Покритие на Medicaid за хепатит С: Основи

Няколко изисквания и ограничения може да попречат на Medicaid да покрие разходите за лечение на хепатит С. Покритието варира според държавата.

Хепатит С е заболяване, причинено от вируса на хепатит С (HCV). Причинява възпаление на черния дроб.

Някои хора, заразени с вируса, развиват само краткотрайна остра инфекция, която често не причинява забележими симптоми и може да изчезне от само себе си. Въпреки това, около 75% до 85% от хората с остър хепатит С развиват дълготраен хроничен хепатит С, който може да причини потенциално животозастрашаващо увреждане на черния дроб и други усложнения.

Ако имате хепатит С, антивирусното лечение може да намали количеството на вируса в кръвта ви и да излекува инфекцията в повечето случаи. Ранното лечение намалява риска от увреждане на черния дроб и други усложнения.

Цената на вашето лечение отчасти ще зависи от това дали имате застраховка, която я покрива. Без застраховка антивирусното лечение може да струва от около $40 000 до $95 000, в зависимост от това кое лекарство използвате.

Ако сте записани в Medicaid, покритието за лечение на хепатит С варира в различните щати.

Medicaid покрива ли лечението на хепатит C?

Medicaid е финансирана от правителството програма за здравно осигуряване, която помага да се покрият разходите за определени медицински лечения за хора, които отговарят на определени критерии за допустимост.

Федералното правителство определя общи правила за Medicaid, но всеки щат управлява своя собствена програма. Това означава, че покритието на лечението, изискванията и ограниченията варират в различните държави.

Ако имате хепатит C и сте записани в Medicaid, възможността ви за достъп до покритие за лечение зависи от специфичните изисквания и ограничения за лечение на вашата държавна агенция Medicaid.

Какви са изискванията и ограниченията за лечение?

Някои държавни агенции на Medicaid са въвели повече изисквания за лечение и ограничения за хепатит С от други. Тези изисквания и ограничения могат да се променят с времето.

За да помогнат на хората да научат за тези изисквания и ограничения, Центърът за здравно законодателство и иновации в политиката (CHLPI) и Националната кръгла маса за вирусен хепатит (NVHR) публикуват годишен доклад за състоянието на достъпа до Medicaid.

Този отчет проследява множество видове изисквания за лечение и ограничения за хепатит С, включително:

  • Изисквания за предварително разрешение: В много щати лекарите трябва да поискат одобрение от държавната агенция Medicaid за лечение на хепатит С, преди да го предпишат.
  • Ограничения за фиброза: Някои държавни агенции на Medicaid ограничават покритието за лечение на хепатит С до хора с тежко чернодробно увреждане. Това затруднява достъпа до ранно лечение.
  • Ограничения за употреба на вещества: Някои щатски агенции за Medicaid изискват записаните да бъдат изследвани за вещества, да получат консултации за употреба на вещества и/или да се въздържат от употреба на наркотици или алкохол, за да отговарят на условията за лечение на хепатит С.
  • Ограничения за предписващи: Някои държавни агенции на Medicaid покриват лечението на хепатит С само когато лекар със специализирано обучение предпише лечението или се консултира с предписващия лекар.
  • Ограничения за повторно лечение: Някои държавни агенции на Medicaid прилагат повече ограничения за лечение към записани, които вече са били лекувани с хепатит С в миналото. Това включва случаи, при които първоначалното лечение не е подействало или инфекцията се е върнала след лечението.

Някои агенции също така прилагат допълнителни ограничения или изисквания за лечение, които не се проследяват рутинно в гореспоменатия отчет за достъп. Например, може да се наложи Вашият лекар да сподели определени резултати от тестове с агенцията или да докладва колко точно следвате плана си за лечение.

Някои агенции също възлагат някои услуги на организации за управлявани грижи или други частни изпълнители. Тези организации може да имат допълнителни ограничения или изисквания за лечение. Например, някои организации за управлявани грижи може да изискват тестване за наркотици, дори ако държавната агенция Medicaid не го изисква.

Преглед на изискванията и ограниченията за лечение по държави

В своя доклад за 2022 г. CHLPI и NVHR идентифицираха следните ограничения и изисквания за лечение на Medicaid за хепатит C:

За повечето записани се изисква предварително разрешение Ограничения за фиброза Ограничения за употреба на вещества Ограничения за предписващи лекарства Ограничения за повторно лечение
Алабама х х х
Аляска
Аризона х х х
Арканзас х х х х х
Калифорния х
Колорадо х х
Кънектикът х
Делауеър х х х
Окръг Колумбия х х х х
Флорида х х
Грузия х х
Хавай х х х
Айдахо
Илинойс х х х х
Индиана х
Айова х х х х
Канзас х
Кентъки х х
Луизиана
Мейн х х
Мериленд х
Масачузетс
Мичиган
Минесота х х
Мисисипи х х х
Мисури
Монтана х х х
Небраска х х х
Невада х х
Ню Хемпшир
Ню Джърси х
Ню Мексико х
Ню Йорк х
Северна Каролина х
Северна Дакота х х х
Охайо х х
Оклахома х х х х
Орегон х х
Пенсилвания х
Пуерто Райс х х
Род Айлънд
Южна Каролина х х х
Южна Дакота х х х
Тенеси х
Тексас х х х
Юта х х
Върмонт х
Вирджиния
Вашингтон
Западна Вирджиния х х х
Уисконсин
Уайоминг х х х

Не всички ограничения и изисквания са представени в тази диаграма. Някои държавни агенции на Medicaid може да прилагат допълнителни ограничения или изисквания за лечение на хепатит C. Някои агенции също възлагат услуги на организации за управлявани грижи или други частни изпълнители, които може да имат свои собствени ограничения или изисквания за лечение.

Къде да намерите повече информация и поддръжка

За да научите повече за ограниченията и изискванията за лечение на вашата държавна агенция Medicaid:

  • Свържете се с вашата държавна агенция Medicaid.
  • Посетете State of Medicaid Access, за да изтеглите подробен отчет.
  • Попитайте Вашия лекар дали лечението Ви ще бъде покрито от Medicaid.

Вашият лекар може също да ви насочи към навигатор за пациенти или други ресурси за поддръжка.

В някои случаи може да имате право на покритие за лечение на определени видове лекарства за хепатит С, но не и на други. Вашият лекар може да ви помогне да разберете потенциалните ползи и рискове от приема на различно лекарство.

Ако не отговаряте на условията за покритие за лечение по Medicaid, може да отговаряте на условията за помощ на пациентите или програма за намаление на лекарствата, която може да ви помогне да покриете или намалите разходите за вашите грижи. Например, някои щати, аптеки, производители на лекарства и организации с нестопанска цел предлагат финансова подкрепа на недоосигурени или неосигурени хора.

За да научите повече за помощта за пациентите и програмите за намаление на лекарствата за хепатит С, посетете уебсайта на Американската чернодробна фондация (ALF) или изтеглете Ръководството за финансова помощ на ALF.

Ранното лечение на хепатит С е важно за намаляване на риска от усложнения, като белези на черния дроб.

Ако сте записани в Medicaid, вашето покритие за лечение на хепатит С ще зависи от щата, в който живеете. Изискванията и ограниченията за лечение варират от един щат до друг.

Вашият лекар или пациентски навигатор може да ви помогне да научите повече за вашите възможности за лечение и дали отговаряте на условията за покритие по Medicaid. Ако не отговаряте на условията за покритие по Medicaid, вашият лекар или пациентски навигатор може да препоръча промени в лечението ви или да ви насърчи да проучите други възможности за покриване на разходите за грижи.

В някои случаи може да се квалифицирате за помощ за пациенти или програма за отстъпка от лекарства, която може да помогне за намаляване или покриване на разходите за лечение на хепатит С.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss