Операция на сърдечен байпас

Какво е операция на байпас на сърцето?

Операция на байпас на сърцето или операция на байпас на коронарна артерия (CABG) се използва за подобряване на притока на кръв към сърцето ви. Хирург използва кръвоносни съдове, взети от друга област на тялото ви, за да заобиколи увредените артерии.

Лекарите извършват приблизително 200 000 такива операции в САЩ всяка година.

Тази операция се прави, когато коронарните артерии се запушат или повредят. Тези артерии снабдяват сърцето ви с кислородна кръв. Ако тези артерии са запушени или кръвният поток е ограничен, сърцето не работи правилно. Това може да доведе до сърдечна недостатъчност.

Какви са различните видове операция на сърдечен байпас?

Вашият лекар ще препоръча определен вид операция за байпас в зависимост от това колко от вашите артерии са блокирани.

 • Единичен байпас. Само една артерия е запушена.
 • Двоен байпас. Две артерии са запушени.
 • Тройна байпас. Три артерии са запушени.
 • Четирикратен байпас. Четири артерии са запушени.

Рискът от сърдечен удар, сърдечна недостатъчност или друг сърдечен проблем зависи от броя на блокираните артерии. Запушването на повече артерии също означава, че операцията може да отнеме повече време или да стане по -сложна.

Защо човек може да се нуждае от операция на сърдечен байпас?

Когато материал в кръвта ви, наречен плака, се натрупа по стените на артериите ви, по -малко кръв тече към сърдечния мускул. Този вид коронарна артериална болест (CAD) е известен като атеросклероза.

Сърцето е по -вероятно да се изтощи и да се провали, ако не получава достатъчно кръв. Атеросклерозата може да засегне всички артерии в тялото.

Вашият лекар може да препоръча операция на сърдечен байпас, ако коронарните Ви артерии са толкова стеснени или запушени, че имате висок риск от инфаркт.

Вашият лекар също ще препоръча операция за байпас, когато блокирането е твърде тежко, за да се справи с лекарства или други лечения.

Как се определя необходимостта от операция на сърдечен байпас?

Екип от лекари, включително кардиолог, определят дали можете да се подложите на операция на открито сърце. Някои медицински състояния могат да усложнят операцията или да я премахнат като възможност.

Условия, които могат да причинят усложнения, включват:

 • диабет
 • емфизем
 • заболяване на бъбреците
 • периферна артериална болест (PAD)

Обсъдете тези проблеми с Вашия лекар, преди да насрочите операцията. Вие също ще искате да говорите за семейната си медицинска история и всички рецепта и лекарства без рецепта, които приемате. Резултатите от планираната операция обикновено са по -добри от спешната хирургия.

Какви са рисковете от сърдечен байпас?

Както при всяка операция на открито сърце, операцията на сърдечен байпас носи рискове. Последните технологични постижения подобриха процедурата, увеличавайки шансовете за успешна операция.

Все още съществува риск от някои усложнения след операцията. Тези усложнения могат да включват:

 • кървене
 • аритмия
 • кръвни съсиреци
 • болка в гърдите
 • инфекция
 • бъбречна недостатъчност
 • инфаркт или инсулт

Какви са алтернативите на сърдечния байпас?

През последното десетилетие се появиха повече алтернативи на сърдечния байпас. Те включват:

Балонна ангиопластика

Балонната ангиопластика е алтернативата, която най -вероятно ще бъде препоръчана от лекарите. По време на това лечение през запушената артерия се прокарва тръба. След това се надува малък балон, който разширява артерията.

След това лекарят премахва тръбата и балона. Малко метално скеле, известно още като стент, ще бъде оставено на място. Стентът предпазва артерията от свиване обратно до първоначалния си размер.

Балонната ангиопластика може да не е толкова ефективна, колкото операцията на байпас на сърцето, но е по -малко рискована.

Подобрено външно контрапулсиране (EECP)

Подобрената външна контрапулсация (EECP) е амбулаторна процедура. Може да се изпълни като алтернатива до операция на байпас на сърцето, според множествена проучвания. През 2002 г. е одобрен от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за употреба при хора със застойна сърдечна недостатъчност (CHF).

EECP включва компресиране на кръвоносни съдове в долните крайници. Това увеличава притока на кръв към сърцето. Допълнителната кръв се доставя в сърцето с всеки сърдечен ритъм.

С течение на времето някои кръвоносни съдове могат да развият допълнителни „клони“, които ще доставят кръв към сърцето, превръщайки се в нещо като „естествен байпас“.

EECP се прилага ежедневно за период от един до два часа в продължение на седем седмици.

Лекарства

Има някои лекарства, които можете да обмислите, преди да прибегнете до методи като операция на байпас на сърцето. Бета-блокерите могат да облекчат стабилната стенокардия. Можете да използвате лекарства за намаляване на холестерола, за да забавите натрупването на плаки в артериите.

Вашият лекар може също да препоръча дневна доза ниска доза аспирин (бебешки аспирин), за да предотврати инфаркт. Терапията с аспирин е много ефективна при хора с анамнеза за атеросклеротично сърдечно -съдово заболяване (като инфаркт или инсулт).

Тези без предишна анамнеза трябва да използват аспирин като профилактично лекарство само ако:

 • са изложени на висок риск от инфаркт и други атеросклеротични сърдечно -съдови заболявания
 • също имат нисък риск от кървене

Промени в диетата и начина на живот

Най-добрата превантивна мярка е „здравословен за сърцето“ начин на живот, както е предписано от Американска сърдечна асоциация (AHA). Приемането на диета с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и ниско съдържание на наситени и транс-мазнини помага на сърцето ви да остане здраво.

Как да се подготвя за операция на сърдечен байпас?

Ако вашият лекар препоръча операция на сърдечен байпас, той ще ви даде пълни инструкции как да се подготвите.

Ако операцията е насрочена предварително и не е спешна процедура, най -вероятно ще имате няколко предоперативни срещи, където ще бъдете попитани за вашето здраве и семейната медицинска история.

Ще преминете и няколко теста, за да помогнете на Вашия лекар да получи точна картина на Вашето здраве. Те могат да включват:

 • кръвни тестове
 • рентгенография на гръдния кош
 • електрокардиограма (ЕКГ или ЕКГ)
 • ангиограма

Как се извършва операция на байпас на сърцето?

Преди операцията ще се преоблечете в болнична рокля и ще получавате лекарства, течности и анестезия чрез IV. Когато анестезията започне да действа, ще попаднете в дълбок, безболезнен сън.

Първата стъпка

Вашият хирург започва като прави разрез в средата на гърдите.

След това гръдният ви кош се разтваря, за да изложи сърцето ви. Вашият хирург може също да избере минимално инвазивна хирургия, която включва по -малки разфасовки и специални миниатюрни инструменти и роботизирани процедури.

Свързване към машината за кардиопулмонарен байпас

Може да бъдете свързани към кардиопулмонална байпасна машина, която циркулира кислородна кръв през тялото ви, докато вашият хирург оперира сърцето ви.

Някои процедури се извършват „извън помпата“, което означава, че свързването ви с кардиопулмонална байпасна машина не е необходимо.

Присаждане

След това вашият хирург премахва здрав кръвоносен съд от крака, за да заобиколи блокираната или повредена част от артерията ви. Единият край на присадката е прикрепен над запушването, а другият край отдолу.

Последните стъпки

Когато вашият хирург приключи, се проверява функцията на байпаса. След като байпасът заработи, ще бъдете зашити, превързани и отведени в интензивното отделение (интензивно отделение) за наблюдение.

Кой ще помогне за извършването на операцията за байпас?

По време на операцията няколко вида специалисти гарантират, че процедурата се извършва правилно. Перфузионен технолог работи с кардиопулмоналната байпасна машина.

Сърдечно -съдовият хирург извършва процедурата, а анестезиологът гарантира, че анестезията се доставя до тялото ви правилно, за да ви държи в безсъзнание по време на процедурата.

Специалистите по образна диагностика също могат да присъстват, за да направят рентгенови лъчи или да помогнат да се гарантира, че екипът може да види мястото на операцията и тъканите около нея.

Какво е да се възстановиш от операция на сърдечен байпас?

Когато се събудите от операция на байпас на сърцето, ще имате тръба в устата си. Може също да почувствате болка или да имате странични ефекти от процедурата, включително:

 • болка на мястото на разреза
 • болка с дълбоко вдишване
 • болка с кашлица

Вероятно ще бъдете в интензивното отделение за един до два дни, така че вашите жизнени показатели могат да бъдат наблюдавани. След като сте стабилни, ще бъдете преместени в друга стая. Бъдете готови да останете в болницата няколко дни.

Преди да напуснете болницата, вашият медицински екип ще ви даде инструкции как да се грижите за себе си, включително:

 • грижейки се за разрезните ви рани
 • получавате много почивка
 • въздържане от повдигане на тежести

Дори и без усложнения, възстановяването от операция на сърдечен байпас може да отнеме от 6 до 12 седмици. Това е най -малкото време, необходимо за заздравяване на гръдната ви кост.

През това време трябва да избягвате тежки натоварвания. Следвайте указанията на Вашия лекар относно физическата активност. Също така не трябва да шофирате, докато не получите одобрение от Вашия лекар.

Вашият лекар вероятно ще препоръча сърдечна рехабилитация. Това ще включва режим на внимателно наблюдавано физическо натоварване и периодични стрес тестове, за да се види как сърцето ви се лекува.

Кога трябва да кажа на лекаря си за болка след операцията?

Уведомете Вашия лекар за всяка трайна болка или дискомфорт по време на контролните Ви срещи. Трябва също да се обадите на Вашия лекар, ако почувствате:

 • треска над 100,4 ° F (38 ° C)
 • увеличаване на болката в гърдите
 • ускорен пулс
 • зачервяване или отделяне около разреза

Какви лекарства ще приема след операция на сърдечен байпас?

Вашият лекар ще Ви даде лекарства, които да Ви помогнат да управлявате болката си, като ибупрофен (Advil) или ацетаминофен (Tylenol). Може да получите и наркотик за силна болка.

Вашият лекар ще Ви даде и лекарства, които да Ви помогнат по време на процеса на възстановяване. Те ще включват антитромбоцитни лекарства и други лекарства, предписани от Вашия лекар.

Говорете с Вашия лекар какви лекарства са най -подходящи за Вас. Това е особено важно, ако имате съществуващи състояния като диабет или състояния, засягащи стомаха или черния дроб.

Вид на лекарството Функция Възможни странични ефекти

антитромбоцитни лекарства, като аспирин

помагат да се предотврати образуването на кръвни съсиреци • инсулт, причинен от кървене, а не от съсирване
• стомашни язви
• сериозни алергични проблеми, ако сте алергични към аспирин
бета-блокери блокира производството на адреналин в организма и понижава кръвното налягане • сънливост
• замаяност
• слабост
нитрати помогнете за намаляване на гръдната болка, като отворите артериите си, за да позволите на кръвта да тече по -лесно • главоболие
АСЕ инхибитори предотвратява производството на ангиотензин II, хормон, който може да накара кръвното Ви налягане да се свие и да доведе до стесняване на кръвоносните Ви съдове • главоболие
• суха кашлица
• умора

понижаващи липидите лекарства, като статини

може да помогне за понижаване на LDL (лошия) холестерол и да помогне за предотвратяване на инсулти или инфаркти • главоболие
• увреждане на черния дроб
• миопатия (мускулна болка или слабост, които нямат конкретна причина)

Какви са дългосрочните ефекти от байпасната хирургия?

След успешна операция на сърдечен байпас, симптоми като задух, стягане в гърдите и високо кръвно налягане вероятно ще се подобрят.

Байпасът може да увеличи притока на кръв към сърцето, но може да се наложи да промените някои навици, за да предотвратите бъдещи сърдечни заболявания.

Най -добрите резултати от операцията се наблюдават при хора, които правят промени в здравословния начин на живот. Говорете с Вашия лекар за диетични и други промени в начина на живот, които да направите след операцията.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss