Подробности за дозировката на Eligard

Eligard (леупролид ацетат) е лекарство, предписано за лечение на напреднал рак на простатата. Прилага се като подкожна инжекция от медицински специалист. Колко често получавате Eligard зависи от предписаната Ви доза.

Eligard е одобрен за лечение на напреднал рак на простатата при възрастни. („Напреднал“ се отнася до рак, който се е разпространил извън простатата в други части на тялото.)

Активната съставка на Eligard е леупролид ацетат. (Активната съставка е това, което кара лекарството да действа.) Eligard принадлежи към група лекарства, наречени агонисти на гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH).

Тази статия описва дозите на Eligard, както и силните му страни и начина на приложение. За да научите повече за Eligard, вижте тази задълбочена статия.

Каква е дозировката на Eligard?

Таблицата по-долу подчертава основите на дозировката на Eligard. Всички дози са посочени в милиграми (mg) и се прилагат като подкожна инжекция от медицински специалист.

Сила Препоръчителна дозировка
7,5 мг веднъж месечно
22,5 мг веднъж на 3 месеца
30 мг веднъж на 4 месеца
45 мг веднъж на 6 месеца

Продължете да четете за повече подробности относно дозировката на Eligard.

Каква е формата на Eligard?

Eligard се прилага под формата на подкожна инжекция от медицински специалист в болница, клиника или лекарски кабинет.

Какви са силните страни на Eligard?

Eligard се предлага в четири силни страни:

  • 7,5 мг
  • 22,5 мг
  • 30 мг
  • 45 мг

Какви са обичайните дози на Eligard?

Вашата доза Eligard зависи от това колко често получавате инжекции. Информацията по-долу описва дозите, които обикновено се използват или препоръчват, но Вашият лекар ще определи най-добрата доза за Вас.

Дозировка при рак на простатата

Дозировката на Eligard и схемата на дозиране при възрастни с напреднал рак на простатата зависи от честотата на вашите инжекции. Независимо от силата на Eligard, която Ви е предписана, ще получавате общо 7,5 mg лекарство всеки месец. Това е така, защото лекарството се освобождава бавно с течение на времето, което помага да се поддържа стабилно ниво на лекарството в тялото ви.

Например, ако са ви предписани инжекции от 30 mg веднъж на всеки 4 месеца, лекарството ще се освобождава бавно през това време със скорост от около 7,5 mg месечно.

Вижте таблицата за дозиране по-горе за повече информация относно дозировката и схемата на дозиране на Eligard.

Елигард използва ли се дългосрочно?

Да, Елигард обикновено се предписва като дългосрочно лечение. Ако вие и вашият лекар прецените, че е безопасно и ефективно за вашето състояние, вероятно ще го получавате дългосрочно.

Как се прилага Eligard?

Eligard се прилага като инжекция под кожата. Вашият лекар или друг медицински специалист ще Ви постави инжекциите в лекарски кабинет, клиника или болница.

Ако имате въпроси относно дозировката на Eligard или схемата на дозиране, говорете с Вашия лекар.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Ако пропуснете час за получаване на доза Eligard, обадете се в кабинета на Вашия лекар възможно най-скоро, за да пренасрочите. Важно е да следвате графика си за дозите на Eligard, за да поддържате стабилно ниво на лекарството в тялото си. Това ще помогне на лекарството да работи най-ефективно при управлението на Вашето състояние.

Ако имате нужда от помощ да запомните срещите си, опитайте да изтеглите приложение за напомняне на телефона си.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои често задавани въпроси относно дозировката на Eligard.

Колко време отнема Eligard да започне да действа?

Eligard започва да действа в рамките на няколко седмици след първата Ви доза. Това лекарство работи за понижаване на нивото на тестостерон, но през първите 1-2 седмици от началото на лечението, нивото на тестостерона може действително да се повиши.

Това може да доведе до влошаване на симптомите Ви в началото на лечението. Този временен ефект се нарича разрастване на тумора. (За да научите повече за това, вижте раздела „Странични ефекти“ на тази статия.)

Тъй като нивото на тестостерон започва да намалява в рамките на около 2-4 седмици от лечението, симптомите на рак на простатата може да започнат да отслабват.

Вашият лекар ще Ви наблюдава по време на лечението, за да провери дали лекарството действа за Вашето състояние. Говорете с тях, ако имате други въпроси относно това какво да очаквате от лечението с Eligard.

Може ли Eligard да се използва при други видове рак? Ако е така, каква е дозировката?

Eligard не е одобрен за лечение на рак на гърдата. Вашият лекар обаче може да го предпише не по предназначение за това състояние. (Употреба извън етикета е, когато лекарството е предписано за лечение на състояние, различно от тези, за които е одобрено.)

Това е така, защото проучвания показват, че агонистите на GnRH като Eligard могат да удължат времето за оцеляване при хора с рак на гърдата в определени ситуации. Елигард действа, като понижава лутеинизиращия хормон и фоликулостимулиращия хормон в тялото ви. Тези хормони произвеждат естроген. Eligard понижава естрогена в тялото и може да помогне за забавяне на растежа на раковите заболявания, които се нуждаят от естроген, за да растат.

Тъй като Eligard не е одобрен за лечение на рак на гърдата, производителят на лекарството не предоставя препоръчителни дози за тази употреба. Вашият лекар ще Ви предпише дозата, която е подходяща за Вас.

За да научите повече за вашите възможности за лечение на рак на гърдата, включително Eligard, говорете с Вашия лекар.

Какво трябва да попитам моя лекар?

Разделите по-горе описват обичайните дози, предоставени от производителя на Eligard. Ако вашият лекар препоръча това лечение за вашето състояние, той ще ви предпише подходящата за вас доза.

Говорете с Вашия лекар, ако имате въпроси или притеснения относно дозировката на Eligard. Примери за въпроси, които може да искате да зададете, включват:

  • Моята доза Eligard базирана ли е на тежестта на моите симптоми?
  • Имам ли повишен риск от странични ефекти на Eligard, ако получа най-високата доза?
  • Можете ли да коригирате дозата ми по време на лечението, ако искам да получавам дози Eligard по-рядко?

За да получите информация за различни състояния и съвети за подобряване на вашето здраве, абонирайте се за някой от бюлетините на Healthline. Може също да искате да проверите онлайн общностите в Bezzy. Това е място, където хора с определени условия могат да намерят подкрепа и да се свържат с други.

Опровержение: Healthline положи всички усилия, за да гарантира, че цялата информация е вярна, изчерпателна и актуална. Тази статия обаче не трябва да се използва като заместител на знанията и опита на лицензиран медицински специалист. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар или друг медицински специалист, преди да вземете каквото и да е лекарство. Информацията за лекарствата, съдържаща се тук, подлежи на промяна и не е предназначена да обхваща всички възможни употреби, указания, предпазни мерки, предупреждения, лекарствени взаимодействия, алергични реакции или неблагоприятни ефекти. Липсата на предупреждения или друга информация за дадено лекарство не означава, че лекарството или комбинацията от лекарства е безопасно, ефективно или подходящо за всички пациенти или всички специфични употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss