Перспективи и очаквана продължителност на живота след инсулт

Инсултът може да намали продължителността на живота ви, но фактори като възрастта, вида на инсулта и времето до лечението могат да повлияят на перспективите ви. Лечението в рамките на 3 часа след появата на симптомите е от решаващо значение за подобряване на резултата.

Инсултите са чести, особено при по-възрастни хора. Те могат да причинят трайно увреждане на мозъка и дългосрочно увреждане и могат да намалят продължителността на живота ви.

Някои хора могат да се възстановят напълно и да живеят много години след инсулт. За други усложненията от инсулт имат подчертан ефект върху качеството им на живот и продължителността на живота.

Нормално е да се чудите какво е бъдещето след инсулт. Тази статия разглежда очакваната продължителност на живота след инсулт и факторите, които влияят на вашата перспектива.

Каква е очакваната продължителност на живота ви след инсулт?

Продължителността на живота след инсулт варира значително от човек на човек.

Няколко големи проучвания са изследвали преживяемостта след инсулт. Въпреки че повечето намират подобни резултати, резултатите обикновено не са идентични поради различните възрасти на участниците или видовете удари, включени във всяко проучване. Все пак глобалните изследвания могат да насочат към някои тенденции.

Инсултът намалява продължителността на живота

А Проучване от 2022 г включително повече от 300 000 души в Австралия и Нова Зеландия установиха, че наличието на какъвто и да е вид инсулт е свързано с 5,5-годишно намаляване на продължителността на живота.

Хората, които са имали хеморагичен инсулт, са загубили средно 7,4 години от очакваната продължителност на живота.

Около половината от хората оцеляват най-малко 5 години след исхемичен инсулт

Голяма Шведско проучване от 2019 г включително хора, които са оцелели най-малко 30 дни след първи инсулт, са установили 5-годишна преживяемост от 49,4% за тези, които са имали исхемичен инсулт.

За хората, които са имали интрацеребрален кръвоизлив, 5-годишната преживяемост е 37,8%.

А 2019 немско проучване откри подобни резултати след 5 години. В това проучване около 1 от 11 души умират в рамките на 90 дни след първоначалния инсулт и около 1 от 6 в рамките на една година.

Възрастните под 50 години имат повишен риск от смърт най-малко 15 години след инсулт

Авторите на a 2019 Холандско проучване изследва дългосрочните резултати при хора на възраст 18-49 години, които са оцелели най-малко 30 дни след първия инсулт. Те открили, че тези хора са имали 5,5 пъти по-голям риск от смърт в рамките на 15 години в сравнение с по-голямата популация.

Имайте предвид, че тези констатации се основават на средни стойности и има широк диапазон от вариации в индивидуалните резултати. За да научите повече за вашата перспектива, говорете с вашия лекар.

Колко време отнема възстановяването от инсулт?

Може да отнеме месеци до години за възстановяване след инсулт. Някои хора може никога да не се възстановят напълно.

Но дори и да не възвърнете всичките си предишни способности, рехабилитацията след инсулт може да ви помогне да увеличите максимално своята независимост и качество на живот.

Рехабилитацията обикновено започва в болницата скоро след стабилизиране на състоянието ви.

Научете повече за това какво да очаквате по време на възстановяване от инсулт.

Риск от повторен инсулт

Инсултът увеличава риска от бъдещ инсулт. А 2019 немско проучване установи следните рискове от втори инсулт:

 • 1,2% в рамките на 30 дни
 • 3,4% в рамките на 90 дни
 • 7,4% в рамките на 1 година
 • 19,4% в рамките на 5 години
Беше ли Ви полезно?

Какви са често срещаните усложнения след инсулт?

Инсултът може да причини широк спектър от усложнения. Това, което се случва, зависи от вида на инсулта, засегнатата мозъчна област(и) и тежестта на инсулта.

Някои често срещани усложнения включват:

 • промени в поведението
 • когнитивни увреждания
 • депресия
 • затруднено говорене (афазия)
 • затруднено преглъщане (дисфагия)
 • умора и слабост
 • загуба на паметта
 • промени в настроението
 • болка
 • парализа
 • сетивни и зрителни промени
 • спастичност

Непосредствено след инсулт може да не е ясно кои усложнения ще преминат с времето и кои ще бъдат постоянни.

Какви фактори влияят на възстановяването след инсулт?

Възстановяването от инсулт е изключително личен процес, който зависи от набор от фактори, уникални за вашата ситуация. Трудно е да се каже точно колко време ще отнеме и какви способности ще възвърнете. Процесът също не е непременно линеен.

Вашият лекар може да предостави по-персонализирана перспектива. Те може да обмислят:

 • Твоята възраст: По-младите хора са склонни да имат по-добра перспектива след инсулт в сравнение с възрастните хора.
 • Тип инсулт: Исхемичните инсулти обикновено се свързват с a по-положителна перспектива отколкото хеморагичните инсулти.
 • Местоположение на удара: Инсултите, които засягат мозъчния ствол, са свързани с по-тежки усложнения.
 • Тежест на удара: Голям инсулт, който засяга много области на мозъка, може да доведе до по-значително увреждане или смърт, отколкото инсулт, който засяга малка област от мозъка.
 • Време за лечение: Хората, които получават лечение в рамките на 3 часа от началото на симптомите на исхемичен инсулт имат повишен шанс за възстановяване.
 • Вашето здраве преди инсулт: Наличието на допълнителни хронични здравословни състояния, като високо кръвно налягане или диабет, може влошават се вашият възглед.
 • Ако сте имали друг инсулт: А Проучване от 2022 г от Дания предполага, че рискът от смърт се увеличава при повтарящ се инсулт.
 • Вашата система за социална подкрепа: Хората със силни мрежи за социална подкрепа може да са по-склонни да се върнат към предишните си дейности след инсулт, според проучване от 2019 г.
 • Вашето отношение и мотивация: Вашето възстановяване след инсулт също зависи от способността ви да участвате в препоръчаните терапии и да правите определени промени в начина на живот.

Процент на преживяемост при инсулт според възрастта

По-възрастните хора са склонни да имат по-ниска преживяемост след инсулт. Френско проучване от 2019 г. установи следните нива на относителна преживяемост (RS) за хора, които са имали исхемичен инсулт, най-често срещаният тип инсулт. Процентът RS е процентът на хората с инсулт, които все още са живи, в сравнение с хората, които не са имали инсулт.

Възраст 1-годишен RS (%) 5-годишен RS (%) 10-годишен RS (%)
под 65 години 93.7 87.7 82.8
65-80 години 86,0 74.6 58.2
80-85 години 76.8 64.6 46.8
над 85 години 64,0 49.8 34.2
Беше ли Ви полезно?

Често задавани въпроси

Можете ли да живеете нормален живот след инсулт?

Възможно е да се върнете към нормалния си живот след инсулт. Но дори и да възвърнете всичките си способности, може да се наложи да промените диетата си, да спортувате повече или да приемате лекарства. Може също така да откриете, че инсултът влияе на вашия възглед и приоритети.

Възможно ли е пълно възстановяване от инсулт?

Много хора се възстановяват напълно след инсулт. Важно е да потърсите спешна помощ възможно най-рано и да следвате плана си за рехабилитация възможно най-добре.

Какво се случва през първите 3 дни след инсулт?

През първите 3 дни след инсулт ще бъдете в болницата за възстановяване. През това време вашият екип за грижи наблюдава вашето здраве, като същевременно събира повече информация за вашите усложнения от инсулт. Може да се подложите на тестове и да започнете нови лечения.

Инсултът може да намали продължителността на живота ви. Но има много индивидуални вариации в това какво е възможно след инсулт.

Някои фактори, които влияят на вашето възстановяване, са извън вашия контрол, като възрастта и вида на инсулта, който сте имали. Други фактори, като желанието ви да промените начина си на живот и да участвате в рехабилитация, могат да подобрят перспективите ви.

Въпреки че е невъзможно да се каже точно колко години ще живеете, вашият здравен екип може да ви помогне да разберете какво да очаквате занапред.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss