Можете ли да пиете алкохол с цироза?

Консумацията на алкохол при цироза може да влоши увреждането на черния дроб и да увеличи риска от усложнения. В редки случаи може да сте в състояние да пиете от време на време, но първо трябва да говорите със здравен специалист.

Цирозата е хронично чернодробно заболяване, характеризиращо се с прогресивни белези и увреждане на чернодробната тъкан. Цирозата често е крайният стадий на няколко чернодробни увреждания, като вирусен хепатит или мастно чернодробно заболяване.

За хората, живеещи с цироза, пиенето на алкохол може допълнително да увреди черния дроб и да увеличи риска от усложнения.

Какви са рисковете от пиене с цироза?

Пиенето на алкохол с цироза може да създаде няколко риска, включително:

  • Влошаване на чернодробно увреждане: Алкохолът се обработва от черния дроб и прекомерната консумация на алкохол може допълнително да увреди вече компрометиран черен дроб при цироза. Вашият черен дроб може да не е в състояние да метаболизира алкохола ефективно, което води до натрупване на токсини в черния дроб и влошаване на чернодробната функция.
  • Повишен риск от усложнения: Цирозата може да причини различни усложнения, като портална хипертония (високо кръвно налягане във вените, които доставят кръв към черния дроб), чернодробна енцефалопатия (мозъчна дисфункция поради чернодробна недостатъчност) и асцит (натрупване на течност в корема). Пиенето на алкохол може да увеличи риска от тези усложнения или да ги влоши, ако вече съществуват.
  • Повишен риск от рак на черния дроб: Консумацията на алкохол може допълнително да увеличи риска от развитие на рак на черния дроб при хора с цироза. Цирозата може да направи лечението на рак на черния дроб по-трудно.
  • Взаимодействия с лекарства: Хората с цироза често се нуждаят от лекарства, за да управляват състоянието си. Алкохолът може да взаимодейства с тези лекарства и може да намали тяхната ефективност или да увеличи риска от странични ефекти.
  • Недопустимост за чернодробна трансплантация: Хората с цироза могат да бъдат кандидати за чернодробна трансплантация. Въпреки това, продължителната употреба на алкохол може да дисквалифицира някой от получаване на трансплантация.
  • Повишен риск от смърт: Консумацията на алкохол с цироза може да увеличи риска от смърт поради усложнения, свързани с цироза и други здравословни проблеми, свързани с алкохола.

В Ретроспективно проучване от 2021 г от 44 349 американски ветерани с цироза, изследователите искаха да разберат как употребата на алкохол влияе върху резултатите от различни видове цироза.

Сред участниците в проучването с цироза, свързана с алкохол и хепатит С, тези, които са продължили да пият, са имали по-високи нива на декомпенсация (тежки симптоми, водещи до чернодробна недостатъчност) и смърт, отколкото тези, които не са го направили.

Какво ще кажете за пиенето само от време на време?

Няма много изследвания за ефектите само от случайна употреба на алкохол при хора с цироза. Но като се има предвид ключовата роля на черния дроб при обработката на алкохола, медицинските експерти обикновено препоръчват да се въздържате от алкохол, ако имате цироза.

Обратима ли е цирозата?

Белезите и уврежданията от цироза обикновено са необратими. Прогресията на заболяването обаче може да бъде забавена или спряна, особено ако се лекува основната причина.

Например, ако цирозата е причинена от злоупотреба с алкохол, спирането на пиенето може да предотврати по-нататъшно увреждане на черния дроб и да позволи на черния дроб да се излекува до известна степен.

Въпреки това, след като цирозата е напреднала и са настъпили значителни чернодробни белези, черният дроб може да загуби способността си да се регенерира. В тези случаи управлението се фокусира върху предотвратяването на по-нататъшни увреждания, управлението на усложненията и подобряването на качеството на живот.

Може ли черният дроб да се излекува до точка, в която можете да възобновите пиенето?

Експертите препоръчват да избягвате изцяло алкохола, ако имате цироза или друго хронично чернодробно заболяване, дори ако здравето на черния ви дроб се е подобрило или заболяването е спряло да прогресира.

Беше ли Ви полезно?

Как да намерите подкрепа за отказване от алкохола

Ако имате цироза и ви е трудно да спрете да пиете, знайте, че не е нужно да правите всичко сами.

Няколко подхода могат да помогнат:

  • Разговор с първичен лекар: Вашият първичен лекар може да ви даде насоки и подкрепа за спиране на пиенето. Те могат да оценят вашите индивидуални здравни нужди, да предоставят медицински съвети и може да ви насочат към допълнителни ресурси или програми за лечение.
  • Консултиране или терапия: Индивидуалното консултиране или терапия може да помогне за справяне с емоционалните и психологическите аспекти на употребата на алкохол. Лицензиран терапевт или съветник може да ви помогне да управлявате вашите тригери и да развиете умения за справяне.
  • Групи за подкрепа: Групите за поддръжка са достъпни онлайн и на местно ниво в много общности. Те осигуряват подкрепяща среда, в която можете да получите насърчение и да се учите от други, които са спрели да пият.
  • Програми за лечение: В някои случаи може да се препоръчат официални програми за лечение, като стационарни или извънболнични рехабилитационни програми. Тези програми обикновено предлагат структуриран подход за възстановяване и могат да включват медицинско наблюдение, консултиране и други терапии.

Долния ред

Цирозата е чернодробно заболяване в краен стадий, характеризиращо се с прогресивно образуване на белези и увреждане на чернодробната тъкан. Когато черният дроб получи белези, той не работи правилно и това може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Обикновено се счита за лоша идея да пиете алкохол, ако имате цироза, тъй като това може да влоши увреждането на черния дроб, да повлияе на чернодробната функция и да влоши усложненията, свързани с цирозата.

Важно е да говорите със здравен специалист за персонализиран съвет относно консумацията на алкохол, ако имате цироза.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss