Отлепване на ретината

Какво представлява отлепването на ретината?

Ретината е светлочувствителна мембрана, разположена в задната част на окото. Когато светлината преминава през окото ви, лещата фокусира изображение върху ретината ви. Ретината преобразува изображението в сигнали, които изпраща до мозъка ви през зрителния нерв. Ретината работи с роговицата, лещата и други части на окото и мозъка, за да създаде нормално зрение.

Отлепването на ретината възниква, когато ретината се отдели от задната част на окото. Това причинява загуба на зрение, която може да бъде частична или пълна, в зависимост от това колко от ретината е отлепена. Когато ретината ви се отлепи, клетките й може сериозно да се лишат от кислород. Отлепването на ретината е спешна медицинска помощ. Незабавно се обадете на Вашия лекар, ако имате внезапни промени в зрението.

Има риск от трайна загуба на зрението, ако отлепването на ретината не се лекува или ако лечението се забави.

Симптоми на отлепване на ретината

Няма болка, свързана с отлепването на ретината, но обикновено има симптоми, преди ретината ви да се отдели. Основните симптоми включват:

 • замъглено зрение
 • частична загуба на зрение, което прави сякаш завеса е изтеглена през вашето зрително поле, с ефект на тъмно засенчване
 • внезапни светкавици, които се появяват при гледане отстрани
 • внезапно виждайки много плаващи, които са малки парченца отломки, които се появяват като черни петна или струни, плаващи пред окото ви

Видове и причини за отлепване на ретината

Има три вида отлепване на ретината:

 • регматогенен
 • тягови
 • ексудативен

Регматогенно отлепване на ретината

Ако имате регматогенен отлеп на ретината, имате разкъсване или дупка в ретината си. Това позволява на течността от окото ви да се плъзне през отвора и да застане зад ретината ви. Течността отделя ретината от пигментния епител на ретината, който е мембраната, която осигурява вашата ретина с храна и кислород, което води до отлепване на ретината. Това е най -често срещаният вид отлепване на ретината.

Тракционно отлепване на ретината

Тракционното отлепване на ретината възниква, когато белезите на повърхността на ретината се свиват и причиняват ретината ви да се отдръпне от задната част на окото. Това е по -рядко срещан тип откъсване, който обикновено засяга хора със захарен диабет. Лошо контролиран захарен диабет може да доведе до проблеми със съдовата система на ретината и това съдово увреждане може по -късно да доведе до натрупване на белези в окото, което може да причини отлепване на ретината.

Отделяне на ексудатив

При ексудативно отделяне няма сълзи или счупвания в ретината ви. Заболявания на ретината като следните причиняват този вид отлепване:

 • възпалително разстройство, причиняващо натрупване на течности зад ретината
 • рак зад ретината
 • Болест на Коутс, която причинява анормално развитие в кръвоносните съдове, така че те пропускат протеини, които се натрупват зад ретината ви

Кой е изложен на риск от отлепване на ретината?

Рисковите фактори за отлепване на ретината включват:

 • задно отлепване на стъкловидното тяло, което е често срещано при възрастни хора
 • екстремна късогледство, което причинява по -голямо натоварване на окото
 • фамилна анамнеза за отлепване на ретината
 • травма на окото
 • на възраст над 50 години
 • предишна анамнеза за отлепване на ретината
 • усложнения от операция за отстраняване на катаракта
 • захарен диабет

Диагностика на отлепване на ретината

За да диагностицира отлепването на ретината, Вашият лекар ще извърши задълбочен очен преглед. Те ще проверят:

 • вашето виждане
 • очното ви налягане
 • физическия вид на окото ви
 • способността ви да виждате цветове

Вашият лекар може също да тества способността на ретината ви да изпраща импулси към мозъка ви. Те могат да проверят притока на кръв в окото и по -специално в ретината.

Вашият лекар може също да назначи ултразвук на окото. Това е безболезнен тест, който използва звукови вълни, за да създаде образ на вашето око.

Лечение на отлепване на ретината

В повечето случаи е необходима операция за възстановяване на отделена ретина. За незначителни отлепвания или разкъсвания на ретината може да се направи проста процедура в кабинета на Вашия лекар.

Фотокоагулация

Ако имате дупка или разкъсване на ретината си, но ретината ви все още е прикрепена, Вашият лекар може да извърши процедура, наречена фотокоагулация с лазер. Лазерът изгаря около мястото на разкъсване и полученият белег прикрепя ретината ви към задната част на окото.

Криопексия

Друг вариант е криопексията, която замръзва при силен студ. За това лечение Вашият лекар ще приложи замръзваща сонда извън окото Ви в областта над мястото на разкъсване на ретината, а получените белези ще помогнат да задържите ретината си на място.

Ретинопексия

Трети вариант е пневматична ретинопексия за поправяне на незначителни откъсвания. За тази процедура Вашият лекар ще постави газов мехур в окото Ви, за да помогне на ретината Ви да се върне на мястото си до стената на окото. След като ретината ви се върне на място, Вашият лекар ще използва лазер или сонда за замразяване, за да запечата дупките.

Склерално изкривяване

За по -тежки откъсвания ще трябва да направите очна операция в болница. Вашият лекар може да препоръча склерално изкривяване. Това включва поставяне на лента около външната страна на окото, за да избута стената на окото в ретината ви, за да я върне на място за правилно излекуване. Склералното изкривяване може да се извърши в комбинация с витректомия. Криопексия или ретинопексия се извършва по време на процедурата на склералната катарама.

Витректомия

Друг вариант е витректомията, която се използва за по -големи разкъсвания. Тази процедура включва анестезия и често се извършва като амбулаторна процедура, но може да изисква престой през нощта в болницата. Вашият лекар ще използва малки инструменти за отстраняване на анормална съдова или белезна тъкан и стъкловидно тяло, подобна на гел течност от ретината. След това те ще поставят ретината ви на правилното място, обикновено с газов мехур. Криопексия или ретинопексия се извършва по време на процедурата по витректомия.

Outlook за хора с отлепване на ретината

Перспективата зависи от тежестта на състоянието и колко бързо получавате експертна медицинска помощ. Някои хора ще се възстановят напълно, особено ако макулата им не е повредена. Макулата е частта от окото, отговорна за най -ясното зрение и се намира близо до центъра на ретината. Някои хора обаче може да не възвърнат пълно зрение. Това може да се случи, ако макулата им е повредена и лечението не се търси достатъчно бързо.

Предотвратяване на отлепване на ретината

По принцип няма начин да се предотврати отлепването на ретината. Можете обаче да предприемете стъпки, за да избегнете отлепване на ретината, което е резултат от нараняване, като носите защитни очила, когато спортувате или използвате инструменти. Ако имате диабет, контролирайте кръвната си захар и редовно посещавайте Вашия лекар. Правете ежегодни очни прегледи, особено ако имате рискове за отлепване на ретината.

Важно е да знаете симптомите на отлепване на ретината. Разпознаването кога може да имате проблем с ретината и незабавното търсене на медицинска помощ може да спаси зрението ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss