Начини за проследяване на базалната си телесна температура за плодовитост

Когато се опитваш да създадеш семейство, е трудно да бъдеш търпелив. Но забременяването може да отнеме известно време. Проследяването на базалната телесна температура може да ви помогне да разберете собствената си плодовитост. Ще можете да предскажете по-добре кога овулираш. Това може да ви помогне да разберете кога имате най-добрия шанс да забременеете.

Ето какво трябва да знаете за проследяването на базалната си телесна температура, ако сте готови за бебе или се опитвате да избегнете забременяване.

Ползите от проследяването на базалната телесна температура

За разлика от комплектите за овулация, които можете да закупите в магазина, проследяването на базалната ви телесна температура няма да ви струва нищо. Няма и странични ефекти.

Важно е да разберете, че плодовитостта не е единственото нещо, което може да повлияе на базалната ви телесна температура. Тези фактори също могат да окажат влияние:

 • стрес
 • цикли на съня, които са прекъснати или заспиване твърде много
 • работа на смени
 • болест
 • пътуване и промени в часовите зони
 • алкохол
 • гинекологични нарушения
 • някои видове лекарства

Някои жени могат също да овулират без базалната им телесна температура изобщо да се колебае.

Каква е базалната телесна температура?

Базалната телесна температура описва вашата температура, когато почивате. Вашата базална телесна температура може да се повиши минимално, когато сте в овулация. Жените са най-плодородни през два до три дни преди това повишаване на температурата.

Като следите базалната си телесна температура, можете да направите обосновано предположение кога е най-вероятно да овулирате. След това можете да определите в кои дни да правите секс, за да имате най-добрия шанс да забременеете.

Проследяването на базалната ви телесна температура също може да бъде полезно, ако се опитвате да не забременеете. Като избягвате секса в дните, когато вероятно овулираш, можете да намалите шансовете си за зачеване. Но имайте предвид, че този метод не предоставя достатъчно предупреждение. Винаги използвайте резервен метод за контрол на раждаемостта, за да предотвратите бременност.

Как мога ефективно да проследявам базалната си телесна температура?

Процесът за проследяване на базалната телесна температура е прост, но изисква малък ангажимент.

 • Всяка сутрин, преди да станете от леглото, ще измервате температурата си и ще я отбелязвате на диаграма. Можете да използвате специален термометър, предназначен за базална телесна температура, или цифров орален термометър. Можете да направите орално, вагинално или ректално отчитане. Просто не забравяйте да използвате един и същ метод всеки път.
 • Измервайте температурата си възможно най-близо до едно и също време всеки ден. Това може да означава, че ще трябва да настроите будилник. Трябва да се опитате да останете в рамките на 30 минути от средното си време. Трябва да имате минимум пет часа сън преди измерване.
 • Начертайте номера на термометъра на диаграма. Можете да използвате приложение за проследяване на плодовитостта или да го проследите сами на милиметрова хартия. С течение на времето може да започне да се появява модел. Потърсете промяна в записаната от вас температура от около 0,4 градуса за период от 48 часа. Когато тази промяна остане постоянна в продължение на три дни или повече, това вероятно е индикация за овулация.
 • Планирайте да правите секс в най-плодородните си дни. Около два дни преди да очаквате базалната ви телесна температура да се повиши, ще бъдете най-плодородни. Имайте предвид, че сперматозоидите могат да оцелеят до пет дни в тялото ви. Трябва да се стремите да правите секс в фертилните си дни.
 • Бъдете внимателни, ако се опитвате да избегнете забременяване. Ако проследявате базалната си телесна температура, за да избегнете бременност, не правете секс от първия ден на менструацията до няколко дни след покачването на базалната телесна температура.

Диаграмата ще ми каже ли дали съм забременяла?

Ако базалната ви телесна температура се задържи 18 дни или повече след овулацията, може да сте бременна.

Колко време трябва да направя диаграма, преди да отида при лекар?

Може да отнеме няколко месеца проследяване на температурата ви, за да се появи модел. Бъдете последователни в проследяването в продължение на три до четири месеца, преди да използвате данните.

Говорете с Вашия лекар, ако правите графики от няколко месеца, но циклите Ви са нередовни и не се появява забележим модел. По същия начин, попитайте Вашия лекар за съвет преди зачеването, ако моделите Ви са редовни, правите секс според това, което вашата диаграма показва, че са най-вероятните дни за плодовитост и не сте забременяли от три до четири месеца.

Препоръчителни термометри за базална телесна температура

Нямате нужда от специален термометър за измерване на базалната телесна температура, но има опции, които могат да направят отчитането на вашия номер възможно най-лесно.

Easy@Home Цифров орален базален термометър

Този термометър е създаден специално за жени, които се опитват да забременеят. Характеристиките включват будилник, подсветка за видимост в тъмното, чувствителен обхват на измерване, аларма за температура и аларма за приключване на теста. Включена безплатна диаграма.

Намерете го на Amazon.

Базален термометър за тяло от iProvèn

Този високоточен термометър е предназначен за ежедневни показания сутрин. Термометърът проследява последната ви измерена температура, така че можете да я записвате на графиката си, когато пожелаете. Това е реален термометър за телесна температура, а не термометър за прогнозиране. Това означава, че може да отнеме повече време, докато сондата се настройва, но ще даде най-точно отчитане. Безплатна таблица с графики, достъпна за изтегляне.

Намерете го на Amazon.

Цифров термометър iBasal

С будилник, чувствителност до 1/100 от градуса, проследяване на дните на цикъла и графична популация за вашите 10 предишни показания, този термометър е добре закръглена опция. Освен това ще ви помогне да интерпретирате показанията на термометъра си, за да можете точно да предскажете плодовитостта.

Намерете го на Amazon.

Следващи стъпки

Всичко, от което се нуждаете, за да започнете да проследявате базалната си телесна температура, е термометър и някакъв метод за проследяване на ежедневните си показания. Не забравяйте да бъдете последователни. Измервайте температурата си първо всяка сутрин по едно и също време. Точността е много важна.

След като проследите един пълен цикъл, прегледайте резултатите си. Начертайте графика за няколко месеца, за да можете да търсите модели. Ако имате нужда от помощ при тълкуването на вашите записи, има много ресурси, достъпни онлайн. Вашият лекар може също да е в състояние да помогне.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss