Могат ли ниските нива на витамин D да причинят анемия?

Витамин D е хранително вещество, което е важно за здравето на костите, възпалението и имунната функция. Витамин D също е необходим за производството на червени кръвни клетки. В резултат на това ниското ниво може да доведе до анемия. Това е непряка, но важна връзка.

Getty Images/AleksandarNakic

Витамин D е основно хранително вещество, което е от съществено значение за здравето на костите, правилната имунна функция, регулирането на възпалението и няколко други функции на тялото. Дефицитът на витамин D е доста често срещан, засяга около 35% на възрастни в Съединените щати.

Анемията възниква, когато нивото на червените кръвни клетки е по-ниско от нормалното. Червените кръвни клетки пренасят кислород в тялото ви. Загуба на кръв, ниски нива на желязо или B12 или някои здравословни състояния и лекарства могат да причинят анемия. В Съединените щати се изчислява, че 6,86% от населението има анемия.

На пръв поглед анемията и дефицитът на витамин D изглеждат несвързани, но има потенциална връзка. Витамин D има няколко роли, които спомагат за поддържането на нормални нива на червени кръвни клетки. Освен това хората с ниски нива на витамин D са по-склонни да имат анемия.

Има ли връзка между витамин D и анемията?

Изследователите проучват как витамин D и анемията са свързани. Тази връзка е пряко свързана с нивата на хормон, наречен хепцидин.

Относно хепцидина

Хепсидин е хормон, който помага да се контролира количеството желязо, налично в тялото ви. Желязото е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки. Когато нямате достатъчно желязо, не можете да произвеждате достатъчно червени кръвни клетки. Недостигът на желязо е номер едно причина за анемия.

Хепсидин също предпазва тялото ви, като блокира усвояването на твърде много желязо. Високите нива на желязо могат да бъдат вредни за вашите органи. Когато има възпаление в тялото ви, нивата на хепцидин се повишават. Това е защитна мярка, когато тялото ви се справя с инфекция или възпаление.

Високите нива на хепцидин означават, че има по-малко желязо за производството на нови червени кръвни клетки. Това може да доведе до спадане на нивата на червените кръвни клетки, което води до анемия.

Витамин D и хепсидин

Изследванията показват, че ниските нива на витамин D могат също да повишат нивата на хепцидин. Това намалява производството на червени кръвни клетки. Когато нивата на витамин D се повишат, нивата на хепсидин са показали, че слез в малко проучване. Това позволява повече желязо да бъде налично за изграждане на нови червени кръвни клетки.

Витамин D също може да помогне за намаляване на възпалението. Когато възпалението намалее, то понижава нивата на хепцидин и тялото ви може отново да произвежда повече червени кръвни клетки.

Съществуват и нови доказателства, че витамин D играе по-директна роля в производството на червени кръвни клетки. Витамин D може поддържа нормалният растеж на клетките, които произвеждат червени кръвни клетки.

Важно е да запомните, че не само ниските нива на витамин D могат да доведат до анемия. Вашето тяло също се нуждае от други хранителни вещества, включително желязо и B12, за да създаде червени кръвни клетки.

От колко витамин D се нуждаете всеки ден за добро здраве?

Обикновено нашият основен източник на витамин D е слънчевата светлина. Телата ни произвеждат витамин D от излагане на слънце. С риска от рак на кожата и зимните условия в по-студените райони, не винаги е възможно да получите достатъчно витамин D от слънцето.

Много хора приемат добавки с витамин D, за да са сигурни, че отговарят на ежедневните си нужди от витамин D.

Възрастни до 70 години или възраст се нуждаят 15 микрограма (mcg) (600 международни единици или IU) витамин D дневно. За възрастни над 70 години препоръката достига до 20 mcg (800 IU) витамин D дневно.

Ако имате ниски нива на витамин D, може да се нуждаете от по-високо количество витамин D в началото, за да върнете нивата си в нормален диапазон.

Нормалните нива на витамин D поддържат по-ниски нива на хепцидин в тялото. Това позволява желязото да бъде налично за създаване на червени кръвни клетки. Витамин D също подпомага нормално развитие на стволовите клетки, които изграждат червените кръвни клетки.

Източници на витамин D

Има само няколко хранителни източника на витамин D. Трудно е да си набавите достатъчно само с диета. Хранителните източници включват:

 • мляко, обогатено с витамин D
 • мазни риби
 • яйчни жълтъци
 • гъби, третирани с ултравиолетова (UV) светлина
 • други храни, обогатени с витамин D, включително зърнени храни и кисело мляко

Слънчевата светлина е основен източник на витамин D. Имате нужда от около 20 минути ежедневно навън на слънце с поне 40% на кожата ви, изложена, за да предотвратите дефицит на витамин D.

Има обаче много променливи в зависимост от климата, в който живеете. Хората с по-тъмна кожа и възрастните хора имат по-трудно време получаване на достатъчно витамин D от слънцето.

Какви са симптомите на анемията?

Много от симптомите на анемия се дължат на по-ниски нива на кислород в кръвта. Има много причини за анемия, но симптомите ще бъдат подобни.

Типичните симптоми на анемия включват:

 • умора
 • задух
 • ускорен сърдечен ритъм
 • чувство на замайване или замаяност
 • слабост

Как да разберете дали имате анемия?

Ако изпитвате симптоми на анемия, следващата стъпка е да си направите кръвен тест.

Резултатите от кръвния тест ще предоставят информация за здравето на вашите червени кръвни клетки. Нивата на желязо и B12 често се проверяват едновременно. Ниските нива на тези хранителни вещества могат да причинят анемия. Витамин D обикновено не се проверява, когато се изследвате за анемия. Можете да обсъдите със здравен специалист дали нивата на витамин D също трябва да бъдат проверени.

Нелекуваната анемия може да доведе до влошаване на симптомите на анемия. Чувството за умора, замайване и недостиг на въздух може да затрудни ежедневните дейности. В случаи на тежка анемия, a липсата на кислород може да причини главоболие, увреждане на сърцето и изоставане в развитието на децата. Може също да влоши някои хронични състояния.

Как обикновено се лекува анемията?

Леченията за анемия включват:

 • Желязни добавки: Пероралните добавки обикновено са лечение от първа линия за желязодефицитна анемия. Предлагат се много видове и дози.
 • B12 добавки: Ако ниските нива на B12 допринасят за анемия, пероралните добавки с B12 или инжекции с B12 могат да помогнат за повишаване на нивата.
 • Интравенозно (IV) желязо: Това е начин за бързо повишаване на нивата на желязо при тежка анемия или ако пероралните добавки с желязо не са опция.
 • Кръвопреливане: Това може да е опция, ако загубата на кръв е причината за ниските червени кръвни клетки. Може да се използва и в случаи на тежка анемия, за да помогне за нормализиране на нивата.

Долния ред

Дефицитът на витамин D се случва, когато нивата на витамин D са ниски в тялото ви. Това е често срещан дефицит, който засяга около 35% на възрастни в Съединените щати. Анемията, която може да има много причини, е когато нивата на червените кръвни клетки са твърде ниски.

Изследователите са открили връзка между ниските нива на витамин D и анемията. Ниските нива на витамин D могат да повлияят на способността на тялото ви да произвежда нови червени кръвни клетки. Това може да доведе до анемия.

Редовните кръвни изследвания са най-добрият начин за проследяване на нивата на витамин D и скрининг за анемия. Въпреки че няма стандартни насоки за наблюдение на връзката между нивата на витамин D и анемията, вашите нива на витамин D все още могат да бъдат индикатор за цялостното ви здраве. Дефицитът на витамин D и анемията са лечими състояния.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss