Мониторинг на кръвната глюкоза: Съвети за успешен мониторинг на кръвната захар

Общ преглед

Изследването на кръвната захар е съществена част от управлението и контрола на диабета.

Бързото познаване на нивото на кръвната Ви захар може да Ви предупреди, когато нивото Ви спадне или се повиши извън целевия диапазон. В някои случаи това ще помогне за предотвратяване на извънредна ситуация.

Също така ще можете да записвате и проследявате показанията на кръвната захар с течение на времето. Това ще покаже на вас и на вашия лекар как упражненията, храната и лекарствата влияят върху нивата ви.

Достатъчно удобно е да проверите нивото на кръвната си глюкоза почти навсякъде и по всяко време. С помощта на домашен уред за измерване на кръвната захар или монитор на кръвната захар можете да тествате кръвта си и да имате показания само за минута или две. Научете повече за избора на глюкомер.

Как да тествате кръвната си захар

Независимо дали тествате няколко пъти на ден или само веднъж, спазването на рутинни тестове ще ви помогне да предотвратите инфекция, да върнете истински резултати и по -добре да следите кръвната си захар. Ето стъпка по стъпка рутина, която можете да следвате:

 1. Измийте ръцете си с топла сапунена вода. След това ги подсушете добре с чиста кърпа. Ако използвате тампон със спирт, не забравяйте да оставите зоната да изсъхне напълно преди тестване.
 2. Пригответе чисто ланцетно устройство, като поставите чиста игла. Това е устройство с пружина, което държи иглата, и това ще използвате, за да убодете края на пръста си.
 3. Извадете една тест лента от бутилката или кутията с ленти. Не забравяйте да затворите напълно бутилката или кутията, за да избегнете замърсяване на другите ленти с мръсотия или влага.
 4. Всички съвременни измервателни уреди поставят лентата в глюкомера, преди да съберете кръв, така че можете да добавите кръвната проба към лентата, когато е в глюкомера. При някои по -стари измервателни уреди първо поставяте кръвта върху лентата и след това поставяте лентата в глюкомера.
 5. Залепете отстрани на върха на пръста си с ланцета. Някои апарати за кръвна захар позволяват тестване от различни места по тялото ви, например ръката ви. Прочетете ръководството на устройството си, за да се уверите, че вземате кръв от правилното място.
 6. Избършете първата капка кръв и след това съберете капка кръв върху тест лентата, като се уверите, че имате достатъчно количество за отчитане. Внимавайте да оставите само кръвта, а не кожата ви да докосва лентата. Остатъците от храна или лекарства могат да повлияят на резултатите от теста.
 7. Спрете кървенето, като държите чиста памучна топка или марля върху областта, където сте използвали ланцета. Натискайте, докато кървенето спре.

Шест съвета за успешен мониторинг на кръвната захар

1. Дръжте измервателния уред и консумативите със себе си по всяко време

Това включва ланцети, тампони за алкохол, тест ленти и всичко друго, което използвате за наблюдение на кръвната си захар.

2. Следете тестовите си ленти

Уверете се, че лентите ви не са с изтекъл срок на годност. Остарелите ленти не гарантират, че ще дадат истински резултати. Старите ленти и неточните резултати могат да повлияят на дневния ви дневник на стойностите на кръвната захар и Вашият лекар може да помисли, че има проблем, когато наистина няма такъв.

Също така пазете лентите далеч от слънчева светлина и далеч от влага. Най -добре е да ги държите на стайна температура или по -хладни, но да не замръзват.

3. Установете рутина за това колко често и кога трябва да измервате кръвната си захар

Работете с Вашия лекар, за да планирате рутината си. Те могат да предложат да го проверите, докато гладувате, преди и след хранене или преди лягане. Ситуацията на всеки човек е различна, затова е важно да вземете решение, което да работи за вас.

Когато зададете този график, направете проверката на кръвта си част от ежедневието си. Вградете го в своя ден. Много измервателни уреди имат аларми, които можете да настроите, за да ви помогнат да запомните да тествате. Когато тестването стане част от деня ви, е по -малко вероятно да забравите.

4. Не приемайте, че вашият глюкомер е правилен

Повечето измервателни уреди се предлагат с контролно решение, което ви позволява да тествате, за да видите колко точни са вашият глюкомер и ленти.

Занесете глюкомера си на следващия си лекар. Сравнете резултатите си с тези на тяхната машина, за да видите дали има несъответствия.

5. Създавайте дневник, в който да регистрирате кръвната си захар всеки път, когато я тествате

Налични са и приложения, които могат да ви помогнат да проследите тази информация и да поддържате текуща стойност на средната си кръвна захар. Може също да запишете часа на деня, който тествате, и колко време е минало от последното ви ядене.

Тази информация ще помогне на Вашия лекар да проследи кръвната Ви захар и може да бъде важна при диагностицирането на причините за повишаване на кръвната Ви захар.

6. Вземете мерки за предотвратяване на инфекция

За да избегнете инфекция, практикувайте стратегиите, препоръчани от Центрове за контрол и превенция на заболяванията за безопасни инжекции. Не споделяйте оборудването си за мониторинг на кръвната захар с никой друг, изхвърляйте ланцета и лентата след всяка употреба и внимавайте да изчакате, докато пръстът ви спре да кърви, за да възобновите дейностите си.

Предотвратяване на възпалени върхове на пръстите

Честото и многократно тестване може да причини възпалени върхове на пръстите. Ето няколко предложения, които могат да помогнат за предотвратяване на това:

[Production: Format the following as a long line list]

 • Не използвайте повторно ланцет. Те могат да станат скучни, което може да направи убождането на пръста ви по -болезнено.
 • Не забравяйте да убодете страната на пръста си, а не подложката. Боденето на края на пръста ви може да бъде по -болезнено.
 • Въпреки че това може да е изкушаващ начин за бързо производство на повече кръв, не стискайте силно върха на пръста си. Вместо това, окачете ръката и ръката си надолу, позволявайки на кръвта да се натрупва в върховете на пръстите ви. В допълнение:
  • Можете да помогнете за увеличаване на притока на кръв, като измиете ръцете си с топла вода.
  • Ако все още имате твърде малко кръв, можете да стиснете пръста си, но започнете от най -близката до дланта ви част и продължете надолу по пръста си, докато имате достатъчно.
  • Не тествайте всеки път на един и същ пръст. Като част от рутината си определете кой пръст ще използвате и кога. По този начин никога няма да повторите тестването на един и същ пръст през същия ден.
  • Ако така или иначе пръст се възпали, избягвайте да удължавате болката, като не го използвате в продължение на няколко дни. Използвайте друг пръст, ако е възможно.
  • Ако имате хронична болка в пръстите в резултат на тестване, консултирайте се с Вашия лекар за смяна на глюкомер. Някои монитори могат да използват кръв, взета от други части на тялото ви.

Неща, за които трябва да внимавате

Това, че Вашият лекар е помолен да следи нивата на глюкозата Ви, е важна част от диагностичния процес. Не забравяйте, че много неща могат да повлияят на кръвната Ви захар, включително:

 • какво и кога сте яли за последно
 • по кое време на деня проверявате кръвната си захар
 • нивата на хормоните ви
 • инфекция или заболяване
 • вашето лекарство

Имайте предвид „феномена на зората“, прилив на хормони, който се случва около 4:00 сутринта за повечето хора. Това също може да повлияе на нивата на глюкозата.

Говорете с Вашия лекар за всякакви притеснения или въпроси, които имате, преди да започнете рутинното си наблюдение на кръвната захар. Ако резултатът от кръвната Ви захар е много различен всеки ден, въпреки последователното поведение при тестване, може да има нещо нередно с Вашия монитор или начина, по който правите теста.

Ами ако нивата на глюкозата ви са необичайни?

Здравни състояния като диабет и хипогликемия очевидно ще окажат голямо влияние върху нивата на кръвната Ви захар. Бременността може също да повлияе на кръвната Ви захар, което понякога води до гестационен диабет по време на бременността.

Американската асоциация по диабет посочва, че препоръчителното ниво на кръвната захар за всеки човек е различно и се основава на няколко здравни фактора. Но като цяло целевият диапазон за нивата на глюкоза при диабет е 80 до 130 милиграма/децилитър (mg/dl) преди хранене и по -малко от 180 mg/dl след хранене.

Ако нивата на глюкозата Ви не попадат в нормалните граници, Вие и Вашият лекар ще трябва да направите план за определяне на причината. Може да са необходими допълнителни тестове за диабет, хипогликемия, определени медицински състояния и други ендокринни проблеми, за да се установи защо кръвната Ви захар е твърде висока или твърде ниска.

Продължете да следите нивата на кръвната си глюкоза, докато чакате срещи за тестове или резултати от теста. Ако получите някой от следните симптоми, незабавно уведомете Вашия лекар:

 • необяснима замаяност
 • внезапно започнала мигрена
 • подуване
 • загуба на чувство в краката или ръцете

Взимането

Мониторирането на нивото на кръвната Ви захар е доста лесно и лесно. Въпреки че идеята да взимате проба от собствената си кръв всеки ден кара някои хора да изтръпват, съвременните пружинни монитори с ланцети правят процеса прост и почти безболезнен. Регистрирането на нивата на кръвната Ви захар може да бъде част от здравословното поддържане на диабета или диетата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss