Остра анемия от загуба на кръв: Какво трябва да знаете

Анемията от внезапна загуба на голям обем кръв може да причини сериозни здравословни проблеми, включително инфаркт или бъбречна недостатъчност. Може да се нуждаете от преливане на кислород или кръв и лечение за всякакви основни здравословни състояния.

Има много причини за анемия, като около 1,74 милиарда души по света са засегнати от нея.

Една от причините за анемия е кръвоизливът, който може да причини рязък спад на червените кръвни клетки. Тази рязка промяна в броя на червените кръвни клетки е известна като остра анемия. Важно е хората бързо да диагностицират и лекуват тази форма на анемия, тъй като тя е потенциално животозастрашаваща.

Тази статия ще обсъди как загубата на кръв може да доведе до анемия и какво може да трябва да знаете, за да лекувате това състояние заедно с други здравословни проблеми, които може да изпитате.

Може ли да развиете анемия поради загуба на кръв?

Анемията може да бъде резултат от един от двата вида загуба на кръв.

Остра анемия

Острата анемия от загуба на кръв включва рязък спад на червените кръвни клетки. Често се причинява от хемолиза или остър кръвоизлив.

Внезапна голяма загуба на кръв може да възникне и поради операция, нараняване или раждане.

Хронична анемия

Хроничната анемия е различна по това, че обикновено включва постепенно намаляване на червените кръвни клетки и често се причинява от хранителни дефицити, хронични заболявания и лекарства.

Хроничната по-бавна загуба на кръв, водеща до нисък брой червени кръвни клетки, често се причинява от язви или продължително, обилно менструално кървене. Полипи и други образувания също могат играе роля при хронично вътрешно кървене.

Колко загуба на кръв се счита за остра?

Здравите хора могат да понасят загуба 20% от техния кръвен обем преди да се появят значителни симптоми. Когато загубите надвишат това, могат да се появят признаци и симптоми като ускорен пулс и ниско кръвно налягане.

Загуба на кръв, че надвишава 40% може да доведе до загуба на съзнание и има висок риск от заболеваемост. Когато повече от 50% са загубени, пулсът на човек може да изчезне.

Сериозна и животозастрашаваща ли е острата кръвозагубена анемия?

Острата анемия при загуба на кръв може да бъде животозастрашаваща.

Винаги трябва незабавно да потърсите помощ, ако видите силно кървене или подозирате, че имате вътрешно кървене.

Човек може да умре от загуба на кръв в рамките на 5 минути. Дори по-бавното кървене, което продължава с течение на времето без медицинско лечение, може да се натрупа и да доведе до сериозно нараняване на органи.

Двете най-чести причини за остра анемия – хемолиза и остър кръвоизлив – могат да бъдат фатални, така че е важно симптомите да се приемат сериозно.

Какви са симптомите на острата анемия?

Симптомите на остра анемия могат да включват:

 • световъртеж
 • слабост
 • припадък или загуба на съзнание
 • бледа кожа, която е хладна или лепкава
 • кръвното налягане пада
 • бърз сърдечен ритъм и увеличаващ се пулс
 • затруднено дишане

Как се диагностицира острата анемия?

В допълнение към физическия преглед, диагнозата за остра анемия обикновено включва кръвни изследвания. Някои кръвни тестове, които могат да бъдат препоръчани, включват:

 • Пълна кръвна картина: Това предоставя информация за броя на червените кръвни клетки и нивата на хемоглобина в кръвта.
 • Среден корпускуларен обем (MCV): Може да се използва за класифициране на анемията и да помогне да се посочи причината, ако е неизвестна.
 • Брой на ретикулоцитите: Този тип преброяване проверява, за да се увери, че червените кръвни клетки се създават с подходяща скорост от костния мозък.
 • Дисеминирана вътресъдова коагулация: Този DIC панел измерва времето, необходимо на кръвта за съсирване

Вашият лекар може също така да поиска да провери нивата на желязо и витамин B-12.

В зависимост от местоположението и причината за кръвозагубата, Вашият лекар може да поиска медицински изображения. Това може да включва:

 • Ултразвук за диагностициране на вътрешно кървене

 • Рентгенова снимка за оценка на потенциални телесни увреждания, ако кръвта е била изгубена поради травма

 • CT сканиране за идентифициране на няколко източника на кървене в различни части на тялото

Възможности за лечение

Лечението на остра анемия често включва кръвопреливане и кислород.

Може също да изисква IV течности за увеличаване на обема на кръвта, както и лечение на основното състояние, за да се предотврати загубата на повече кръв. (Ако причината за острата анемия е животозастрашаваща, това обикновено ще бъде разгледано като първи приоритет.)

Опакованите червени кръвни клетки (pRBCs) често се дават на лица, страдащи от остра анемия, за да възстановят изгубената кръв. Те се различават от цяла кръв, тъй като по-голямата част от плазмата е отстранена.

Лекарите могат също така да включат други компоненти на кръвта като тромбоцити и плазма в трансфузии, ако е необходимо.

В зависимост от точната причина за острата анемия, лекарите могат да предложат лекарства за болка или антибиотици. Те могат също така да препоръчат приема на желязо, за да помогнат на тялото да изгради нови червени кръвни клетки.

Ако бързо загубите много кръв, можете да развиете остра анемия. Може да изпитате симптоми като нарушено дишане, бледа лепкава кожа и ускорен пулс. Тези симптоми може да станат по-тежки, ако загубата на кръв продължи.

Важно е бързо да получите медицинска помощ. Лекарите могат да предложат кръвопреливане и кислород. Може също да се нуждаете от интравенозни течности или лекарства за болка в зависимост от причината за кървенето.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss