Напреднал лимфом на Ходжкин: възможности за лечение и очаквания

Общ преглед

Ако сте били диагностицирани с напреднал лимфом на Ходжкин, може да имате въпроси относно наличните лечения и как работят тези лечения. Невъзможно е да се знае точно колко добре определено медицинско лечение ще подобри състоянието ви, но можете да научите повече за това, което изпитват повечето хора. Това може да ви помогне да управлявате очакванията си, докато се лекувате.

За да разберем възможностите за лечение на лимфома на Ходжкин, е важно да знаем как този вид рак засяга тялото. Лечението, което Вашият лекар препоръчва, ще зависи от стадия на рака и симптомите Ви. Дори в напреднал стадий, лекарите смятат лимфома на Ходжкин за една от най-лечимите форми на рак.

Какво е лимфом на Ходжкин?

Лимфната система е изградена от тънки съдове, които циркулират в тялото безцветна течност, наречена лимфа. Лимфата събира вируси, бактерии и други микроби, които ни разболяват и ги пренася до малките жлези или „възли“, за да бъдат филтрирани.

Лимфомът е форма на рак, която произхожда от лимфоцитите, вид бели кръвни клетки. Лимфоцитите са жизненоважна част от лимфната система и имунния отговор на организма. Има 35 до 60 подвида лимфом. Лимфомът на Ходжкин представлява приблизително 1% от всички нови случаи на рак в Съединените щати, като около 8200 души са диагностицирани през 2017 г., според Национален институт по рака.

Етапи

Вашият лекар вероятно ще използва система за стадиране, известна като класификацията на Лугано, за да прецени колко ракът се е разпространил в тялото ви. Има четири основни етапа. Лекарите вземат предвид множество фактори, когато определят етап. Ето общ преглед на това какво означава всеки етап:

 • Етап 1: Ракът е ограничен до един възел, обикновено в подмишниците, слабините, шията, гърдите и корема, където възлите се събират заедно.
 • Етап 2: Ракът се намира в две или повече области на лимфните възли. В етап 2, частите от тялото ви, засегнати от рак, се намират от една и съща страна на диафрагмата, която е тънък мускул, който разделя гърдите ви от корема.
 • Етап 3: Ракът се намира в областите на лимфните възли от двете страни на диафрагмата.
 • Етап 4: Ракът се е разпространил в поне един орган извън лимфната система, като черен дроб, костен мозък или бели дробове.

В зависимост от симптомите Ви, Вашият лекар може също да използва буквите „A“ или „B“, за да опише състоянието Ви. Наличието на симптоми В обикновено означава, че лимфомът е в напреднал стадий и се нуждае от по-агресивно лечение. Симптомите B могат да включват загуба на тегло, необяснима треска и нощно изпотяване. Ако тези симптоми не са налице, се добавя буквата А.

Вашият лекар може също да включи буквата “x” в края на етапа. Това показва, че заболяването е обемно. Терминът „обемист“ за лимфом на Ходжкин означава, че туморите на гръдния кош са най-малко една трета от ширината на гръдния кош или най-малко 4 инча, когато са разположени в различни области. Обемните тумори са по-чести в напредналите стадии и вероятно ще изискват по-агресивни възможности за лечение.

Резултати

Процентът на успех при лечението на лимфом на Ходжкин зависи от стадия на заболяването, когато е диагностициран. Лекарите често използват петгодишна преживяемост, за да ви помогнат да разберете по-добре вероятността вашето лечение да бъде ефективно. Петгодишната преживяемост се отнася до процента на хората, които са живи пет години след първата диагноза. За лимфома на Ходжкин, петгодишна преживяемост са:

 • Етап 1: 90 процента
 • Етап 2: 90 процента
 • Етап 3: 80 процента
 • Етап 4: 65 процента

Имайте предвид, че много хора живеят много повече от пет години или виждат как ракът им изчезва напълно. Стабилният напредък в лечението означава, че петгодишната преживяемост има увеличена от средата на 70-те години на миналия век.

Лечение

Лимфомът на Ходжкин е силно лечим, дори в етапи 3 и 4. Когато решава най-добрия курс на лечение, Вашият лекар ще вземе предвид фактори като вида на лимфома на Ходжкин, стадия и дали е обемист.

Вашият лекар също ще вземе предвид цялостното Ви здраве, възраст и лични предпочитания. Това означава, че е важно да разберете какво включват различните лечения. Най-често срещаните възможности за лечение са:

химиотерапия

Химиотерапевтичните лечения използват лекарства за унищожаване на лимфомни клетки. Ако имате лимфом на Ходжкин от стадий 3 или 4, Вашият лекар вероятно ще препоръча химиотерапия с по-висока доза от тази, която би била дадена в по-ранните етапи. Вероятно ще започнете химиотерапия с четири лекарства, наречена ABVD, което е акроним за използваните лекарства. Лечението с ABVD включва:

 • доксорубицин (адриамицин)
 • блеомицин (Blenoxane)
 • винбластин (Велбан)
 • дакарбазин (DTIC-Dome)

Лечението с ABVD обикновено продължава шест седмици. В зависимост от състоянието Ви, Вашият лекар може да Ви препоръча по-дълги и по-интензивни режими.

Друг често срещан режим на лечение се нарича BEACOPP. Включва:

 • блеомицин
 • етопозид (VP-16)
 • доксорубицин
 • циклофосфамид (цитоксан)
 • винкристин (Онковин)
 • прокарбазин
 • преднизон

Режимът BEACOPP обикновено се дава на хора със стадий 2 или по-високи форми на лимфом. Прилага се като цикли на лечение, като всеки цикъл продължава три седмици. Може да се наложи да имате до осем цикъла на лечение за курс от шест месеца.

ABVD и BEACOPP са най-често срещаните налични схеми на химиотерапия. Но има и други комбинации, които Вашият лекар може да предложи. Какъвто и режим да приемате, страничните ефекти от химиотерапията като цяло са сходни. Те най-често включват:

 • умора
 • косопад
 • лесно образуване на синини и кървене
 • инфекция
 • анемия, която се отнася до нисък брой червени кръвни клетки
 • гадене и повръщане
 • промени в апетита
 • запек

Степента на тези странични ефекти може да варира от човек на човек. Понякога има начини да намалите тежестта на страничните ефекти, така че не се колебайте да попитате Вашия лекар за възможностите.

радиация

Радиационното лечение обикновено се използва след завършване на химиотерапия. Понякога може да не е необходимо, в зависимост от стадия на рака и колко добре се повлиява от химиотерапията. Ако имате обемни тумори, вероятно ще ви бъде предложено лъчева терапия в комбинация с химиотерапия.

По време на лечението голяма машина използва високоенергийни лъчи, като рентгенови лъчи и протони, за да се насочи към раковите клетки в тялото ви. Радиационното лечение обикновено се прилага пет дни в седмицата в продължение на две до четири седмици. Самата процедура е безболезнена, подобно на рентгенова снимка. Самото лечение обикновено продължава само няколко минути. Въпреки това, имайте предвид, че поставянето ви на място за лечението и настройката на машините може да отнеме часове.

Лъчевата терапия често има странични ефекти. Те могат да включват:

 • кожни промени в области, получаващи радиация, вариращи от зачервяване до образуване на мехури и лющене и загуба на коса на мястото
 • чувствам се изморен
 • промени в теглото
 • гадене
 • диария
 • устата се издига
 • затруднено преглъщане

Тези нежелани реакции обикновено изчезват доста бързо след приключване на курса на лечение. Има обаче няколко дългосрочни странични ефекти, които могат да се задържат:

 • Ако получите радиация на гръдния кош, е възможно увреждане на белите дробове, което може да доведе до респираторни проблеми и повишен риск от сърдечен удар.
 • Радиацията на шията увеличава шансовете за проблеми с щитовидната жлеза, затруднено преглъщане и инсулт по-късно в живота.
 • Макар и рядко, лъчетерапията също увеличава риска от образуване на други ракови заболявания по-късно в живота, като рак на гърдата и белия дроб.

Трансплантация на костен мозък

Тази терапия се нарича още трансплантации на стволови клетки. Трансплантациите на костен мозък заместват раковите клетки със здрави стволови клетки, които растат в нов костен мозък. Трансплантацията на костен мозък често се използва, ако лимфомът на Ходжкин се върне въпреки лечението.

Хората, които са подложени на трансплантация на костен мозък, могат да бъдат изложени на повишен риск от инфекция. След като получите лечение, може да отнеме шест месеца или повече, за да се възстанови имунната ви система. През този период ще бъдете силно податливи на инфекции. Не забравяйте да вземете допълнителни предпазни мерки, за да не се излагате на микроби.

Насочена терапия

Таргетната терапия използва лекарства, предназначени да се насочат към специфични уязвимости в раковите клетки.

Клетките на имунната система имат вещество, което им пречи да се насочат към здрави клетки. Раковите клетки могат да се възползват от това, за да се предпазят от защитните сили на имунната ви система. Насочените терапии позволяват на клетките на имунната ви система да атакуват раковите клетки.

Тези видове лекарства не действат по същия начин като стандартните лекарства за химиотерапия, но все пак могат да причинят трудни странични ефекти при някои хора. Много от тези нежелани реакции са свързани с кожата. Някои хора могат да почувстват слънчево изгаряне дори без излагане на ултравиолетови лъчи. Хората могат също да развият чувствителни обриви или суха, сърбяща кожа.

Рискове при лечението

Ако имате лимфом на Ходжкин в късен стадий, важно е да говорите с Вашия лекар дали рисковете, свързани с лечението, надвишават ползите. Съществува риск химио- и лъчетерапията да предизвика втори тип рак.

Проучване, публикувано в Journal of Clinical Oncology, установи, че от 5798 души, лекувани за лимфом на Ходжкин, повече от 459 души – или почти 8 процента – са развили втори рак. В някои случаи втори рак, като белия дроб, гърдата, костите и левкемия, са по-сериозни от лимфома на Ходжкин. Това е друга причина, поради която е важно да разберете вашите възможности за лечение. Обсъждането на вашия план за лечение с вашия лекар и близки е ключова стъпка към възстановяване.

Вземането за вкъщи

Ако лечението ви е успешно, то трябва да премахне целия рак от тялото ви. След първоначалното Ви лечение, лекарите ще проведат тестове, търсещи всички останали признаци на заболяването. Ако ракът все още е налице, малко вероятно е повече от същото лечение да бъде ефективно. В този момент вие и вашият лекар можете да обсъдите нови възможности.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss