Може ли интензивната импулсна светлина да лекува паякообразни вени?

Интензивната импулсна светлина (IPL) може да намали появата на паякообразни вени по лицето и тялото.

IPL леченията често се използват за намаляване на появата на паяжини, които са видими групи от малки, подобни на мрежа капиляри, които са близо до повърхността на кожата.

Паякообразните вени не са опасни и не водят до здравословни проблеми, но някои хора може да искат да ги премахнат по естетически причини.

Има много възможности за лечение на паякообразни вени, всяка със своите предимства и недостатъци. Ако искате да намалите появата на вашите паякообразни вени, IPL може да бъде добра възможност за лечение.

Какво представляват паякообразните вени?

Известни също като телеангиектазия или нишковидни вени, паяжиновите вени са групи от малки, видими вени, които са близо до повърхността на кожата. Често приличат на паяжини.

Въпреки че хората често използват термините „паякообразни вени“ и „разширени вени“ взаимозаменяемо, хората обикновено използват „паякообразни вени“ за позоваване на по-малки групи от вени, докато разширените вени могат да бъдат по-големи и подобни на въже.

Както паякообразните, така и разширените вени обикновено се появяват на краката ви. Паяковите вени са особено чести на глезените, но могат да се появят и на лицето ви.

Паякообразните вени изглежда се развиват, когато вените ви не работят както трябва. Вашите вени обикновено имат клапи, които гарантират, че кръвта тече само в една посока през кръвоносните съдове. Но ако тези клапи не работят, кръвта може да тече в грешната посока.

В резултат на това кръвта засяда във вените. Тази кръв се натрупва с течение на времето и налягането кара вената да нараства. Това води до паякообразни вени.

Но какво кара клапаните да фалират? Не винаги е ясно, но подуването изглежда причинява образуването на паяжини при някои хора. Ето защо паякообразните вени често се развиват на глезените по време на бременност.

Проучване предполага, че паякообразните вени обикновено са по-чести при жените, въпреки че всеки може да ги получи. Генетичен компонент може да играе роля в развитието на паякообразни вени.

Може ли интензивната импулсна светлина да премахне паякообразните вени?

Да, IPL може да се използва за намаляване на появата на вени на паяк по тялото и лицето.

IPL е подобно на лазерното лечение. Основната разлика е, че лазерът използва светлина с една дължина на вълната, докато IPL използва светлина с много различни дължини на вълната. IPL може да се използва и за намаляване на нежеланото окосмяване, бръчки, възрастови петна и розацея.

IPL добър вариант ли е за паякообразни вени?

да IPL е неинвазивно лечение, което може да бъде ефективно за намаляване на появата на паякообразни вени.

IPL има много предимства. Може да започне да намалява появата на паяжини вени само за една сесия, въпреки че по-изразените паяжини ще изчезнат само след шест или повече IPL сесии. IPL сесиите са бързи и нямате нужда от време за възстановяване между тях, което ги прави удобни.

В сравнение със склеротерапията, друго обичайно лечение на паякообразни вени, при което медицински специалист инжектира лекарство във вените, за да ги запечата, IPL може да бъде по-подходящ за:

 • хора, които са алергични към склерозиращи агенти
 • хора с фобия от игла
 • лечение на паякообразни вени по лицето
 • лечение на по-малки и по-леки паяжини

Има обаче някои недостатъци при използването на IPL за паяжини. Например, естетиците казват, че може да е по-малко ефективен за хора с по-тъмен цвят на кожата, тъй като може да причини видими белези.

Как работи IPL?

IPL леченията включват насочване на лъч светлина към кожата. Тази светлина прониква през кожата до слоя на дермата. За разлика от лазерното лечение, IPL използва множество дължини на светлинните вълни. Може да се използва за лечение на редица естетически проблеми, включително увреждане от слънцето, слънчеви петна и неравномерна текстура на кожата.

Когато се използва за лечение на паяжини, IPL е насочен към червения или лилав пигмент на кръвоносните съдове. Той насочва топлината към кръвоносните съдове, като ефективно ги унищожава. Свитите съдове се абсорбират обратно в тялото.

По време на IPL сесия техникът ще използва ръчно устройство. Може да се наложи да носите очила, за да защитите очите си.

IPL процедурите отнемат от 10 до 20 минути. Можете да възобновите редовните дейности, като връщане на работа или упражнения, в същия ден.

В зависимост от вашия праг на болка, сесиите може да са малко неудобни или болезнени. Някои хора го намират за леко неудобно и го сравняват с леко ужилване или усещането, че сте епилирали краката си. Специалистите по грижа за кожата често използват технология за охлаждане, за да успокоят кожата по време на лечението.

Може или не може да видите разлика веднага след лечението, но в рамките на няколко седмици счупените съдове ще се абсорбират и вероятно ще изчезнат.

Колко IPL сесии са необходими за паякообразни вени?

Може да се нуждаете от три до шест IPL сесии, за да сведете до минимум появата на паякообразни вени. Но може също да забележите разлика скоро след първата сесия.

Сесиите трябва да са разпределени, за да може кожата ви да заздравее. Времето, което ще ви е необходимо между сесиите, зависи от кожата ви и вида на паякообразните ви вени, но като цяло IPL сесиите са разделени от около 1 месец.

По-големите или по-изразени паяжинообразни вени може да се нуждаят от повече сесии, за да се намали появата им, докато по-фините паяжинообразни вени може да се нуждаят от по-малко сесии.

Кой е кандидат за IPL лечение?

IPL лечението на паяжини на вените може да бъде по-ефективно, ако:

 • имат светла до средно тонизирана кожа
 • имате червени или лилави паяжини
 • имате леки или леки паяжини

Ако не сте сигурни дали IPL е подходящ за вас, говорете със специалист по грижа за кожата.

Потенциални странични ефекти на IPL

След IPL може да изпитате леко зачервяване или подуване за ден или два. Въпреки това, не трябва да е болезнено и не трябва да е толкова силно, че да ви попречи да извършвате ежедневните си дейности.

В някои случаи може да изпитате:

 • синини
 • образуване на мехури
 • белези
 • промяна в цвета на кожата

Белези е по-вероятно да се появят при хора с по-тъмен тон на кожата.

Алтернативни възможности за лечение на паякообразни вени

Ако IPL не е опция за вас, има други лечения за паяжини на вените, които може да са по-подходящи.

Лечението на паякообразни вени включва:

 • Склеротерапия: Това е, когато медицински специалист инжектира във вените ви лекарство, което кара стените на вените да се слепват. С течение на времето засегнатите вени ще бъдат по-малко видими.
 • Ендовенозна лазерна терапия и радиочестотна аблация: Тези процедури включват лекар, който прави малки разрези и вкарва нагрети лазерни влакна в кръвоносните съдове, причинявайки колапс на вената.
 • Микрофлебектомия: Това е, когато лекарят премахва кръвоносните ви съдове чрез малки кожни разрези.

Ако не сте сигурни кое лечение ще работи най-добре за вас, помислете за разговор със здравен специалист или дерматолог.

Долен ред

Въпреки че паякообразните вени не причиняват усложнения, някои хора искат да ги премахнат по естетически причини. IPL леченията са едно възможно лечение, което може да намали появата на паякообразни вени.

IPL леченията могат да бъдат ефективно лечение на паякообразни вени, което не изисква почти никакво време за възстановяване. Те обаче не са подходящи за всеки. Може би е най-добре да се консултирате със здравен специалист, преди да решите кое лечение на паякообразни вени е най-добро за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss