Орални полово предавани болести: какви са симптомите?

Полово предаваните инфекции и болести (ППИ) не се заразяват само чрез вагинален или анален секс – всеки контакт кожа до кожа с гениталиите е достатъчен, за да предаде ППИ на партньора си.

Това означава, че оралният секс с помощта на устата, устните или езика може да представлява подобни рискове като другите сексуални дейности.

Единственият начин да намалите риска от предаване е да използвате презерватив или друг бариерен метод при всеки сексуален контакт.

Продължете да четете, за да научите кои ППИ могат да се разпространят чрез орален секс, симптомите, за които трябва да внимавате и как да се тествате.

хламидия

Хламидията се причинява от бактерии Chlamydia trachomatis. Това е най-често срещаната бактериална ППИ в Съединените щати сред всички възрастови групи.

хламидия може да се премине чрез орален секс, но е по-вероятно да се предава чрез анален или вагинален секс. Хламидията може да засегне гърлото, гениталиите, пикочните пътища и ректума.

Повечето хламидии, засягащи гърлото, не причиняват симптоми. Когато симптомите се появят, те могат да включват възпалено гърло. Хламидията не е състояние през целия живот и може да се излекува с правилните антибиотици.

гонорея

Гонореята е често срещана ППИ, причинена от бактерията Neisseria gonorrhoeae. CDC изчислява, че има около 1,14 милиона нови случая на гонорея всяка година, с около половината засягат хора на възраст от 15 до 24 години.

Както гонореята, така и хламидията технически могат да се предават чрез орален секс според CDC, но точните рискове са предизвикателство за определяне. Тези, които се занимават с орален секс, могат също да участват във вагинален или анален секс, така че причината за състоянието може да не е ясна.

Гонореята може да засегне гърлото, гениталиите, пикочните пътища и ректума.

Подобно на хламидията, гонореята на гърлото често не показва никакви симптоми. Когато симптомите се появят, обикновено това е седмица след експозицията и може да включва възпалено гърло.

Гонореята може да се излекува с правилните антибиотици. Въпреки това, има увеличение на съобщенията за резистентна на лекарства гонорея в Съединените щати и по света.

CDC препоръчва повторно тестване, ако симптомите ви не изчезнат, след като сте завършили пълния курс на антибиотици.

Също така е важно всички партньори да бъдат тествани и лекувани за всякакви ППИ, на които може да са били изложени.

сифилис

Сифилисът е ППИ, причинен от бактерията Treponema pallidum. Не е толкова често срещано, колкото други ППИ.

Според CDC, имаше 115 045 съобщени нови диагнози на сифилис през 2018 г. Сифилисът може да засегне устата, устните, гениталиите, ануса и ректума. Ако не се лекува, сифилисът може да се разпространи и да засегне други части на тялото, включително кръвоносните съдове и нервната система.

Симптомите на сифилис протичат на етапи. Първият стадий (първичен сифилис) се характеризира с безболезнена рана (наречена шанкър) на гениталиите, ректума или в устата. Раната може да остане незабелязана и да изчезне от само себе си дори без лечение.

Във втория стадий (вторичен сифилис) може да получите кожен обрив, подути лимфни възли и треска. Латентният стадий на състоянието, който може да продължи с години, не показва признаци или симптоми.

Третият стадий на състоянието (третичен сифилис) може да засегне мозъка, нервите, очите, сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб, костите и ставите.

Може също да се разпространи върху плода по време на бременност и да причини мъртво раждане или други сериозни усложнения за бебето.

Сифилисът може да бъде излекуван с правилните антибиотици. Ако не се лекува, състоянието ще остане в тялото и може да причини сериозни здравословни проблеми като увреждане на органите и значителни неврологични резултати.

HSV-1

Вирусът на херпес симплекс тип 1 (HSV-1) е един от двата вида обикновени вирусни ППИ.

HSV-1 се разпространява главно чрез орално-орален или орално-генитален контакт, причинявайки както орален херпес, така и генитален херпес. Според Световна здравна организация (СЗО)HSV-1 засяга приблизително 3,7 милиарда души под 50 години по света.

HSV-1 може да засегне устните, устата, гърлото, гениталиите, ректума и ануса. Симптомите на орален херпес включват мехури или рани (наричани още херпес) по устата, устните и гърлото.

Това е състояние през целия живот, което може да се разпространи дори когато симптомите не са налице. Лечението може да намали или предотврати избухването на херпес и да съкрати тяхната честота.

HSV-2

HSV-2 се предава главно чрез полов акт, причинявайки генитален или анален херпес. Според КОЙHSV-2 засяга приблизително 491 милиона души на възраст от 15 до 49 години по целия свят.

HSV-2 може да се разпространи чрез орален секс и заедно с HSV-1 може да причини сериозни заболявания като херпесен езофагит при някои хора, но това е рядко. Симптомите на херпесен езофагит включват:

 • отворени рани в устата
 • затруднено преглъщане или болка при преглъщане
 • тръпки
 • висока температура
 • неразположение (общо неразположение)

Това е състояние през целия живот, което може да се разпространи дори когато нямате симптоми. Лечението може да съкрати и намали или предотврати огнища на херпес.

HPV

HPV е най-често срещаната ППИ в Съединените щати. CDC изчислява, че около 79 милиона американци в момента живеят с HPV.

Вирусът може да се разпространява чрез орален секс толкова често, колкото и при вагинален или анален секс. HPV засяга устата, гърлото, гениталиите, шийката на матката, ануса и ректума.

В някои случаи HPV няма да показва никакви симптоми.

Някои видове HPV могат да причинят ларингеална или респираторна папиломатоза, която засяга устата и гърлото. Симптомите включват:

 • брадавици в гърлото
 • гласови промени
 • затруднено говорене
 • недостиг на въздух

Няколко други типа HPV, които засягат устата и гърлото, не причиняват брадавици, но могат да причинят рак на главата или шията.

HPV няма лечение, но по-голямата част от предаването на HPV се изчиства от тялото самостоятелно, без да причинява проблеми. Брадавиците в устата и гърлото могат да бъдат отстранени чрез операция или други лечения, но те могат да се появят отново дори при лечение.

През 2006 г. FDA одобри ваксина за деца и млади възрастни на възраст от 11 до 26 години, за да предотврати предаването от най-често срещаните високорискови HPV щамове. Това са щамовете, свързани с рак на шийката на матката, ануса и на главата и шията. Той също така предпазва от често срещани щамове, които причиняват генитални брадавици.

През 2018 г. FDA разшири одобрението си за възрастни до 45г.

ХИВ

CDC изчислява това 1,17 милиона души в Съединените щати са живели с ХИВ през 2018 г.

ХИВ най-често се предава чрез вагинален и анален секс. Според CDCвашият риск от разпространение или придобиване на ХИВ чрез орален секс е изключително нисък.

ХИВ е заболяване през целия живот и много от тях не забелязват никакви симптоми в продължение на години. Хората, живеещи с ХИВ, могат първоначално да имат грипоподобни симптоми.

Няма лек за ХИВ. Въпреки това, хората с ХИВ могат да живеят по-дълъг, по-здравословен живот, като приемат антивирусни лекарства и се лекуват.

Как да се тествам

За скринингите на ППИ, CDC съветва годишно изследване (най-малко) за хламидия и гонорея за всички сексуално активни жени под 25 години и за всички сексуално активни мъже, които правят секс с мъже (МСМ). МСМ също трябва да се подлага на скрининг за сифилис поне веднъж годишно.

Хората с нови или многобройни сексуални партньори, както и бременни жени, също трябва да се подлагат на годишни прегледи на ППИ. CDC също така препоръчва всички хора на възраст от 13 до 64 години да бъдат тествани за ХИВ поне веднъж в живота си.

Можете да посетите Вашия лекар или здравна клиника, за да се прегледате за ХИВ и други ППИ. Много клиники предлагат безплатни или евтини опции за тестване. Това, което можете да очаквате от теста, ще се различава при всяко състояние.

Видовете тестове включват:

 • Хламидия и гонорея. Това включва тампон от гениталната област, гърлото или ректума или проба от урина.
 • ХИВ. Тестът за ХИВ изисква тампон от устата или кръвен тест.
 • Херпес (със симптоми). Този тест включва тампон от засегнатата област.
 • сифилис. Това изисква кръвен тест или проба, взета от рана.
 • HPV (брадавици в устата или гърлото). Това включва визуална диагноза въз основа на симптоми или пап тест.

Долния ред

Въпреки че ППИ се разпространяват по-често чрез полов акт, все още е възможно да ги придобиете по време на орален секс.

Носенето на презерватив или друг бариерен метод — правилно и всеки път — е единственият начин да намалите риска и да предотвратите предаването.

Трябва да се изследвате редовно, ако сте сексуално активни. Колкото по-рано разберете състоянието си, толкова по-рано можете да получите лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss