Може ли хиперкалциемията да причини аритмия?

Калцият е жизненоважен минерал в тялото ви. Помага за изграждането на зъби и кости. Също така е от съществено значение за правилното функциониране на вашите органи, нерви и мускули. Калцият дори помага на кръвта ви да се съсирва в случай на нараняване.

Но когато имате твърде много калций в тялото си, известно като хиперкалцемия, това може да доведе до проблеми. Един такъв проблем е сърдечната аритмия. Аритмията може да накара сърцето ви да бие твърде бавно, твърде бързо или неравномерно.

Тази статия разглежда как твърде много калций може да повлияе на сърцето ви и какво може да се направи, за да го лекувате.

Има ли връзка между хиперкалцемия и аритмия?

Електрическата система на вашето сърце се контролира фино. Временните електрически импулси гарантират, че сърцето ви бие в постоянен ритъм. Прекъсването може да причини аритмия или нередовен сърдечен ритъм.

Калцият, който е минерал, е положително зареден йон, така че е важна част от електрическата система на тялото ви. В типични количества калцият помага за пренасянето на електрическа активност в мускулите, сърцето и мозъка.

Твърде много калций в кръвта може да промени тази електрическа активност. Това състояние се нарича хиперкалцемия. Може да прекъсне контракциите на сърцето ви, причинявайки промяна в сърдечната честота.

Хиперкалцемията причинява ли тахикардия или брадикардия?

Тахикардията е твърде бърз сърдечен ритъм. Диагностицира се, когато сърдечната честота надвишава 100 удара в минута.

Брадикардията е твърде бавен пулс. „Твърде бавно“ се дефинира по различен начин. Например, възрастните хора може да имат естествено по-бавен пулс от по-младите хора, така че критериите за този тип аритмия са различни.

Хиперкалцемията е по-вероятно да причини брадикардия. Твърде много калций може да доведе до забавяне на сърдечните контракции, така че да има повече време между всеки удар на сърцето.

Как се диагностицира аритмия, причинена от хиперкалцемия?

Много хора могат да имат хиперкалцемия и никога да не го знаят. Често не причинява симптоми или симптомите може да не изглеждат необичайни.

Хиперкалциемията най-често се диагностицира по време на рутинен кръвен тест.

Симптоми

Симптомите на аритмия могат да включват:

 • замаяност или замаяност
 • задух
 • припадък или почти припадък
 • умора
 • болка в гърдите

Говорете с лекар, ако имате симптоми на аритмия. Те могат да назначат тестове за определяне на основната причина.

Беше ли Ви полезно?

Ако кръвен тест разкрие високи нива на калций, лекарят вероятно ще назначи допълнителни тестове, за да определи основната причина. в 90% в случаите едно от двете състояния причинява хиперкалцемия:

 • Първичен хиперпаратироидизъм: Това състояние може да възникне, когато паращитовидните жлези отделят твърде много паратироиден хормон, който помага да се контролира нивото на калций в кръвта.
 • Рак: Хиперкалиемията е често срещано усложнение на рака.

Какво е лечението на аритмия, причинена от хиперкалцемия?

Лечението на аритмия, причинена от хиперкалциемия, зависи от това колко тежко е състоянието и основната причина.

Ако високите нива на калций причиняват значителни проблеми, лечението може да включва:

 • Интравенозни (IV) течности: Това може да помогне за понижаване на нивата на калций в кръвта.
 • Бримкови диуретици: Диуретичните лекарства могат да управляват нивата на течности в тялото ви. Те могат да помогнат на бъбреците ви да се отърват от излишния калций. Това лечение може да се използва при хора със сърдечна недостатъчност, свързана с хиперкалцемия.
 • Хемодиализа: Хемодиализното лечение циркулира кръвта ви през филтри, за да я пречисти. Това лечение се използва при хора, които имат бъбреци, които не функционират правилно, или хора със сърдечна недостатъчност.
 • Бифосфонатно лекарство: Това може да включва лекарства като етидронат, памидронат или алендронат.
 • Хирургия: Хирургът може да отстрани една или повече паращитовидни жлези.

Ако ракът причинява хиперкалцемия, лечението на рака вероятно също ще помогне за намаляване на нивата на калций.

Може ли хиперкалциемията да причини други усложнения?

Освен аритмия, хиперкалциемията може да доведе до други усложнения, като:

 • камъни в бъбреците
 • бъбречна недостатъчност
 • разстроен стомах
 • депресия
 • болка в костите
 • запек
 • стомашни язви
 • Панкреатит
 • проблеми с нервната система

В редки случаи хиперкалцемията може да бъде животозастрашаваща. Твърде много калций може да увреди бъбреците.

Ако бъбреците не функционират правилно, те няма да могат да филтрират кръвта и да елиминират отпадъчните продукти от тялото ви чрез урината. Ако отпадъчните продукти се натрупат в тялото ви, това може да причини сериозни усложнения.

Долния ред

Хиперкалцемия възниква, когато имате твърде много калций в кръвта. Обикновено се диагностицира по време на рутинен кръвен тест.

Хиперкалциемията може да причини усложнения, ако не се диагностицира и не се лекува. Един такъв проблем е аритмия или нередовен сърдечен ритъм. Симптомите на аритмия могат да включват задух, замаяност, умора и болка в гърдите.

Лечението на аритмия, причинена от хиперкалцемия, има за цел да възстанови нормалния сърдечен ритъм и да подобри цялостната сърдечна функция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss