Отговори на вашите често задавани въпроси: Как влияе бета таласемията на кръвта ви?

Бета таласемията е състояние на кръвта, което причинява ниски нива на функционални червени кръвни клетки.

Наследствени мутации в HBB генът го причинява. The HBB ген дава инструкции на тялото ви за производство на хемоглобин. Това е протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислород.

Бета таласемията може да причини лека до тежка анемия, в зависимост от конкретната форма на вашето състояние. Тежката анемия може да причини животозастрашаващи усложнения без лечение.

Прочетете, за да намерите отговорите на най-належащите въпроси относно бета таласемията.

Как бета таласемията влияе на кръвта?

Ако имате бета таласемия, тялото ви произвежда по-малко червени кръвни клетки от обикновено. Вашите червени кръвни клетки също са по-малки от обикновено и може да не съдържат достатъчно функционален хемоглобин.

Хемоглобинът в червените кръвни клетки пренася кислород в тялото ви, от който клетките ви се нуждаят, за да функционират правилно.

Когато нямате достатъчно червени кръвни клетки с функционален хемоглобин, вашите клетки не получават достатъчно кислород. Това е известно като анемия. Състоянието може да доведе до увреждане на тъкани и органи.

Бета таласемията може да причини лека до тежка анемия.

Колко сериозна е бета таласемията?

Има три основни форми на бета таласемия, които варират от леки до тежки:

 • Малка бета таласемия: Тази форма на заболяването може да причини лека анемия.
 • Бета таласемия междинен: Тази форма на заболяването може да причини лека до умерено тежка анемия.
 • Бета таласемия голяма: Тази форма на заболяването причинява тежка анемия, която може да доведе до потенциално животозастрашаващи усложнения без лечение.

Ако наследите мутация на HBB ген от един родител, ще развиете бета таласемия минор. Тази форма на заболяването е известна още като черта на бета таласемия. Повечето хора с черта на бета таласемия никога не знаят, че я имат и не се нуждаят от лечение.

Ако наследите мутации на HBB ген от двамата родители, ще развиете бета таласемия междинна или бета таласемия голяма. Бета таласемия майор обикновено причинява тежка анемия през първите 2 години от живота.

За лечение на тежка анемия Вашият лекар най-вероятно ще Ви предпише кръвопреливане. Хората с бета таласемия майор често се нуждаят от редовни кръвопреливания, за да оцелеят.

Хората с междинна бета таласемия може да се нуждаят от случайни кръвопреливания.

Множество кръвопреливания могат да доведат до претоварване с желязо, увреждайки вашите тъкани и органи. Бета таласемията може също да допринесе за претоварване с желязо, като кара тялото ви да абсорбира повече желязо от обикновено от храната в храносмилателния ви тракт.

Вашият лекар ще Ви предпише лекарства за понижаване на желязото за лечение на претоварване с желязо. Това е известно като желязохелираща терапия.

Вашият лекар може също да предпише други лечения, за да помогне за управлението на бета таласемия.

Какви са потенциалните усложнения на бета таласемия?

Тежката анемия от бета таласемия може да причини усложнения като:

 • забавяне на растежа и пубертета при юноши или пред юноши
 • забавяне на половото съзряване
 • увеличен далак или черен дроб
 • атипично разширяване на костния мозък, което може да причини чупливи кости и структурни промени в костите
 • необичайни образувания в далака, черния дроб, лимфните възли, гърдите или гръбначния стълб

Претоварването с желязо от бета таласемия или кръвопреливания може също да причини усложнения, като увреждане на:

 • сърце, което може да причини възпаление, атипични сърдечни ритми и сърдечна недостатъчност
 • черен дроб, което може да причини възпаление, белези, известни като цироза, и чернодробна недостатъчност
 • ендокринни жлези, което може да причини заболяване на щитовидната жлеза или в редки случаи диабет

Някои от тези усложнения са потенциално животозастрашаващи.

Бета таласемията също повишава риска от образуване на кръвни съсиреци във вените, известни като венозна тромбоза. Следването на препоръчания план за лечение може да намали риска от усложнения.

Влияе ли бета таласемията на имунната система?

Бета таласемията може да засегне далака, който е важен за имунната ви система.

Далакът е орган в корема, който помага да се контролира нивото на кръвните клетки. Освен това филтрира кръвта ви и я следи за определени инфекции.

Анемията от бета таласемия може да изисква далакът ви да работи по-усилено от обикновено, за да произвежда червени кръвни клетки. В резултат на това може да не е в състояние да филтрира кръвта ви така добре, както преди.

Това увеличава риска от определени инфекции.

Може ли бета таласемията да се превърне в левкемия?

Преглед на изследване от 2019 г. показа, че експертите се нуждаят от повече изследвания, за да научат как бета таласемията и други форми на таласемия влияят върху риска от рак.

Някои данни сочат, че хората с междинна или голяма форма на бета таласемия имат повишен риск от рак на кръвта, включително лимфом и левкемия.

Проучване от 2015 г. в Тайван установи, че хората с таласемия са с 52% по-склонни да развият рак в сравнение с общото население.

Рискът е дори по-висок сред хората с таласемия, които се нуждаят от кръвопреливания за лечение на състоянието. Те са били приблизително девет пъти по-склонни да развият рак на кръвта и рак на корема, отколкото хората, които не са се нуждаели от кръвопреливания. Това проучване включва хора с бета таласемия и други видове таласемия.

Претоварването с желязо от редовни кръвопреливания или бета таласемия може да помогне да се обясни повишеният риск от рак. Твърде много желязо в тялото ви може да увреди клетките и да увеличи риска от клетъчни мутации.

Кръвнопренасяните вируси, които повишават риска от някои видове рак, също могат да се предават на хора чрез кръвопреливане. Съединените щати изискват донорска кръв за тестове за някои, но не всички видове вируси.

Бета таласемията може също да причини промени в кръвния ви мозък, което може да повлияе на риска от рак.

Как се сравнява бета таласемията с алфа таласемията?

Алфа таласемията е друго състояние на кръвта, което причинява ниски нива на функционален хемоглобин. Алфа и бета таласемията засяга различни части от протеина на хемоглобина.

И двете състояния могат да причинят анемия, варираща от лека до тежка, която може да изисква кръвопреливане за лечение.

Най-тежката форма на алфа таласемия обикновено води до смърт при новородени.

Бета таласемията е състояние на кръвта, което причинява ниски нива на функционален хемоглобин.

Бета таласемия минор често не причинява симптоми и не изисква лечение. Междинната бета таласемия може да причини лека до умерено тежка анемия, която може да изисква случайни кръвопреливания за лечение. Бета таласемията причинява тежка анемия, която често изисква редовни кръвопреливания за предотвратяване и лечение.

Вашият лекар може също да предпише други лечения за подпомагане на производството на червени кръвни клетки, премахване на излишното желязо от тялото ви или лечение на усложнения от бета таласемия. Те могат да ви помогнат да научите повече за вашите възможности за лечение и перспективи с бета таласемия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss