Подробности за дозировката на Neupro

Neupro (ротиготин) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на болестта на Паркинсон и синдрома на неспокойните крака. Лекарството идва като пластир, който се прилага върху кожата. Обикновено се прилага веднъж на ден.

Neupro се използва при възрастни за лечение на:

 • болестта на Паркинсон
 • умерен до тежък синдром на неспокойните крака

Активната съставка на Neupro е ротиготин. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Neupro принадлежи към група лекарства, наречени допаминови агонисти.

Тази статия описва дозите на Neupro, както и неговите силни страни и как да го използвате. За да научите повече за Neupro, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Neupro?

Този раздел описва обичайните дози на Neupro. Продължете да четете, за да научите повече.

Каква е формата на Neupro?

Neupro се предлага като трансдермален пластир, който поставяте върху кожата си.

Какви са силните страни на Neupro?

Neupro се предлага в няколко концентрации и всеки пластир се прилага за 24 часа.

Предлага се като:

 • 1 милиграм (mg) ротиготин за 24 часа
 • 2 mg/24 часа
 • 3 mg/24 часа
 • 4 mg/24 часа
 • 6 mg/24 часа
 • 8 mg/24 часа

Какви са обичайните дози на Neupro?

Дозировката Neupro, предписана от Вашия лекар, зависи от Вашето състояние и неговата тежест. Вашият лекар вероятно ще започне с предписване на ниска доза и ще я коригира с течение на времето, за да достигне точното количество за вас. В крайна сметка те ще предпишат най-малката доза, която осигурява желания ефект.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да използвате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка при болест на Паркинсон

Ранен стадий на болестта на Паркинсон: Типичната доза Neupro за ранен стадий на болестта на Паркинсон при възрастни е 2 mg/24 часа. В зависимост от начина, по който Ви действа тази начална доза, Вашият лекар може след това бавно да увеличи дозата Ви Neupro с 2 mg/24 часа всяка седмица, докато достигнете правилната доза за справяне със състоянието си.

Най-ниската доза за лечение на болестта на Паркинсон в ранен стадий е 2 mg/24 часа, а максималната доза е 6 mg/24 часа.

Напреднал стадий на болестта на Паркинсон: За напреднал стадий на болестта на Паркинсон при възрастни Вашият лекар вероятно ще започне с предписване на Neupro 4 mg/24 часа. Въз основа на това как лекарството действа за Вас, Вашият лекар бавно ще увеличи дозата Ви с 2 mg/24 часа всяка седмица, докато достигнете правилната доза за лечение на Вашето състояние. Максималната доза Neupro е 8 mg/24 часа за напреднал стадий на болестта на Паркинсон.

Ако имате въпроси относно дозировката, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Дозировка при синдром на неспокойните крака

За синдрома на неспокойните крака при възрастни типичната начална доза Neupro е 1 mg/24 часа. След това Вашият лекар може бавно да увеличи дозата Ви с 1 mg/24 часа всяка седмица, докато достигнете правилната доза за справяне със състоянието си. Най-ниската доза Neupro за синдром на неспокойните крака е 1 mg/24 часа, а максималната доза е 3 mg/24 часа.

Ако искате да научите повече за дозировката на Neupro за синдрома на неспокойните крака, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Neupro използва ли се дългосрочно?

Да, Neupro обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го използвате дългосрочно.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Neupro може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • вида и тежестта на състоянието, за което използвате лекарството
 • други лекарства, които може да приемате

Как се използва Neupro?

Neupro се предлага като трансдермален пластир, който поставяте върху кожата си. Всеки пластир се поставя за 24 часа, след което се отстранява. След това се поставя нов пластир. Опитайте се да прилагате пластира по едно и също време всеки ден, за да поддържате постоянни нива на Neupro в тялото си, което ще подпомогне действието на лекарството.

Уверете се, че нанасяте Neupro върху чист и сух участък от кожата си. Не нанасяйте Neupro върху наранена или раздразнена кожа или където и да било място, където тесните дрехи могат да се трият в пластира. Ако областта на кожата е окосмена, обръснете зоната поне 3 дни преди да приложите Neupro.

Neupro пластирите могат да се поставят върху кожата на бедрото, корема, рамото, ханша, горната част на ръката или хълбока (страната на тялото, която е между ребрата и таза).

Важно е да променяте зоната от кожата си, където нанасяте Neupro всеки ден. Не прилагайте Neupro върху една и съща област на кожата повече от веднъж на всеки 14 дни.

За да приложите пластира Neupro, натиснете го здраво на място за 30 секунди, особено около краищата, за да се уверите, че е залепнал правилно към кожата ви.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Neupro, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Neupro, приложете я веднага щом се сетите. Сменете нов пластир в обичайното си време на следващия ден. Ако са минали повече от 12 часа, пропуснете дозата и продължете с обичайната си схема на дозиране.

Ако имате нужда от помощ, за да запомните да поставите пластира си Neupro навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не използвайте повече Neupro, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Симптоми на предозиране

Симптомите, причинени от предозиране, могат да включват:

 • гадене
 • повръщане
 • ниско кръвно налягане
 • объркване
 • халюцинация
 • неволеви движения
 • гърчове

Какво да направите, в случай че използвате твърде много Neupro

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте използвали твърде много Neupro. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Neupro и оттегляне и зависимост

Ако внезапно спрете да използвате Neupro, може да получите симптоми на отнемане. Това са нежелани реакции, които могат да възникнат, когато спрете лекарството, от което тялото ви е станало зависимо. Зависимостта е, когато тялото ви се нуждае от лекарство, за да функционира както обикновено.

Примерите за симптоми на отнемане включват:

 • безпокойство
 • депресия
 • безсъние
 • изпотяване
 • болка
 • умора (ниска енергия)

Ако трябва да спрете лечението с Neupro, Вашият лекар ще обсъди тези нежелани реакции. Те също така ще Ви наблюдават внимателно по време на лечението и след като спрете Neupro.

За да спре лечението с Neupro за болестта на Паркинсон, Вашият лекар бавно ще намали дневната Ви доза с максимум 2 mg/24 часа, обикновено през ден, докато можете да спрете напълно лекарството.

За да спре лечението с Neupro за синдрома на неспокойните крака, Вашият лекар бавно ще намали дозата Ви с 1 mg/24 часа през ден, докато спрете лекарството.

Ако получите тежки симптоми на отнемане, Вашият лекар може да започне отново Neupro с най-ниската ефективна доза.

Ако имате въпроси относно тези нежелани реакции на Neupro, говорете с Вашия лекар, за да научите повече.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Neupro.

Подобна ли е дозировката на Neupro на дозировката на Mirapex или Requip?

Не. И трите лекарства имат едни и същи одобрени употреби за болестта на Паркинсон и синдрома на неспокойните крака и всички те принадлежат към група лекарства, наречени допаминови агонисти. Въпреки това, формите, силните страни и дозите на Neupro, Mirapex и Requip се различават.

Neupro се предлага като трансдермален пластир в няколко концентрации и всеки пластир се прилага на всеки 24 часа.

Mirapex се предлага както като перорални таблетки с незабавно освобождаване (IR)*, така и като перорални таблетки с удължено освобождаване (ER)*. Както IR пероралните таблетки, така и ER пероралните таблетки се използват за лечение на болестта на Паркинсон. IR пероралните таблетки се използват и за лечение на синдрома на неспокойните крака. Mirapex се предлага в различни концентрации.

При болестта на Паркинсон спешните перорални таблетки Mirapex обикновено се приемат веднъж на ден. Оралните таблетки IR обикновено се приемат 3 пъти на ден. За лечение на синдрома на неспокойните крака пероралните таблетки IR се приемат веднъж на ден, обикновено вечер.

Requip вече не се предлага в Съединените щати. Предлага се само в генеричната версия на ропинирол като IR перорални таблетки и ER перорални таблетки. (Генеричните лекарства са точни копия на маркови лекарства и обикновено са по-евтини от марковите версии.)

Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас. За да научите повече за сравнението на тези лекарства, говорете с Вашия лекар.

* „Незабавно освобождаване“ означава, че лекарството се освобождава в тялото ви веднага. „Удължено освобождаване“ означава, че лекарството се освобождава бавно в тялото ви за дълъг период от време.

Колко време отнема Neupro да започне да действа?

Колко време е необходимо на Neupro да започне да действа зависи от Вашия индивидуален отговор към лекарството и тежестта на Вашето състояние. Отнема известно време, докато Neupro се абсорбира от тялото ви, след като поставите пластира.

Вашият лекар обикновено ще Ви започне с ниска доза Neupro и бавно ще увеличава дозата Ви всяка седмица в зависимост от това как реагирате на лечението. Те също ще ви наблюдават по време на лечението, за да проверят дали лекарството действа за лечение на вашето състояние.

Ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Neupro, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя. Ако Вашият лекар Ви препоръча Neupro, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Neupro без препоръка на Вашия лекар. Използвайте само Neupro пластира за дозиране точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Мога ли да удвоя дозата си, като поставя два Neupro пластира, ако симптомите ми не се подобряват?
 • Ще имам ли нужда от различна дозировка, ако приемам други лекарства за моето състояние?
 • Каква е дозата на Neupro в сравнение с дозата на Sinemet?

За да научите повече за Neupro, вижте тази статия:

 • Neupro (ротиготин)

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss