Подробности за дозировката на Zometa

Zometa (золедронова киселина) се предписва при определени ракови състояния и високи нива на калций при рака. Предлага се като течност, която медицински специалист дава чрез инфузия. Това, което лекува, определя колко често го получавате.

Zometa се използва при възрастни за лечение на:

 • мултиплен миелом (рак, който засяга костния мозък)

 • костни метастази* (неправилни костни израстъци на солидни тумори)

 • хиперкалциемия поради рак

* В този случай ракът, който е започнал другаде в тялото, се е разпространил в костите (има метастази).

Активната съставка на Zometa е золедронова киселина. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Zometa принадлежи към група лекарства, наречени бифосфонати.

Тази статия описва дозите на Zometa, както и неговите силни страни и начина на приложение. За да научите повече за Zometa, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Zometa?

Този раздел описва обичайните дози на Zometa. Продължете да четете, за да научите повече.

Какви са формите на Zometa?

Zometa се предлага като течен разтвор в две дозирани форми:

 • единична доза в бутилка, готова за употреба
 • единична доза във флакон, който трябва да се смеси преди употреба

Медицински специалист ви дава лекарството чрез интравенозна (IV) инфузия (инжекция във вената ви, прилагана с течение на времето).

Какви са силните страни на Zometa?

Zometa се предлага в една концентрация в две дозирани форми:

 • Еднократна доза в бутилка, готова за употреба: Тази форма съдържа 4 милиграма (mg) на 100 милилитра (mL) от лекарството.
 • Единична доза във флакон за смесване преди употреба: Тази форма съдържа 4 mg/5 mL от лекарството. Става 4 mg/100 mL за приложение, след като се смеси с физиологичен разтвор.

Какви са обичайните дози на Zometa?

Дозировката Zometa, предписана от Вашия лекар, зависи от състоянието, което лекарството лекува.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Вашият лекар ще определи най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при мултиплен миелом и костни метастази на солидни тумори

Zometa е одобрен за възрастни за лечение на мултиплен миелом. Също така е одобрен за възрастни за лечение на костни метастази (неправилни костни израстъци) на солидни тумори. И в двата случая типичната доза е 4 mg на всеки 3-4 седмици. Медицински специалист дава всяка доза чрез IV инфузия за 15 минути или повече.

И за двете състояния Вашият лекар може да Ви помоли да допълните приема на калций и витамин D по време на лечението със Zometa. Те вероятно ще препоръчат 500 mg калций и 400 международни единици (IU) витамин D през устата на ден. Това помага да се гарантира, че вашите нива на калций няма да станат твърде ниски по време на лечението.

Вашият лекар ще определи колко дълго ще получавате Zometa въз основа на Вашето състояние и други индивидуални фактори. Те ще обсъдят тази времева линия въз основа на реакцията на тялото ви към лечението със Zometa.

Дозировка за хиперкалцемия поради рак

Zometa е одобрен за възрастни за лечение на хиперкалцемия, дължаща се на рак. Типичната доза е 4 mg за начало на лечението. След 7 дни или повече може да получите втора доза от 4 mg. Втората доза ще се получи, ако нивата на калций в кръвта ви са все още високи или не се задържат на обичайните нива след първата доза. Медицински специалист дава всяка доза чрез IV инфузия за 15 минути или повече.

Ако имате въпроси относно дозировката и колко често ще получавате лечение със Zometa, говорете с Вашия лекар.

Zometa използва ли се дългосрочно?

Състоянието, което Zometa лекува, определя колко често го получавате и колко дълго.

Ще получите само две дози Zometa за хиперкалцемия поради рак. Но за мултиплен миелом и костни метастази на солидни тумори можете да използвате Zometa дългосрочно. Вашият лекар ще следи нивата на калций и ще обсъди колко дълго ще се нуждаете от лечение със Zometa.

Ако имате въпроси относно лечението със Zometa, говорете с Вашия лекар.

Корекции на дозировката

Може да се наложи корекция на дозата на Zometa в определени случаи.

Ако имате проблеми с бъбреците, може да се наложи Вашият лекар да коригира дозата на Zometa.

Вашата доза Zometa се основава на креатининовия Ви клирънс. Креатининът е химикал, който се отделя от бъбреците и показва здравето на бъбреците. Преди да получите доза Zometa, Вашият лекар ще провери креатининовия Ви клирънс.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Дозировката Zometa, предписана от Вашия лекар, може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вида и тежестта на състоянието, за което използвате лекарството
 • други лекарства, които може да приемате
 • други състояния, които може да имате (вижте раздела „Коригиране на дозата“ по-горе)

Как се прилага Zometa?

Медицински специалист ще Ви даде дози Zometa чрез IV инфузия. Това е инжекция във вашата вена, поставена с течение на времето. Ще получите всяка инфузия за 15 минути или повече в клиника или болница.

Вашият лекар ще следи нивата на калций в кръвта Ви преди всяка доза Zometa. Те също така проверяват бъбречната ви функция.

За мултиплен миелом и костни метастази на солидни тумори

За мултиплен миелом ще получавате инфузия на всеки 3-4 седмици. По същия начин, за костни метастази (неправилни костни израстъци) на солидни тумори, ще получавате инфузия на всеки 3-4 седмици.

Вашият лекар може да Ви помоли да допълните приема на калций и витамин D по време на лечението със Zometa. Те вероятно ще препоръчат 500 милиграма (mg) калций и 400 международни единици (IU) витамин D през устата на ден. Това помага да се гарантира, че вашите нива на калций няма да станат твърде ниски по време на лечението.

За хиперкалцемия, дължаща се на рак

За хиперкалцемия, дължаща се на рак, ще получите първата си доза, за да започнете лечението. След 7 дни или повече може да получите втора доза. Втората доза ще се приложи, ако нивата на калций са все още високи или не останат на обичайните нива след първата доза.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Медицински специалист ще Ви даде дози Zometa в клиника или болница. Ако пропуснете час за получаване на доза Zometa, обадете се в кабинета на Вашия лекар възможно най-скоро, за да пренасрочите.

Ако имате нужда от помощ да запомните срещите си, опитайте да настроите аларма или да изтеглите приложение за напомняне на телефона си.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Zometa.

Подобна ли е дозировката на Zometa на дозировката на Xgeva или Prolia?

Не, дозите не са сходни. Zometa (золедронова киселина) и Xgeva (денозумаб) са одобрени за лечение на хиперкалцемия. И двете са одобрени за лечение на мултиплен миелом и костни метастази от солидни тумори. Но силата и дозировката на двете лекарства се различават.

Xgeva се предлага като течен разтвор в концентрация от 120 милиграма на 1,7 милилитра (120 mg/1,7 ml). Медицински специалист прилага дозите чрез инжектиране под кожата. Състоянието, което Xgeva лекува, определя колко често получавате дози.

Prolia (денозумаб) е одобрен за лечение на остеопороза (слаби кости) при хора с висок риск от фрактури. Използва се и за лечение на костна загуба. Предлага се като течен разтвор в концентрация 60 mg. Медицински специалист прилага дозите чрез подкожна инжекция на всеки 6 месеца.

Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас. Можете да говорите с Вашия лекар, за да научите повече за сравнението на тези лекарства.

Колко време отнема Zometa да започне да действа?

При мултиплен миелом и костни метастази от солидни тумори Zometa започва да действа в рамките на няколко дни след първата доза.

При хиперкалцемия, дължаща се на рак, Zometa помага за понижаване на нивото на калций в кръвта в рамките на няколко дни след започване на лечението. Вашият лекар ще провери нивата на калций, за да определи дали имате нужда от втора доза.

Няма да почувствате, че Zometa работи в тялото ви. Но Вашият лекар ще следи нивата на калций и бъбречната Ви функция преди всяка доза Zometa.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението със Zometa, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на лекарства. Ако Вашият лекар Ви препоръча Zometa, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Използвам Zometa за мултиплен миелом. Ще имам ли нужда от корекция на дозата, ако приемам други лекарства?
 • Ще намали ли по-ниската доза Zometa риска от проблеми с бъбреците?
 • Колко време ще ми трябват дози Zometa за мултиплен миелом или костни метастази на солидни тумори?

За да научите повече за Zometa, вижте тези статии:

 • Zometa (золедронова киселина)
 • Странични ефекти на Zometa: Какво трябва да знаете

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss