Отговор на вашите често задавани въпроси: белодробна биопсия за рак на белия дроб

Белодробна биопсия може да се използва за диагностициране на рак на белия дроб. Процедурата обикновено е безболезнена и отнема по-малко от час.

Белодробната биопсия включва вземане на проба от тъкан от белите дробове за лабораторно изследване. Това може да се направи по различни причини, включително тестване за рак на белия дроб.

Сканиране като CT сканиране, MRI сканиране или рентгеново сканиране на гръдния кош може да покаже признаци на рак. След това често се използва белодробна биопсия за потвърждаване на диагнозата.

Научете повече за белодробните биопсии, колко време отнемат, кога да очаквате резултати и какво се случва след като тестът приключи.

Колко време отнема биопсия на рак на белия дроб?

Има различни видове белодробни биопсии и всяка може да отнеме различно време.

Иглена белодробна биопсия

Иглената белодробна биопсия може също да се нарича перкутанна белодробна биопсия. По време на тази процедура се взема проба от белодробна тъкан чрез игла, поставена в белия дроб през кожата.

Тази процедура се извършва под локална анестезия и използва или ултразвук, или компютърна томография като ръководство. Иглената белодробна биопсия обикновено отнема по-малко от 45 минути.

Трансбронхиална биопсия

Трансбронхиалната биопсия използва гъвкава тръба, наречена бронхоскоп, за да вземе проба от тъкан от белите дробове. Тръбата се вкарва в тялото през носа или устата и надолу в белите дробове.

Тази процедура включва седация. Обикновено отнема по-малко от 60 минути от началото до края.

Отворена белодробна биопсия

Отворената белодробна биопсия изисква обща анестезия. Процедурата включва правене на разрез отстрани на тялото към задната част на белия дроб. Взима се проба от тъкан от белите дробове и разрезът се затваря с шевове.

По време на тази процедура се поставя дренаж в гръдния кош, за да помогне за разширяването на белите дробове по време на процедурата, за да позволи на течността да изтече.

Колко време отнема отворена белодробна биопсия може да варира, но обикновено отнема около 1 час.

Колко време отнема получаването на резултати от белодробна биопсия?

След като се вземе проба от белодробна биопсия, тя се изпраща в лаборатория за изследване.

В лабораторията лекар, наречен патолог, ще проведе тестове на пробата, за да определи дали има ракови клетки. По време на този процес патологът може също така да проведе тестове, за да помогне за класифицирането на вида на наличния рак.

След това резултатите ще бъдат подробно описани в патологичен доклад и изпратени на Вашия лекар. Този доклад обикновено е наличен в рамките на една седмица след белодробната биопсия.

В някои заведения рентгенолог ще може да сподели резултатите директно с вас.

Болезнена ли е белодробната биопсия?

Обикновено белодробната биопсия не е болезнена.

Ако за процедурата се използва обща анестезия, вие ще спите и няма да осъзнавате или усещате нищо, което се случва.

Ако не сте под обща анестезия, може да се приложи лек седатив, за да ви помогне да се отпуснете по време на процедурата.

Ще се използва локален анестетик за обезболяване на мястото, където ще бъде поставена иглата. Когато това се случи, може да почувствате леко убождане. Когато иглата за биопсия се вкара в тялото, може да почувствате лек натиск, но това не трябва да е болезнено.

Някои биопсии, като отворена биопсия, може да изискват няколко дни престой в болницата. За други процедури само с лек седатив може да сте в състояние да се приберете вкъщи, след като седативът изчезне.

Може да почувствате лека болка на мястото на биопсията, след като локалната анестезия започне да изчезва. Това ще се подобри с времето и ще получите лекарства за облекчаване на болката, ако е необходимо.

Трябва да избягвате вдигане на тежести и физическо натоварване поне един ден след процедурата.

Болката обикновено изчезва за 12 до 48 часа след процедурата.

Остра болка или болка в раменете при дишане може да е признак на колапс на белия дроб. Това понякога може да се случи при биопсия с игла. Други симптоми могат да включват:

  • ускорен сърдечен ритъм
  • задух
  • синкав оттенък на кожата

Ако имате някой от тези симптоми, трябва незабавно да уведомите Вашия лекар или да отидете в болницата.

Може ли белодробна биопсия да причини разпространение на рака?

Посяването на тумор, наричано също иглено посяване, е когато игла за биопсия, поставена в тялото за вземане на проба от тумор, измества раковите клетки и им позволява да се разпространят по пътя на иглата.

Проучванията за това са получили смесени резултати, въпреки че са докладвани случаи на туморно засяване, включително в рак на белия дроб случаи.

Националният институт по рака казва, че шансът ракът да се разпространи чрез биопсия или хирургична процедура е изключително нисък.

Лекарите предприемат стъпки за предотвратяване на разпространението на ракови клетки по време на биопсии и при отстраняване на тумори. Например, ако се вземе тъкан от повече от една част на тялото, за всяка област се използват различни инструменти.

Моят лекар ще ми помогне ли да планирам следващите си стъпки след резултатите?

След като пристигнат резултатите от биопсията, Вашият лекар ще обсъди с Вас следващите стъпки.

Ако се открие рак, може да са необходими повече тестове за определяне на стадия на рака. Стадирането се отнася до размера на тумора и степента, до която се е разпространил. Познаването на стадия ще помогне да се определи какви възможности за лечение може да са най-добри за вас.

Вашият лекар ще обсъди възможните възможности за лечение, с които разполагате, както и предимствата и недостатъците на всяка от тях.

Те също така ще обсъдят с вас целите на лечението. Пълното излекуване на рака на белия дроб не винаги е реалистична цел. Понякога може да се предпочете лечение, насочено към контролиране на рака на белия дроб или поддържане на комфорта ви.

След поставяне на диагнозата Вашият лекар ще може да работи с Вас, за да отговори на всички въпроси, които може да имате, и да обсъди перспективите за Вашия рак.

Важно е да задавате въпроси през този период и също така е добре да потърсите второ мнение.

Има много различни видове белодробни биопсии. Лекарят може да препоръча белодробна биопсия, за да провери за рак. В някои случаи предишни тестове като рентгенография на гръдния кош или компютърна томография първоначално показват, че може да е налице рак на белия дроб и може да се използва белодробна биопсия за потвърждаване на диагнозата.

Обикновено белодробните биопсии не са болезнени и отнемат час или по-малко. Може да се използва обща анестезия или лек седатив. Резултатите обикновено са налични в рамките на една седмица.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss