Могат ли проблемите с темпоромандибуларните стави да причинят подуване на лицето?

Възпалението от нарушения на ТМС, засягащи ставите и мускулите в долната ви челюст, може да доведе до подуване на лицето ви. Но това е рядък симптом.

Подобните на панти темпоромандибуларни стави (TMJs), разположени пред ушите ви, свързват долната ви челюст с черепа, за да можете да говорите и да ядете.

Нараняване на тези стави, здравословни състояния като артрит и скърцане със зъби (бруксизъм) са сред факторите, които могат да причинят неправилно подреждане на ТМС и проблеми с околните челюстни мускули и лицевите нерви.

Това може да доведе до нарушения на TMJ, които сега са по-често съкратени като TMD.

TMD е лечимо и често изчезва без лечение. Основната причина, като артрит или бруксизъм, също може да се нуждае от лечение.

въпреки че най-често симптомите на TMD включват болка в челюстта и скованост, в редки случаи може да се появи подуване на лицето.

Могат ли нарушенията на TMJ да причинят подуване на лицето?

Следните основни състояния, свързани с TMD, могат да причинят подуване на лицето:

 • Артрит в челюстта ви: Подуването може да бъде причинено от допълнителната течност, която изпълва тъканите на TMJ поради възпаление от артрит в челюстта.
 • Ретродисцит: Това състояние обикновено причинява подуване на лицето. Причинява се от травма или прогресивно (увеличаващо се) изместване на ретродискалната тъкан, която омекотява зоната между долната ви челюст и черепа).
 • Ганглийна киста: в много редки случаивъв вашия TMJ може да се развие пълна с течност бучка тъкан, наречена ганглийна киста.
 • Септичен артрит: Бактериална или гъбична инфекция във вашия TMJ може да причини подуване на лицето ви. Но септичният артрит е необичаен и рядко засяга TMJ.

Могат ли нарушенията на TMJ да причинят подути лимфни възли?

Лимфните възли на врата, подмишниците, бедрата и торса са малки жлези, които могат да се подуят поради инфекция или заболяване.

Ако TMD разяжда хрущяла в челюстта ви или причинява неправилно подравняване, това може да доведе до подути лимфни възли.

А 2017 проучване от 201 души с TMD установиха, че тези с подуване на ставите поради TMD имат значително повече лимфни възли и подуване в паротидната си жлеза (главна слюнчена жлеза), отколкото хората без подуване на ставите.

Колко дълго продължава подуването на TMJ нарушение?

В зависимост от основната причина подуването на лицето и други симптоми на TMD може да продължат от часове до няколко дни или повече.

При лечение подуването на лицето може да изчезне по-рано или да не се появи изобщо.

Други симптоми на нарушения на TMJ

други симптоми свързани с TMD включват:

 • постоянна или случайна тъпа болка в лицето или врата, особено при дъвчене или прозяване
 • щракащ или пукащ звук около TMJ
 • ограничено движение на челюстта
 • невъзможност да затворите устата си
 • износване на вашите зъби
 • тинитус (звънене в ушите)

Тези симптоми могат да се появят от едната или от двете страни на лицето ви.

Кога да се свържете с лекар

Асиметричното подуване на лицето се счита за симптом на „червен флаг“ на TMD. Препоръчително е незабавно да посетите лекар, за да установите причината.

Трябва също да посетите лекар, ако подуването на лицето ви продължи повече от няколко дни или ако имате други симптоми на TMD.

Лекарят може да изключи други състояния, като инфекция на синусите или абсцес на зъб, които биха могли да са причината.

Посетете също лекар, ако подутите лимфни възли продължават повече от седмица или ако имате симптоми като висока температура, втрисане или неволна загуба на тегло.

Спешна медицинска помощ

Обадете се на спешна медицинска помощ или отидете до най-близкото спешно отделение, ако лимфните ви възли са подути и имате затруднения с преглъщането или дишането. Това са индикации за по-сериозна основна причина.

Как се лекува подуване на лицето поради TMD?

Лечението на подуване на лицето зависи от основната причина за вашия TMD, като артрит или ретродисцит.

Според Национален институт по дентални и краниофациални изследвания, симптомите на TMD изчезват без лечение при много хора. Хирургия или лечение, които трайно променят вашите челюстни стави или зъби, обикновено се препоръчват само в краен случай.

За да намалите подуването на лицето, можете да опитате следните домашни средства:

 • прилагане на студен компрес или влажен топъл компрес върху челюстта
 • приемане на нестероидно противовъзпалително лекарство без рецепта (НСПВС) като ибупрофен или напроксен, или ацетаминофен (тиленол)
 • избягване на хрупкави и дъвчащи храни
 • упражнявайки челюстта си

За вкъщи

Въпреки че подуването на лицето не е често срещан симптом на TMD, то може да възникне поради някои състояния, свързани с това заболяване, като артрит и ретродисцит.

Може да успеете да намалите подуването на лицето с домашни средства. Ако подуването продължи повече от няколко дни, посетете лекар, за да определите основната причина.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss