Очаквана продължителност на живота и дългосрочна перспектива за болестта на Алцхаймер

Средната продължителност на живота на човек с болестта на Алцхаймер е 5,8 години след диагностицирането. Ранната диагностика обаче може да даде шанс на хората и техните близки да въведат промени в начина на живот, които могат да забавят или предотвратят появата на деменция на Алцхаймер.

Какво представлява болестта на Алцхаймер?

Болестта на Алцхаймер (AD) е дегенеративно заболяване на мозъка. Болестта разгражда и унищожава мозъчните клетки и невроните, които свързват мозъчните клетки една с друга. Това увреждане причинява влошаване на паметта, поведението и умствените способности.

Пътуването на всеки човек с AD е различно. При някои болестта прогресира бавно и оставя умствената функция почти непокътната за няколко години. Друг път AD е агресивен и бързо ограбва паметта на хората. В крайна сметка AD става достатъчно тежък, за да наруши ежедневния живот. В по-късните етапи хората ще се нуждаят от почти постоянни грижи.

AD в момента е най-честата причина за деменция в Съединените щати. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), 5,8 милиона души в Съединените щати имат AD. Изследователи и учени изучават болестта от десетилетия, но в момента няма лек.

Качеството на живот става все по-важно за хората с AD и лицата, които се грижат за тях, след като диагнозата бъде поставена.

Каква е средната продължителност на живота?

Продължителността на живота варира за всеки човек с AD. Според а Систематичен преглед на проучванията за 2021 гсредната продължителност на живота на някой с AD е 5,8 години след диагностицирането.

Поставянето на диагноза AD може да отнеме много време. Тези, които имат проблеми с мисленето или запомнянето, могат да се подложат на няколко вида тестове, като анализ на кръв и урина, сканиране на изображения на мозъка и психиатрични оценки. Националният институт по здравеопазване (NIH) препоръчва на някой с проблеми с паметта да посети лекар на всеки 6 до 12 месеца.

Колко време може да добави лечението?

Ранната диагностика може да даде шанс на човек да намали рисковите фактори, които могат да забавят началото на по-късните стадии на AD.

А Проучване от 2022 г включващи 2449 души на възраст над 65 години установиха, че здравословният начин на живот, включително питателна диета, упражнения и лека или никаква употреба на алкохол, може да намали броя на годините, през които човек живее с деменция на Алцхаймер.

В проучването жените, които са живели с 4 или 5 фактора здравословен начин на живот, са прекарали средно 2,6 години с деменция, докато тези с 0 или 1 здравословен фактор са прекарали средно 4,1 години с деменция.

При мъжете средната стойност е 1,4 години с деменция с 4 или 5 фактора за здравословен начин на живот и 2,1 години с 0 или 1 фактор за здравословен начин на живот.

В крайна сметка AD ще прогресира и ще нанесе своето влияние върху мозъка и тялото. С напредването си симптомите и страничните ефекти ще се влошат.

Въпреки това, някои лекарства могат да забавят прогресията на AD поне за кратко време. Лечението може също да подобри качеството ви на живот и да помогне за лечение на симптомите. Говорете с вашия лекар за вашите възможности за лечение.

Какви фактори влияят върху дълголетието?

Според проучване на Комисията Lancet от 2020 г. относно превенцията на деменцията, модифицирането на 12 рискови фактора може да забави или предотврати до 40% от диагнозите на деменция в световен мащаб. Тези рискови фактори са:

 • намаляване на консумацията на алкохол
 • избягване на нараняване на главата
 • избягване на замърсяването на въздуха
 • фокусиране върху образованието
 • понижаване на високо кръвно налягане
 • подобряване на слуха
 • спиране на пушенето
 • лечение на затлъстяване
 • управление на депресия
 • лечение на диабет
 • да бъдеш физически активен
 • фокусиране върху социалната ангажираност

Какво общо има възрастта?

Докато напредването на възрастта е най-големият известен рисков фактор за Алцхаймер, болестта не е типична част от стареенето. Повечето хора, диагностицирани с Алцхаймер, са на възраст 65 и повече години. Рискът от AD почти се удвоява на всеки 5 години след 65-годишна възраст. След 85-годишна възраст рискът нараства до почти една трета.

Ранната диагностика дава възможност на човек да въведе промени в начина си на живот, които могат да помогнат за намаляване на рисковите фактори за деменция, което може да забави или предотврати появата на симптомите на деменция.

Етапи на болестта на Алцхаймер

Има три етапа на AD. Повечето хора прекарват най-много време в средния стадий с умерени симптоми. Възможно е симптомите да се припокриват между етапите, така че няма ясна граница между етапите.

Ранен стадий (лек)

Повечето хора се диагностицират в ранен стадий. След диагностицирането средната продължителност на живота е 5,8 годинино може да е 20 години или повече.

В ранния етап хората опит:

 • загуба на паметта
 • когнитивни (мисловни) проблеми
 • трудности с пари и сметки
 • губя се
 • промени в личността

Среден стадий (умерен)

В този етап частите от мозъка, които контролират езика, сензорната обработка, разсъжденията и съзнателната мисъл, се увреждат. Хората обикновено прекарват по-голямата част от годините след диагностицирането на AD в този среден стадий. Те могат опит:

 • влошаване на загубата на памет
 • влошаване на объркването
 • проблеми с разпознаването на приятели и семейство
 • проблеми при изпълнение на задачи като обличане
 • проблеми с ученето на нови неща
 • проблеми при справянето с нови среди или ситуации
 • халюцинации
 • заблуди
 • параноя
 • импулсивно поведение

Късен стадий (тежък)

В късния стадий на AD промените в мозъка са направили тъканта много по-малка. Плаки и заплитания в мозъка са се разпространили, така че функционирането намалява значително. Хората могат да изпитат:

 • пълна зависимост от грижите на другите
 • загуба на комуникация
 • загуба на движение

Пътуването на всеки човек е различно

Всеки човек има уникална здравна история. Тяхната здравна история е пряко свързана с това как AD ще им се отрази. Полезно е да знаете статистическите данни за средната продължителност на живота, както и как начинът на живот и възрастта могат да променят тази продължителност от време.

Ако сте болногледач или наскоро сте били диагностицирани с AD, можете да намерите овластяване и смелост в това да знаете как заболяването има тенденция да прогресира. Тази информация е полезна, тъй като вие, семейството ви и хората, които се грижат за вас, планирате вашето пътуване за поддържане на здравето.

Често задавани въпроси

Ето някои въпроси, които хората често задават за Алцхаймер и очакваната продължителност на живота:

Как Алцхаймер води до смърт?

В късните стадии на Алцхаймер хората може да не са в състояние ход сами по себе си. Те също могат да изпитат проблеми с преглъщането и други хранителни проблеми. Загубата на комуникация може да им затрудни да изразят желанията си. Тези и други фактори могат да направят хората по-уязвими към заболяване, което може да доведе до смърт.

Колко дълго може да живее 70-годишен с деменция?

Хората могат да живеят много години с диагноза AD. Деменцията е симптом на по-късните стадии на болестта на Алцхаймер. в едно проучване от 2022 гхората са живели средно от 1,4 до 4,1 години с деменция, в зависимост от пола и факторите на здравословния начин на живот.

Кой етап от болестта на Алцхаймер обикновено продължава най-дълго?

Етапите на Алцхаймер варират от човек на човек. Обикновено средният или умереният стадий на AD продължава най-дълго.

Как да разберете, че пациент с Алцхаймер е към края?

В късния или тежък стадий на Алцхаймер човек може разчитам на други за ежедневни грижи. Те може да са напълно неспособни да общуват и да прекарват по-голямата част от времето си в леглото. На този етап тялото започва да се изключва.

Какво можете да направите в момента

Може да обмислите да говорите с Вашия лекар за това как рисковите фактори и начин на живот могат да повлияят на продължителността на живота Ви. Работете с вашия лекар, за да намерите най-добрите лечения и промени в начина на живот за вашата ситуация.

Ако сте болногледач на човек с AD, работете с неговия лекар, за да научите за лечението и промените в начина на живот, които могат да помогнат за забавяне на прогресията на заболяването.

Болестта на Алцхаймер не е лечима, но има мерки, които можете да предприемете, за да облекчите въздействието й върху качеството на живот и ежедневните дейности.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss