Моето кърмено бебе има ли дисбаланс на предното и задното мляко?

Актът на кърмене и способността на майчиното мляко да подхранва бебето е удивително нещо.

Изследователите знаят, че млякото променя състава си по време на хранене. Някои майки са загрижени, че техните бебета може да не получават достатъчно от задно мляко, което е високомасленото мляко в края на храненето.

Ето какво трябва да знаете за предното и задното мляко и как да разберете дали бебето ви има дисбаланс.

Предно и задно мляко

Кърмата променя консистенцията по време на хранене. Първото мляко е известно като предно мляко. Това мляко често се сравнява с това на обезмасленото мляко. Това е така, защото е с ниско съдържание на мазнини и калории. Но неговата консистенция е задоволителна за гладно бебе.

С напредването на храненето млякото се превръща в задно мляко. Ако предното мляко е като обезмаслено мляко, то задното мляко е като пълномаслено мляко. Има тенденция да е с по-плътна текстура и има по-високо съдържание на мазнини. За бебета може да бъде като десерта, който завършва едно хранене.

Съдържанието на мазнини в майчиното мляко може да варира значително. Някои майки може да имат много различно съдържание на мазнини в предното и задното мляко, докато други може да не.

Какво представлява дисбалансът на предното и задното мляко?

Едно притеснение за някои майки е, че бебето може да не получава достатъчно задно мляко. Това може да повлияе на способността на бебето да се чувства удовлетворено от всяко хранене и да наддава на тегло. Това може също да доведе до допълнително обгазяване и редки изпражнения.

Бебето може да получи изобилие от предно мляко в началото на храненето и да не изяде останалото задно мляко. Това е известно като свръхпредлагане или дисбаланс на предното и задното мляко.

Докато количеството лактоза е относително постоянно по време на хранене, има повече лактоза в предното мляко, отколкото в задното мляко. В резултат на това бебето може да получи допълнителна лактоза.

Симптоми

Признаците, че вашето бебе може да изпитва дисбаланс на предното и задното мляко, включват:

  • плач, раздразнителен и неспокоен след хранене
  • промени в консистенцията на изпражненията като зелено оцветени, воднисти или пенливи изпражнения
  • нервност след хранене
  • загазяване
  • кратки хранения, които продължават само пет до 10 минути

Понякога дисбалансът на предното и задното мляко се диагностицира погрешно като алергия към лактоза, което е рядко състояние. Други състояния, които причиняват подобни симптоми, са колики, киселинен рефлукс и алергия към млечен протеин.

Майките също могат да изпитат симптоми. Те включват гърди, които често се чувстват прекалено пълни, и чести, запушени канали. Една майка може също да забележи много силен рефлекс на разочарование или изхвърляне на мляко.

Коригиране на дисбаланса на предното и задното мляко

Ако подозирате, че бебето ви изпитва дисбаланс на предното и задното мляко, има стъпки, които можете да предприемете, за да го коригирате. Примерите включват:

  • Въздържайте се от бързо преминаване от една гърда на друга (по-малко от 5 до 10 минути всяка), когато кърмите бебето си. Увеличаването на продължителността на хранене на всяка гърда може да помогне.
  • Хранете бебето си, преди да е станало прекомерно гладно, за да предотвратите агресивно сукане, което може да доведе до прекомерно предлагане.
  • Често сменяйте позициите си за хранене, като легнало настрани или майката да се навежда много по време на хранене.
  • Дайте на бебето си малка почивка, когато изпръска гърдата. Можете да оставите излишното си мляко да се отцеди в кърпа или кърпа.
  • Опитайте да изцедите малко количество мляко, преди да започнете хранене, за да намалите рефлекса на силното изхвърляне на мляко.

Ако изглежда, че бебето ви не наддава добре, изпитва затруднения при хранене или има честа диария, говорете с неговия педиатър. Тези симптоми може да са резултат от алергия.

Вземането за вкъщи

Бебетата обикновено са много разбираеми, когато става въпрос за това, от което се нуждаят за хранене. Позволяването на вашето бебе да се храни, докато падне от гърдата, и внимателното наблюдение на сигналите за хранене обикновено може да помогне за коригиране на дисбаланса на предното и задното мляко.

Ако бебето ви изглежда доволно след хранене, вероятно не е нужно да се притеснявате за дисбаланс на предното и задното мляко.

Това означава, че не е нужно да се опитвате да накарате бебето да остане на гърдата по-дълго. Ако продължавате да имате притеснения относно храненето на вашето бебе, говорете с техния педиатър или консултант по кърмене за съвети.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss