Отговор на вашите често задавани въпроси: Радиочестотно лечение на сухота в очите

Радиочестотното лечение обикновено се използва за стягане на кожата около очите за естетически цели. Като цяло е безопасен, минимално инвазивен и подходящ за всички цветове на кожата.

Сега техниката се използва за лечение на състояния като сухота в очите. В тази статия споделяме отговори на някои често задавани въпроси относно радиочестотното лечение на сухота в очите.

Какво е радиочестотно (RF) лечение на очите?

Радиочестотното лечение е нехирургична процедура в кабинета. Често се използва за стягане на кожата около очите, за да намали фините линии, бръчки или увиснал или торбест вид. Сега техниката се използва и за лечение на сухо око.

По време на процедурата се използва ръчно устройство, наречено радиочестотен апликатор, за изпращане на енергийни вълни в кожата ви.

Тези вълни, известни още като високочестотни електрически токове, загряват вътрешния слой на кожата. Топлината от своя страна стимулира производството на колаген, протеин, отговорен за твърдостта и еластичността на кожата.

Топлината може също да помогне за възстановяване на функцията на мейбомиевите жлези, което след това ще помогне за подобряване на симптомите на сухо око.

Какво е сухо око?

Количеството и качеството на вашите сълзи може да намалее. Когато това се случи, можете да развиете сухо око, състояние, при което очите ви не са достатъчно овлажнени или хидратирани. В много случаи това състояние се причинява от дисфункция на мейбомиевата жлеза (MGD).

Мейбомиевата жлеза се намира около клепачите ви и близо до миглите ви. Той отделя масло, което заедно с вода и слуз съставя сълзите ви. Той също така контролира скоростта, с която сълзите се изпаряват.

Мейбомиевата жлеза може да се запуши. Когато това се случи, той спира да работи правилно и не е в състояние да произвежда необходимото масло. Може да не усетите ефекта от това в ранните етапи. Но ако това продължи без лечение, можете да развиете сухо око.

Честите симптоми на сухо око включват:

 • Изгарящо усещане
 • болка
 • зачервяване
 • замъглено виждане
 • чувствителност към светлина
 • умора на очите
 • усещане за пясък в очите ви
 • влажни очи

Кой може да получи сухо око?

Всеки може да получи сухо око. Въпреки това, някои хора може да имат повишен риск от развитие на състоянието. Те включват хора, които са:

 • 65 години или повече
 • Жени
 • живеещи с диабет тип 1
 • не получават достатъчно витамин А или омега-3 мастни киселини чрез диетата си
 • живеещи с автоимунни състояния като лупус или синдром на Sjögren
 • живеещи на места със сух и ветровит климат
 • изложени на дим
 • прекарване на дълги периоди от време в гледане на екрана на компютъра

Как радиочестотното лечение може да помогне на сухото око?

Радиочестотното лечение използва топлина, генерирана от електрически токове, и я прилага към вътрешния слой на кожата около очите. Топлината разтапя всички мазни вещества, които може да блокират мейбомиевите жлези.

Когато това се случи, нормалната активност може да бъде възстановена и тези жлези могат да започнат да отделят масло в сълзите ви. Това от своя страна ще подобри симптомите на сухота в очите.

Радиочестотата може също да намали възпалението около очите ви, което често влошава симптомите ви.

Колко време отнема RF лечението?

Вашият лекар може да се нуждае от около 10 до 20 минути, за да завърши сесията.

Въпреки това, общото време, което прекарвате по време на всяко посещение, вероятно ще бъде по-дълго. Това е така, защото Вашият лекар ще се нуждае от време, за да се подготви за Вашето лечение и да Ви даде време за почивка след лечението.

Безопасна ли е радиочестотата за очите? Болезнено ли е?

Известно е, че тази техника е безопасна и не е болезнена. Не трябва да изпитвате никаква болка или дискомфорт по време на лечението. Вашият лекар внимателно разтрива кожата ви с ръчното си устройство, за да изпрати топлинни вълни в нея.

Въпреки това, ако усетите някаква болка, уведомете Вашия лекар.

Колко време отнема да видите резултатите?

Когато започнете радиочестотно лечение на сухото око, е вероятно да посетите Вашия лекар за 2 до 4 седмици. Това зависи от това, което Вашият лекар прецени, че ще Ви помогне да подобрите симптомите си.

Въпреки че можете да почувствате известна разлика след сесия, можете да започнете да забелязвате значителни промени след три до четири процедури.

Какво мога да очаквам след RF лечението?

В зависимост от тена на кожата ви може да забележите зачервяване около клепачите си. Може да има и подуване. Тези ефекти обаче трябва да изчезнат след няколко часа. След това можете нежно да овлажните зоната около очите си.

Тъй като симптомите на сухото око се подобряват, може също да забележите, че кожата около очите ви става по-стегната и по-еластична. Това намалява появата на всякакви фини линии или бръчки.

След лечението можете да се върнете към ежедневните си дейности.

Каква е успеваемостта на използването на RF за лечение на сухо око?

Проучванията показват обещаващи резултати за ефективността на радиочестотата при лечение на сухо око. Проучване от 2018 г. предполага, че процедурата може да подобри функционирането на мейбомиевите жлези и да облекчи симптомите на сухота в очите.

Необходимо е да се проведат допълнителни изследвания, за да се предоставят повече доказателства за ефективността на това лечение. През май 2022 г. трябва да приключи клинично изпитване, разглеждащо ефективността и безопасността на радиочестотното лечение за сухо око.

Чувал съм за терапия с интензивна импулсна светлина (IPL). Как се различава от радиочестотата?

Друг вид лечение за сухо око е IPL терапията. По време на тази процедура Вашият лекар използва контролирана светлина, за да насочи кръвоносните съдове в тъканите на лицето Ви. Проучванията върху това лечение показват, че може да намали симптомите на сухота в очите.

Точно като радиочестотата, IPL е неинвазивен метод, който лекува сухото око, като стига до корена на вашето състояние.

При IPL терапията този корен е във вашите кръвоносни съдове. При радиочестота е в мейбомиевите жлези около клепачите ви. Двата метода са насочени към различни области за постигане на същия резултат.

Радиочестотата е едно от най-новите лечения, използвани за лечение на сухота в очите. Процедурата е безопасна и е възможно да продължите с ежедневните си дейности след лечението. Ако изпитвате някакъв дискомфорт, уведомете Вашия очен лекар.

Ако имате сухо око и обмисляте радиочестотно лечение, консултирайте се с Вашия лекар за това. Те ще ви прегледат и ще преценят дали този метод е най-доброто решение за облекчаване на симптомите ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss