Пароксизмална суправентрикуларна тахикардия (PSVT)

Какво представлява пароксизмалната надкамерна тахикардия?

Епизодите на по-бърз от нормалния сърдечен ритъм характеризират пароксизмална надкамерна тахикардия (PSVT). PSVT е доста често срещан тип анормален сърдечен ритъм. Може да се появи на всяка възраст и при хора, които нямат други сърдечни заболявания.

Синусовият възел на сърцето обикновено изпраща електрически сигнали, за да каже на сърдечния мускул кога да се свие. При PSVT анормален електрически път кара сърцето да бие по -бързо от нормалното. Епизодите на ускорен сърдечен ритъм могат да продължат от няколко минути до няколко часа. Човек с PSVT може да има сърдечен ритъм до 250 удара в минута (bpm). Нормалната скорост е между 60 и 100 удара в минута.

PSVT може да причини неприятни симптоми, но обикновено не е животозастрашаващо. Повечето хора не се нуждаят от дългосрочно лечение за PSVT. Има лекарства и процедури, които може да са необходими в някои случаи, особено когато PSVT пречи на сърдечната функция.

Терминът „пароксизмален“ означава, че се случва само от време на време.

Какви са рисковите фактори за пароксизмална надкамерна тахикардия?

PSVT засяга около 1 на всеки 2500 деца. Това е най -честият анормален сърдечен ритъм при новородени и кърмачета. Синдромът на Wolff-Parkinson-White (WPW) е най-често срещаният тип PSVT при деца и кърмачета.

PSVT е по -често при възрастни под 65 години. Възрастните над 65 години са по -склонни да имат предсърдно мъждене (AFib).

В нормално сърце синусовият възел насочва електрическите сигнали по определен път. Това регулира честотата на сърдечните ви удари. Допълнителен път, често присъстващ при суправентрикуларна тахикардия, може да доведе до необичайно ускорен сърдечен ритъм на PSVT.

Има някои лекарства, които правят PSVT по -вероятно. Например, когато се приема в големи дози, дигиталисовото лекарство за сърцето (дигоксин) може да доведе до епизоди на PSVT. Следните действия също могат да увеличат риска от епизод на PSVT:

  • поглъщане на кофеин
  • поглъщане на алкохол
  • пушене
  • употребата на незаконни наркотици
  • приемане на някои лекарства за алергия и кашлица

Прочетете повече: Токсичност на дигиталиса: смъртоносният потенциал на дигиталиса »

Какви са симптомите на пароксизмална надкамерна тахикардия?

Симптомите на PSVT приличат на симптомите на тревожна атака и могат да включват:

  • сърцебиене
  • ускорен пулс
  • усещане за стягане или болка в гърдите
  • тревожност
  • задух

В по -сериозни случаи PSVT може да причини замаяност и дори припадък поради лош приток на кръв към мозъка.

Понякога човек, изпитващ симптоми на PSVT, може да обърка състоянието със сърдечен удар. Това е особено вярно, ако това е първият им PSVT епизод. Ако болката в гърдите е силна, винаги трябва да отидете в спешното отделение за тестване.

Как се диагностицира пароксизмалната надкамерна тахикардия?

Ако имате епизод на ускорен сърдечен ритъм по време на преглед, Вашият лекар ще може да измери сърдечната Ви честота. Ако е много високо, те могат да подозират PSVT.

За да диагностицира PSVT, Вашият лекар ще Ви назначи електрокардиограма (ЕКГ). Това е електрическа проследяване на сърцето. Той може да помогне да се определи кой тип проблем с ритъма причинява вашия ускорен сърдечен ритъм. PSVT е само една от многото причини за необичайно ускорен сърдечен ритъм. Вашият лекар вероятно също ще назначи ехокардиограма или ултразвук на сърцето, за да оцени размера, движението и структурата на сърцето ви.

Ако имате анормален сърдечен ритъм или честота, Вашият лекар може да Ви насочи към специалист, който е експерт по електрически проблеми на сърцето. Те са известни като електрофизиолози или кардиолози на ЕП. Те могат да извършат електрофизиологично изследване (EPS). Това ще включва прокарване на проводници през вена в слабините и нагоре в сърцето ви. Това ще позволи на Вашия лекар да оцени ритъма на сърцето Ви, като провери електрическите пътища на сърцето Ви.

Вашият лекар може също така да следи сърдечната Ви честота за определен период от време. В този случай можете да носите монитор Holter за 24 часа или повече. През това време ще имате сензори, прикрепени към гърдите ви, и ще носите малко устройство, което записва сърдечната Ви честота. Вашият лекар ще оцени записите, за да определи дали имате PSVT или друг вид анормален ритъм.

Научете повече: 24-часов монитор Holter »

Как се лекува пароксизмалната надкамерна тахикардия?

Може да не се нуждаете от лечение, ако симптомите Ви са минимални или ако от време на време имате само епизоди на ускорен сърдечен ритъм. Лечението може да се наложи, ако имате основно заболяване, причиняващо PSVT или по -тежки симптоми като сърдечна недостатъчност или припадане.

Ако имате ускорена сърдечна честота, но симптомите Ви не са тежки, Вашият лекар може да Ви покаже техники за нормализиране на сърдечната Ви честота. Нарича се маневра на Валсалва. Това включва затваряне на устата и прищипване на носа, докато се опитвате да издишате и се напрягате, сякаш се опитвате да направите изхождане. Трябва да направите това, докато седите и огъвате тялото си напред.

Можете да извършите тази маневра у дома. Може да работи до 50 процента от времето. Можете също да опитате да кашляте, докато седите и се навеждате напред. Пръскането на ледена вода по лицето ви е друга техника, която помага да намалите сърдечната честота.

Леченията за PSVT включват лекарства, като или флекаинид или пропафенон, за да регулират сърдечния Ви ритъм. Процедура, наречена радиочестотна катетърна аблация, е често срещан начин за трайно коригиране на PSVT. Изпълнява се по същия начин като EPS. Това позволява на Вашия лекар да използва електроди, за да деактивира електрическия път, който причинява PSVT.

Ако вашият PSVT не реагира на други лечения, Вашият лекар може да имплантира хирургично пейсмейкър в гърдите Ви, за да регулира сърдечната Ви честота.

Каква е перспективата за пароксизмална надкамерна тахикардия?

PSVT не е животозастрашаващ. Ако обаче имате сърдечно заболяване, PSVT може да увеличи риска от застойна сърдечна недостатъчност, стенокардия или други анормални ритми. Не забравяйте, че вашата перспектива зависи от общото ви здраве и наличните възможности за лечение.

Видове: Въпроси и отговори

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss