактериите.

Каква роля играят емоционалните сълзи?

Емоционалните сълзи се произвеждат в отговор на радост, тъга, страх и други емоционални състояния. Емоционалните сълзи могат да прелеят и да се търкалят по страните на бузите ни. Те са уникални за хората.

Емоционалните сълзи имат подобен химически състав като базалните сълзи, но съдържат повече хормони на стреса и болкоуспокояващи, които не се срещат в базалните или рефлексните сълзи, като например:

 • пролактин или адренокортикотропен хормон (показва високи нива на стрес)
 • калий (вид електролит)
 • манган (хормон, регулиращ настроението)

От какво се състоят сълзите?

Нашите сълзи се произвеждат от слъзните жлези, които са над очите ни.

Сълзите са направени от:

 • вода
 • липиди
 • ензими
 • електролити

Различните видове сълзи имат различен състав, както е описано по-горе, но всички имат три слоя:

 • Вътрешен слой слуз: лепилото, което задържа сълзата върху роговицата или външния слой на окото
 • Среден воден слой: най-дебелият слой осигурява хидратация и отблъсква бактериите
 • Външен липиден (маслен) слой: поддържа повърхността на окото гладка и предотвратява изпаряването на сълзите

Помагат ли сълзите за зрението?

Сълзите са от съществено значение за доброто зрение и поддържането на здравето на очите ни.

Нормалната очна повърхност е покрита със слой слъзен филм. Този слъзен филм е първоначалната пречупваща повърхност на окото, която огъва светлината във фокус. Поддържането на стабилен, здрав слъзен филм е от първостепенно значение за зрението.

Представете си чисто езеро, в което можете да видите дъното. Гледката ще бъде лоша, ако има много по-малко вода или ако в езерото има много отломки.

Можеш ли някога да останеш без сълзи?

Не можете да „изчерпите“ сълзите. Процесът на производство на сълзи продължава. Очите постоянно произвеждат базални сълзи за смазване, а допълнителни сълзи се генерират в отговор на емоции или дразнители.

Въпреки това, в определени ситуации може да има значително намалено базално производство на сълзи. Стареенето е най-честата причина. Други примери са преминаване през менопауза и живот с определени медицински състояния като болестта на Сьогрен.

Какво се случва, ако не произвеждате достатъчно сълзи?

Производството на сълзи намалява като част от процеса на стареене. Сухото око засяга около 6,8% от възрастните и рискът от развитие на сухо око се увеличава с възрастта.

Когато не произвеждате достатъчно сълзи, слъзният филм става нестабилен със загубата на вода и настъпва прогресивно влошаване на очната повърхност.

Какво трябва да направите, ако очите ви са сухи?

Говорете с лекар, ако имате сухота в очите.

Заедно можете да обсъдите дали приемате лекарства, които могат да влошат сухотата в очите, като антихистамини, или деконгестанти без рецепта, като псевдоефедрин.

Те също така могат да ви помогнат да определите дали може да имате някакви системни заболявания, свързани със сухота в очите, като автоимунни заболявания като болест на Sjögren, парализа на Bell или множествена склероза.

За леки сухи очи лекарят може да препоръча опции като:

 • използване на изкуствени сълзи с консерванти до четири пъти дневно
 • смазващ мехлем преди лягане
 • прилагане на топли компреси
 • масажиране на клепача

За умерена сухота в очите лекарят може да препоръча горните лекарства, както и използването на точкови тапи, които запушват слъзния канал на долните клепачи.

За тежка сухота в очите, в допълнение към горните стратегии, те могат също да препоръчат лекарства за сухота в очите, като циклоспорин, който ви помага да произвеждате собствените си сълзи.

Използването на овлажнител или носенето на щитове за влага върху очите също може да помогне за създаването на влажна среда.


Д-р Грейс Джан е сертифициран офталмолог от борда на ABMS с почти 2 десетилетия опит. Тя практикува в Санта Роза, Калифорния. Д-р Джан намира офталмологията за възнаграждаваща, защото може да практикува медицина, да извършва микрохирургия и да е наясно с непрекъснато развиващите се технологии в тази област.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss