Може ли високата кръвна захар да причини световъртеж?

Анна Беркут/Стокси Юнайтед

При хора с диабет замаяността е един от симптомите, които могат да се появят поради високи нива на кръвната захар.

Нивото на замаяност може да варира, от леко замайване до усещане, че земята под вас се накланя. Някои описват преживяването така, сякаш главата им се върти, въпреки че стоят неподвижни.

Това може да ви накара да се почувствате нестабилни или да паднете или да припаднете.

Въпреки че замаяността може да е резултат и от внезапни спадове на кръвното налягане и сърдечни или кръвоносни заболявания, тази статия ще се съсредоточи върху замаяността, произтичаща от високите нива на глюкоза, и какво можете да направите, за да разрешите това здравословно безпокойство.

Защо световъртежът е симптом на диабет?

Според 2018 изследванесветовъртежът може да бъде симптом на недиагностициран диабет или симптом за тези, които вече живеят с това състояние, без значение какъв тип диабет имате.

Ако вече живеете с диабет, това може да е признак или на висока кръвна захар (хипергликемия), или на ниска кръвна захар (хипогликемия). Може да е трудно да разберете как да реагирате на замайване, в зависимост от това дали кръвната Ви захар е висока или ниска.

За хора, които не са били диагностицирани с диабет, но може да изпитват замайване, това може да е симптом на недиагностициран диабет. В този случай може да искате да се свържете със здравен специалист за оценка и диагностика.

Може ли хипергликемията да причини замайване?

Високата кръвна захар или хипергликемия може да доведе до редица симптоми, включително замайване, според Американската диабетна асоциация. Този диапазон може да включва:

 • чувствам се много уморен
 • силна жажда
 • замъглено виждане
 • нужда от по-често уриниране (пикаене).
 • сладък мирис или „плодов” дъх
 • повишен глад
 • главоболие
 • стомашни болки
 • повръщане
 • необяснима загуба на тегло

Замаяността може да бъде причинена от прекомерно уриниране, когато нивата на глюкозата ви са твърде високи. Уринирането е един от начините, по които тялото се освобождава от излишната глюкоза в кръвта. В крайна сметка това може да причини дехидратация и да доведе до световъртеж.

Хората, които нямат диабет или тези, които може да не са диагностицирани, но изпитват симптоми на висока кръвна захар, също могат да изпитат този ефект на дехидратация. Дехидратацията от прекомерно уриниране може да доведе до световъртеж.

Как да се лекува хипергликемия

За хора с диабет е препоръчително да опитате следното, ако имате по-високи нива на кръвната захар, които може или не могат да причинят замайване:

 • Пийте вода или хидратиращи течности, за да помогнете за изхвърлянето на излишната глюкоза.
 • Физически се раздвижете, след като проверите нивата на глюкозата.
 • За потребители на инсулин, помислете за приемане на доза обикновен или бързодействащ инсулин, за да помогнете за понижаване на нивата на глюкозата.

Изключително високи нива на глюкоза (над 240 милиграма на децилитър или mg/dL) може да означава диабетна кетоацидоза (DKA), която може да причини диабетна кома и изисква незабавна медицинска помощ. В случая на DKA физическите упражнения могат действително да повишат нивата на глюкозата.

Може ли хипогликемията да причини замайване?

Хипогликемия или ниска кръвна захар (70 mg/dL и по-ниска) също може да причини замайване.

Когато мозъкът има ниски нива на глюкоза, той не получава достатъчно гориво, за да функционира както трябва. Това може да доведе до умствено объркване, както и до чувство на замайване.

Този ефект може да бъде изпитан от хора с диабет тип 1, тип 2 или LADA (латентна автоимунна диагноза при възрастни). Също така е възможно хората без диабет да получат хипогликемия, която включва замаяност като симптом.

Как да се лекува хипогликемия

За хора с диабет е препоръчително да опитат следното, когато изпитват ниски нива на кръвната захар, които могат или не могат да причинят замайване:

 • Лекувайте хипогликемията, като повишите нивата на глюкозата: Стандартен отговор е да използвате правилото 15. Яжте или изпийте 15 грама бързодействащи въглехидрати (като ½ чаша обикновен сок или 3-4 таблетки глюкоза). След това изчакайте 15 минути, за да проверите отново нивата на глюкозата си. Повторете, ако е необходимо, докато нивата на глюкозата надхвърлят 70 mg/dL.

Когато нивата на глюкозата са изключително ниски (по-малко от 55 mg/dL) или не отговарят на лечението с 15-15, може да е необходима доза глюкагон. Ако нивата на глюкозата не реагират на глюкагон или няма наличен комплект за глюкагон, може да се нуждаете от медицинска помощ.

Кога трябва да се консултирате с лекар за световъртеж?

Като цяло случайни пристъпи на замаяност, които изчезват бързо от само себе си, не са източник на безпокойство.

Но ако пристъпите на световъртеж се превърнат в редовно преживяване или не изчезват лесно, може да се наложи да се консултирате с вашия лекар или медицински екип.

Постоянното виене на свят може да означава сериозно безпокойство за здравето, включително сърдечно-съдови заболявания и проблеми с кръвообращението.

Замаяността може също да ви накара да паднете, което да доведе до нараняване или инциденти. Нараняванията, причинени от световъртеж, могат да доведат до допълнителни негативни последици за здравето, според 2014 изследване. Изследователите отбелязват, че това е особено тревожно за всеки с отслабени кости или здравословно състояние, което кара тялото им да отнема повече време, за да се излекува.

Други причини за световъртеж

Нещо толкова просто като прекалено бързо изправяне и лек спад на кръвното налягане може да причини замаяност. Този тип световъртеж се коригира бързо и обикновено не е проблем.

Освен хипергликемия и хипогликемия, световъртежът може да бъде причинен и от дехидратация и прегряване.

Постоянното виене на свят може да е признак за по-сериозно здравословно безпокойство за хора с и без диабет. Тези други здравословни проблеми могат да включват:

 • смущения в кръвообращението, причинени от сърдечни заболявания или проблеми с кръвообращението
 • периферна невропатия
 • проблеми с вътрешното ухо, причинени от задръстване, инфекция или натрупване на течност
 • мигрена
 • неврологични състояния, като болест на Паркинсон или множествена склероза
 • тревожни разстройства, като пристъпи на паника или агорафобия
 • анемия
 • странични ефекти на лекарства, особено лекарства, които понижават кръвното налягане

Световъртежът също повишава риска от падания, според Изследване от 2020 г. Това може да доведе до счупване на кости или други наранявания. А усещането за замайване по време на шофиране или работа с тежки машини увеличава риска от злополука.

Замаяността при диабет може да е признак на висока или ниска кръвна захар, но може да сигнализира и за нещо по-сериозно.

Знанието какво да търсите може да ви помогне да разберете кога замайването е причинено от диабет и как да го лекувате, в сравнение с това кога може да е по-сериозно здравословно безпокойство, което трябва да потърсите медицинска помощ, за да ви помогне да се справите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss