Може ли диабетът да причини слепота?

Да, можете да изпитате промени в зрението и слепота поради всеки тип диабет. Високите кръвни захари могат да бъдат ключов фактор за диабетна ретинопатия, оток на макулата, катаракта и глаукома.

РонБейли/Гети изображения

Диабетът е хронично състояние, което може да причини много усложнения в тялото, особено ако сте живели със състоянието дълго време.

Въпреки че проблемите със зрението са често срещани при хора с диабет, мнозина се чудят дали диабетът всъщност причинява слепота.

Тази статия ще проучи дали наличието на диабет може да ви накара да ослепеете, както и как можете да намалите риска от очни усложнения при диабет и какви лечения са налични за тези усложнения, свързани с диабета.

Ще ослепеете ли, ако имате диабет?

Да имате диабет абсолютно не означава, че автоматично ще загубите зрението си. Много хора живеят с диабет през по-голямата част от живота си и зрението им е добре.

Наличието на диабет — и произтичащата от това висока кръвна захар (хипергликемия) — за дълъг период от време може да причини увреждане на малките кръвоносни съдове в очите ви (ретината). Това може да причини намалено зрение, замъгляване и тъмни петна, усложнение, наречено диабетна ретинопатия.

Ако не се лекува, ретинопатията може да доведе до слепота. Ретинопатията е една от световните водещи причини на слепота при възрастни.

Но слепотата не е неизбежна. Поддържане на умерени нива на кръвната захар и поддържане на нивата на хемоглобин A1C под 7% може да намали риска от повечето усложнения на диабета, включително ретинопатия.

Какво може да причини слепота, свързана с диабета?

Не самият диабет може да причини слепота, но наличието на диабет ви поставя в по-висок риск за развитие на няколко състояния, които допринасят за слепота.

Диабетна ретинопатия

Ретинопатията е увреждане на кръвоносните съдове на окото, което причинява изтичане на кръв и други течности в окото (микроаневризми). Това може да застраши зрението ви.

Най-ранните стадии на ретинопатия обикновено нямат симптоми. По-напредналият стадий на диабетна ретинопатия може да причини слепота, ако не се лекува, и изисква незабавна медицинска помощ и лечение.

Оток на макулата

Диабетният макулен едем се причинява от увреждане на съществуващите ретинални кръвоносни съдове на окото. Това се случва поради дълги периоди на висока кръвна захар, което кара ретината да изпуска течност и кръв в макулата, което води до нейното подуване. Това подуване може да увреди фоторецепторите, което води до слепота.

Отокът на макулата има много по-бавно начало и прогресия от мократа дегенерация на макулата и други очни заболявания.

Катаракта

Катаракта е помътняване на очната леща. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)това е водещата причина за слепота в Съединените щати и по света.

Когато имате диабет и висока кръвна захар за дълъг период от време, могат да настъпят структурни промени в лещата на окото ви, което води до ускоряване на развитието на катаракта. Възрастните хора също са по-податливи на развитие на катаракта.

Глаукома

Глаукома е общ термин за очни заболявания, които причиняват загуба на зрение и слепота с увреждане на нерва в задната част на окото, наречен зрителен нерв.

Диабет удвоява шансовете ви от развитие на глаукома, тъй като диабетната ретинопатия може да причини пролиферация на необичайни кръвоносни съдове, блокирайки правилното изтичане на течност от окото.

Можете ли да предотвратите слепота, свързана с диабета?

Въпреки че лекарите няма да ви кажат, че можете да предотвратите усложнение на диабета със 100% сигурност, поддържането както на нивата на кръвната ви захар, така и на кръвното ви налягане в рамките на здравословни граници помага много за предотвратяване на свързаната с диабета слепота.

Изследванията показват поддържане на A1C от 7% или по-малко за предотвратяване на слепота, свързана с диабета.

Как лекувате загуба на зрение от диабет?

Лечението на загуба на зрение от диабет ще зависи от състоянието и неговата тежест. След като загубата на зрение и болестта достигнат определен етап, част от загубата е постоянна.

Има обаче много възможности за помощ запазвам зрение, дори след като сте загубили част от него поради диабетно очно заболяване.

лекарства

Анти-васкуларен ендотелен растежен фактор (анти-VEGF)лекарства, като бевацизумаб, ранибизумаб или афлиберсепт, блокират растежа на необичайни кръвоносни съдове от растеж в окото. Това може да се използва за спиране на течове в кръвоносните съдове и се използва за лечение на ретинопатия и диабетен оток на макулата.

Тези лечения могат да спрат по-нататъшната загуба на зрение и могат също да подобрят оставащото зрение.

Витректомия

При витректомия стъкловидният гел се отстранява хирургически от окото, за да помогне за подобряване на зрението, преди да е настъпило тежко увреждане. Обикновено се извършва, когато има кървене в окото при отлепване на ретината. Може да се извърши и за премахване на белези и се използва за лечение на диабетна ретинопатия.

хирургия

Операцията на катаракта е проста и често срещана процедура, при която Вашият лекар може да отстрани помътнялата леща на окото Ви, като я замени с изкуствена леща.

Много хора изпитват подобрено зрение и след операция на катаракта, което изисква нова рецепта за очила, но това ще зависи от това дали имате някакво друго диабетно очно заболяване.

Лазерно лечение

Фотокоагулацията може да помогне за предотвратяване на загуба на зрение, особено ако се извърши рано, преди да е настъпило сериозно увреждане на ретината. По-късните етапи на диабетната ретинопатия може да изискват по-агресивна форма на лазерна терапия, наречена разсейваща (пан-ретинална) фотокоагулационна хирургия.

Това ограничава растежа на нови кръвоносни съдове в окото, което може да бъде изключително ефективно, но може да не работи във всеки случай.

За вкъщи

Диабетът сам по себе си не причинява слепота. Въпреки това, продължително високите нива на кръвната захар, които съпътстват живота с диабет, могат да увредят кръвоносните съдове на окото и могат да причинят няколко очни заболявания, които увеличават риска от загуба на зрение и слепота. Това може да включва диабетна ретинопатия, оток на макулата, катаракта или глаукома.

Тези очни състояния са лечими с лекарства, лазерно лечение или операция, които могат да помогнат за запазване на оставащото зрение, дори ако загубата на зрение е необратима.

За да намалите риска от слепота, свързана с диабета, е важно да поддържате здрави кръвна захар, нива на A1C, холестерол и нива на кръвно налягане.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss