Подробности за дозировката на Isentress

Isentress (ралтегравир) е лекарство с рецепта, което се използва за лечение на ХИВ. Лекарството се предлага като таблетка, която поглъщате, таблетка за дъвчене и течна перорална суспензия. Обикновено се приема веднъж или два пъти на ден.

Isentress се използва при възрастни и някои деца за лечение на HIV-1 (най-често срещаният тип HIV). Isentress се използва с други лекарства за лечение на HIV.

Активната съставка в Isentress е ралтегравир. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.)

Isentress принадлежи към група лекарства, наречени антиретровирусни. Тази статия описва дозите на Isentress, както и неговите силни страни и как да го приемате. За да научите повече за Isentress, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Isentress?

Таблицата по-долу подчертава основите на дозировката на това лекарство за възрастни. Всички концентрации са посочени в милиграми (mg).

Използвайте Дозировка
лечение на ХИВ при някой, който не е бил лекуван преди, или при някой с ХИВ, който е неоткриваем след начален режим на лечение на приемане на 400 mg Isentress два пъти дневно една таблетка от 400 mg два пъти дневно или две таблетки Isentress HD от 600 mg веднъж дневно
лечение на ХИВ при някой, който е бил лекуван преди една таблетка от 400 mg, приемана два пъти на ден
лечение на ХИВ при някой, който приема Isentress заедно с рифампин две таблетки от 400 mg, приемани два пъти на ден

Продължете да четете за повече подробности относно дозировката на Isentress.

Какви са формите на Isentress?

Isentress се предлага в няколко форми:

 • перорални таблетки (които се поглъщат), включително таблетки с висока доза, наречени Isentress HD
 • таблетки за дъвчене*
 • прах, който смесвате с вода, за да направите течна перорална суспензия*

* Тази форма обикновено се предписва на деца.

Какви са силните страни на Isentress?

Isentress се предлага в няколко силни страни:

 • перорални таблетки: 400 милиграма (mg)
 • Isentress HD перорални таблетки: 600 mg
 • таблетки за дъвчене: 25 mg и 100 mg
 • прах за перорална суспензия: 100 mg в еднократна опаковка

Какви са обичайните дози на Isentress?

Вашият лекар вероятно ще Ви започне с доза Isentress въз основа на Вашата възраст, телесно тегло и други фактори.

Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват. Но не забравяйте да приемате дозата, предписана от Вашия лекар. Те ще определят най-добрата доза, която да отговаря на вашите нужди.

Дозировка за ХИВ

Типичната доза на Isentress за възрастни зависи от това дали това е първото ви лечение или сте получавали лечение за ХИВ преди.

 • Вашата доза, ако не сте получавали лечение за ХИВ преди това или Вашият ХИВ е неоткриваем след начален режим на лечение с приемане на 400 mg Isentress два пъти дневно: или две перорални таблетки от 600 mg Isentress HD, приемани веднъж дневно, или една перорална таблетка от 400 mg, приемана два пъти дневно
 • Вашата доза, ако преди сте били лекувани с ХИВ: една перорална таблетка от 400 mg, приемана два пъти на ден
 • Вашата доза, ако приемате Isentress с рифампин: две перорални таблетки от 400 mg, приемани два пъти на ден

Ако имате въпроси относно дозировката, говорете с Вашия лекар или фармацевт, за да научите повече.

Каква е дозировката на Isentress за деца?

Isentress се използва за лечение на ХИВ при деца на всякаква възраст с тегло най-малко 2 килограма (kg), което е около 4,4 паунда (lb). Теглото на вашето дете ще ви помогне да определите каква ще бъде дозата на Isentress.

За деца, които тежат най-малко 40 kg (около 88 lb), тяхната дозировка също ще се основава на това дали са били лекувани с ХИВ преди. На деца в този диапазон на тегло може да се предписват таблетки с висока доза Isentress (наречени Isentress HD), ако им се предписва една доза на ден.

Ако имате въпроси относно дозировката на Isentress, която е подходяща за вашето дете, говорете с неговия лекар или фармацевт.

Isentress използва ли се дългосрочно?

Да, Isentress обикновено се използва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го приемате дългосрочно.

Какви фактори могат да повлияят на моята доза?

Предписаната Ви доза Isentress може да зависи от няколко фактора. Те включват:

 • тежестта на състоянието, за което използвате лекарството
 • твоята възраст
 • формата на Isentress, която Ви е предписана
 • вашето телесно тегло
 • други състояния, които може да имате

Как се приема Isentress?

Isentress се предлага като перорална таблетка (която се поглъща), таблетка за дъвчене и прах, който смесвате с вода, за да направите течна перорална суспензия. Ако имате проблеми с преглъщането на таблетки, вижте тази статия за съвети как да приемате тази форма на лекарство.

Вашият фармацевт може да Ви покаже как да приготвите Isentress перорална суспензия. Производителят на лекарството също предоставя инструкции стъпка по стъпка.

Можете да приемате Isentress със или без храна. Но приемането на Isentress с храна може да помогне за намаляване на гаденето.

Не трябва да режете, дъвчете или трошете Isentress перорални таблетки. Ако не можете да преглъщате таблетки, говорете с Вашия лекар дали можете да приемате таблетки за дъвчене или течна перорална суспензия.

За информация относно срока на годност, съхранението и изхвърлянето на Isentress говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Достъпни контейнери и етикети за лекарства

Някои аптеки предоставят етикети на лекарства, които:

 • имат голям шрифт
 • използвайте брайл
 • включва код, който можете да сканирате със смартфон, за да промените текста в аудио

Вашият лекар или фармацевт може да препоръча аптеки, които предлагат тези функции за достъпност, ако текущата ви аптека не ги предлага.

Уведомете вашия фармацевт, ако имате проблеми с отварянето на бутилки с лекарства. Те може да имат съвети за помощ или може да са в състояние да доставят Isentress в лесно отваряем контейнер.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете доза Isentress, приемете я веднага щом се сетите. Но ако е почти време за следващата доза, пропуснете пропуснатата доза и вземете следващата си доза в обичайното време. Ако не сте сигурни дали трябва да приемете пропусната доза, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Важно е да приемате вашите дози Isentress точно както е предписано. Пропуснатите дози може да затруднят лечението на Вашето състояние.

Ако се нуждаете от помощ, за да запомните да вземете дозата си Isentress навреме, опитайте да използвате напомняне за лекарства. Това може да включва настройка на аларма или изтегляне на приложение за напомняне на телефона ви.

Какво трябва да се направи в случай на предозиране?

Не приемайте повече Isentress, отколкото Ви е предписал Вашият лекар, тъй като това може да доведе до вредни ефекти.

Какво да направите в случай, че приемете твърде много Isentress

Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако смятате, че сте приели твърде много Isentress. Можете също така да се обадите на 800-222-1222, за да се свържете с Американските центрове за отравяне или да използвате техния онлайн ресурс. Но ако имате тежки симптоми, незабавно се обадете на 911 (или на вашия местен номер за спешна помощ) или отидете до най-близкото спешно отделение.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Isentress.

Как се сравняват дозите на Isentress и Truvada?

Силата и формите на Isentress и Truvada са различни. И двете се предлагат като таблетки, които поглъщате, но Isentress също се предлага като таблетка за дъвчене и течна перорална суспензия (вид течна смес).

Truvada обикновено се приема веднъж на ден, докато Isentress може да се приема веднъж или два пъти на ден. Вашият лекар ще Ви предпише лекарството и дозировката, която е подходяща за Вас.

За да научите повече за сравнението на тези лекарства, говорете с Вашия лекар.

Колко време отнема Isentress да започне да действа?

Isentress започва да действа след първата доза. Поради начина, по който действа лекарството, вероятно няма да усетите действието на лекарството в тялото ви. Но Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да провери дали лекарството работи за лечение на Вашето състояние. Важно е да приемате дозите си на ден, както е предписано, за да помогнете на Isentress да работи ефективно при лечението на ХИВ. Пропуснатите дози могат да затруднят лечението на ХИВ.

Ако имате въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Isentress, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя. Ако Вашият лекар Ви препоръча Isentress, той ще Ви предпише подходящата за Вас доза.

Не забравяйте, че не трябва да променяте дозата на Isentress без препоръка на Вашия лекар. Приемайте Isentress точно както е предписано. Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно текущата Ви дозировка.

Ето няколко примера за въпроси, които може да искате да зададете на Вашия лекар:

 • Как ще решим коя форма на Isentress е подходяща за мен?
 • Влияе ли моята доза на риска от странични ефекти с Isentress?
 • Каква е дозата на Isentress в сравнение с тази на Descovy?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss