Може ли ракът на щитовидната жлеза да се лекува без операция?

Хирургията е препоръчително лечение за повечето видове рак на щитовидната жлеза. Въпреки това, има моменти, когато операцията може да не е ефективна или може безопасно да бъде отложена.

Щитовидната жлеза е малка жлеза в долната средна част на врата ви. Прилича на чифт крила, които се увиват около трахеята.

Обичайно е по щитовидната жлеза да растат възли или бучки. Повечето не са признак на рак. Ако имате възел на щитовидната жлеза, Вашият лекар ще проведе тестове, за да определи дали е рак.

Хирургията е обичайно лечение на рак на щитовидната жлеза. Но може да има случаи, когато операцията не е необходима. Тази статия ще помогне да се обясни кога е необходима операция за рак на щитовидната жлеза и кога други лечения могат да бъдат по-ефективни.

Всички видове рак на щитовидната жлеза имат ли нужда от операция?

Хирургията е първата линия на лечение за почти всички видове рак на щитовидната жлеза. С това казано, има определени случаи, когато операцията може да не е необходима.

Например, ако имате много бавно растящ тип рак на щитовидната жлеза, известен като микропапиларен рак, Вашият лекар може да предложи проследяване на състоянието Ви с редовни ултразвукови изследвания преди лечение на рака. В крайна сметка може да се наложи операция.

Друг случай, когато операцията може да не е полезна, е ако имате много рядък вид рак на щитовидната жлеза, наречен анапластичен рак.

Докато бъде диагностициран, анапластичният рак обикновено се е разпространил в цялото тяло. В резултат на това няма вероятност операцията да премахне целия рак. В този случай лечението като химиотерапия или радиация може да бъде предпочитаният курс на действие.

Вашият лекар може да ви предостави общ преглед на безопасността и ефективността на всяко налично лечение. Важно е да изразите всички опасения, които може да имате, с вашия здравен екип, преди да се подложите на лечение.

Защо често се налага операция при рак на щитовидната жлеза?

почти 80% от раковите заболявания на щитовидната жлеза са папиларен рак, според Американското онкологично дружество. Папиларните ракови заболявания са склонни да растат много постепенно и обикновено не се разпространяват извън близките лимфни възли.

Тъй като папиларните ракови заболявания са локализирани в една област, операцията често е най-ефективният начин за лечението им. Тази процедура включва отстраняване на рака, както и част от или цялата щитовидна жлеза. Ако са засегнати лимфните възли, те също могат да бъдат отстранени.

За разлика от химиотерапията или радиацията, операцията за рак на щитовидната жлеза засяга само частта от тялото ви, където се намира ракът. Това е сравнително кратка процедура с доста бързо време за възстановяване. Всъщност трябва да можете да се върнете към обичайните си дейности в рамките на 1-2 седмици.

Странични ефекти от операция на щитовидната жлеза

След операция за рак на щитовидната жлеза може да имате известна следоперативна болка там, където хирургът е направил разреза на врата ви. Разрезът в крайна сметка ще образува малък белег, който трябва да избледнее с времето.

Макар и рядко, други потенциални странични ефекти от операцията за отстраняване на щитовидната жлеза могат да включват:

 • инфекции
 • загуба на кръв
 • кръвни съсиреци
 • увреждане на трахеята или гласните струни

Преди да се подложите на операция за рак на щитовидната жлеза, не забравяйте да попитате вашия здравен екип какво да очаквате и каква вероятно ще бъде вашата времева рамка за възстановяване.

Какво е най-често срещаното лечение за рак на щитовидната жлеза?

Ракът на щитовидната жлеза най-често се лекува с операция. Има няколко вида хирургични процедури за рак на щитовидната жлеза, включително:

 • Лобектомия: Ако ракът е ограничен до един лоб на щитовидната жлеза, хирургът ще отстрани само този лоб.
 • Почти тотална тиреоидектомия: Хирургът премахва почти цялата щитовидна жлеза, включително целия рак.
 • Тотална тиреоидектомия: Хирургът премахва цялата щитовидна жлеза.

По време на процедурата вашият хирург също ще провери лимфните възли на шията ви за признаци на рак. При необходимост могат да се извадят едновременно.

След почти пълна или пълна тиреоидектомия, ще трябва да приемате лекарство за заместване на хормоните на щитовидната жлеза, наречено левотироксин, ежедневно. Това дългосрочно лечение имитира начина, по който функционира здравата щитовидна жлеза и може да помогне за намаляване на риска от повторна поява на рак.

Други видове лечение

Други лечения за рак на щитовидната жлеза могат да бъдат предписани заедно с операцията, но това зависи от вида и стадия на вашия рак. Някои възможни терапии включват:

 • Радиоактивен йод (RAI): Това лечение доставя радиоактивен йод директно до клетките на щитовидната жлеза, включително раковите клетки. Често се използва след операция за унищожаване на остатъчната тъкан на щитовидната жлеза.
 • Външна лъчева терапия (EBRT): EBRT използва машина за изпращане на радиация към зони от тялото ви, засегнати от рак. Използва се за лечение на редки, по-агресивни видове рак на щитовидната жлеза, включително медуларен карцином на щитовидната жлеза и анапластичен рак на щитовидната жлеза.
 • Целева лекарствена терапия: Киназните инхибитори са насочени към протеини, наречени кинази, които играят роля в клетъчния растеж. Те могат да се използват за лечение на рак на щитовидната жлеза, когато операцията или други лечения не са ефективни.
 • Химиотерапия (химиотерапия): Химиотерапията включва прием на лекарства, които помагат за унищожаването или забавянето на растежа на раковите клетки. Химиотерапията се използва само за лечение на рак на щитовидната жлеза, който се е разпространил в цялото тяло.

Долния ред

Хирургията е препоръчително лечение за повечето видове рак на щитовидната жлеза. По време на тиреоидектомия хирургът ще отстрани част или цялата щитовидна жлеза, включително всички тумори.

Хирургията обаче не винаги е необходима. Зависи от вида на рака на щитовидната жлеза и в какъв стадий е.

За ракови заболявания, които са малки и бавно растящи, операцията понякога може безопасно да бъде отложена. А при по-напреднал, агресивен рак на щитовидната жлеза операцията може да не е ефективна.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss