Попитайте адвоката: Как да поддържам приятелства с биполярно разстройство?

Защитникът на биполярно разстройство и водещ на подкаст Гейб Хауърд обяснява как състоянието може да ви повлияе социално и защо е добра идея да кажете на приятелите си за него.

Как биполярното разстройство ви засяга социално?

Това е много по-сложен въпрос, отколкото изглежда на пръв поглед. Когато съм в най-добрата си форма – и тъй като съм в процес на възстановяване, това е през повечето време – биполярното разстройство наистина изобщо не ме засяга. Приятелите ми толерират малкото странности, които имам, по същия начин, по който аз толерирам малкото странности, които имат.

Но не винаги се възстановявах. Когато имах активни симптоми, изгоних приятелите си и предизвиках раздори в семейството си, защото поведението ми беше непостоянно и нараняващо. Веднъж казах на жена си (сега бивша съпруга), че я мразя. Крещях ругатни на майка си. Давах обещания да помагам на хората и след това не се появявах, а след това им се ядосах, когато бяха основателно разстроени.

Отношенията, които отдавна са поправени, имат „емоционални мини“, върху които случайно стъпваме. Не мисля, че някога ще спечеля напълно доверието на семейството си обратно, защото те бяха засегнати от болестта ми и въпреки че ме обичат и ми прощават, те не могат наистина да забравят, защото имат и емоционални белези.

Ако копая по-дълбоко, трябва да призная, че травмата от живота с биполярно разстройство – от дискриминация, загубени връзки и съжаления – остава в настоящите и нови връзки и социални условия. Живея в постоянен страх, че хората, на които държа, ще ме изоставят, че ако кажа нещо грешно, ще бъда уволнен или изпратен в психиатрична болница.

Работих усилено, за да култивирам здрави взаимоотношения. Беше трудно, но си заслужаваше. Не искам хората да си мислят, че е било лесно или бързо. Отне години упорита работа, за да сведа до минимум въздействието на биполярното разстройство върху живота ми и работата винаги ще продължава.

Трябва ли да разкрия на приятели, че имам биполярно разстройство?

Искам да съм сигурен, че оставаме фокусирани върху думата „приятели“, докато отговарям на този въпрос. „Приятели“ не означава колеги, съседи или членове на вашия боулинг екип — имам предвид хора, които познаваме и с които сме се свързали по значителен начин. Хората в живота ви, които имат ключове от дома ви и на които бихте се обадили в 3 сутринта, ако колата ви се развали.

Отговорът за мен е да, трябва да разкриете. Моят най-добър приятел пое телефонно обаждане късно една вечер, веднага след смъртта на дядо ми, когато изкрещях на света, плаках без притеснение и бях толкова съсипана и ядосана, че не можех да виждам правилно. В този момент тя успя да бъде максимално подкрепяща, защото знаеше всичко за мен. Ако криех нещо от нея, способността й да ме подкрепя щеше да бъде компрометирана.

Най-добрата част от приятелството е подкрепата, любовта и това някой да те види. Това чувство, че сме разбрани и свързани, е причината да търсим други хора. Ако крием толкова значителна част от себе си от приятелите си, не можем да постигнем това ниво на връзка и това е загуба. Той също така изпраща фино послание, че не вярваме на приятелите си – съобщение, което те в крайна сметка ще разберат. Те ще разберат, че крием нещо и ще осъзнаят, че не сме толкова инвестирани в приятелството, колкото може би те.

И накрая, в случай, че се случи нещо, което прави криенето на биполярно разстройство невъзможно и след 2, 5 или 10 години вашите приятели открият, че сте крили нещо от тях, те най-вероятно ще бъдат наранени. Вместо приятелите ни да могат да бъдат до нас на 100% в момент на нужда, те ще имат този емоционален конфликт, с който да се борят, заедно с цялото объркване, което всякакви кризата носи.

Как да поддържам приятелства, ако имам биполярно разстройство?

По същия начин, както бихте направили, ако нямате биполярно разстройство. Да бъдеш открит, честен и да си добър приятел в замяна.

Понякога най-простият отговор е най-добрият.


Гейб Хауърд

Гейб Хауърд е награден говорител, автор и водещ на подкаст, който живее с биполярно разстройство. Той е домакин на подкаста Inside Bipolar за Healthline Media и е автор на „Психичното заболяване е задник и други наблюдения“.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss