Помага ли шампоанът с въглен при симптоми на псориазис?

Хората са използвали активен въглен, фин черен прах, получен от въглерод, от векове за лечение на широк спектър от здравословни заболявания. Но не е ясно дали помага за лечение на псориазис. Ето какво знаем досега.

Въглен шампоан за псориазис

Въглен шампоан съдържа активен въглен.

Днес активният въглен е често срещана съставка в много продукти за грижа за кожата и косата, включително няколко шампоана за псориазис.

Понастоящем няма никакви научни доказателства, че шампоанът с въглен може да помогне при псориазис на скалпа. Тази статия изследва как да използвате шампоан с въглен, както и други лечения за псориазис на скалпа.

Въгленът ефективен ли е при лечение на псориазис на скалпа?

В момента няма клинични изследвания, оценяващи шампоана с въглен като лечение на псориазис на скалпа. Не е възможно да се заключи, че шампоанът с въглен е ефективно лечение.

С това казано, активният въглен има много свойства, които биха могли да го направят полезен при псориазис.

Например, активният въглен носи силен отрицателен заряд, който му позволява да се свързва с положително заредени молекули. Следователно може да привлече и изчисти мъртвите кожни клетки по повърхността на скалпа, често срещан симптом на псориазис.

В допълнение, преглед на изследване от 2021 г. предполага, че активният въглен има противогъбични и антибактериални свойства, които могат да бъдат полезни при лечението на псориазис на скалпа.

С други думи, въпреки че шампоаните, които съдържат активен въглен, са обещаващи, експертите трябва да извършат повече изследвания, за да определят дали са ефективни в сравнение с други налични лечения.

Шампоан с въглища срещу шампоан с въглищен катран

Въглеродът съставлява активен въглен и каменовъглен катран. Хората произвеждат активен въглен чрез нагряване на естествено богати на въглерод вещества, като бамбук или дърво, докато се превърнат в черен прах. Въглищният катран, от друга страна, се получава от въглища.

Продукти, които съдържат 0,5% до 5% въглищен катран, са етикетирани като безопасни и ефективни от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за лечение на псориазис.

Но според преглед от 2021 г. все още има относително малко изследвания, изследващи неговата ефективност при псориазис на скалпа. Авторите предполагат, че шампоаните с въглищен катран може да не са популярно лечение, защото са разхвърляни и могат да оставят тъмни петна по скалпа и косата.

Въглищните шампоани имат подобни свойства на шампоаните с въглищен катран. Повечето съдържат ниска концентрация на въглен, така че може да не е толкова вероятно да оцветят. Те обаче могат да оцветят вашата баня и душ.

Те могат да бъдат полезни при лечението на псориазис на скалпа, но експертите трябва да извършат повече изследвания.

Как да използвате шампоан с въглен за псориазис на скалпа

Ако решите да миете косата си с шампоан с въглен, следвайте инструкциите на етикета на продукта. Повечето производители препоръчват масажиране на шампоана в скалпа и изчакване около 5 минути, преди да изплакнете обилно скалпа и косата.

Добра идея е да започнете, като нанесете шампоана върху малка част от скалпа и след това го изплакнете обилно, за да сте сигурни, че няма да остави петна.

Предпазни мерки при използване на шампоан с въглен

Когато става дума за продукти с въглен, има много неизвестни. Въпреки че хората обикновено смятат, че активният въглен е безопасен, FDA не го регулира. Не е ясно колко често можете да го използвате или дали има краткосрочни или дългосрочни странични ефекти.

Добра идея е да говорите с дерматолог, преди да използвате шампоан с въглен за псориазис на скалпа. Те може да са в състояние да предоставят допълнителни насоки за безопасност.

Освен това спрете незабавно да използвате шампоан с въглен, ако получите отрицателни странични ефекти, например усещане за изтръпване или парене на скалпа. Въпреки че самият въглен няма вероятност да причини алергична реакция като обрив, други съставки в шампоана биха могли.

Какви други видове шампоани са добри за псориазис на скалпа?

Има много налични шампоани за псориазис на скалпа. Повечето съдържат една или повече от следните активни съставки:

  • клобетазол пропионат
  • каменовъглен катран
  • кортикостероиди
  • кетоконазол
  • пиритион цинк
  • салицилова киселина
  • селенов сулфид

Кога да се свържете с лекар за псориазис

Въпреки че псориазисът на скалпа обикновено не е сериозен, той може да попречи на ежедневния ви живот.

Ако имате симптоми като сух, обезцветен и сърбящ скалп, помолете лекар за направление за дерматолог. Дерматолозите са специалисти по кожата, които диагностицират и лекуват псориазис на скалпа.

За вкъщи

Шампоанът с въглен се рекламира като средство за лечение на псориазис на скалпа. Въпреки че има малко или никакви научни доказателства за оценка на неговата ефективност, някои хора казват, че помага.

Ефектите му може да са подобни на тези на шампоана с въглищен катран, утвърдено лечение за псориазис на скалпа. Въпреки това, няма достатъчно изследвания, за да се направят някакви заключения.

Ако се интересувате да опитате шампоан с въглен, попитайте лекар или дерматолог за повече информация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss