Мислите ли да опитате техниката Havening? Ето какво трябва да знаете

жена плаче по време на терапевтична сесия
Маскот / Getty Images

Havening се отнася до по-нова техника за алтернативна терапия, която включва разсейване, докосване и движения на очите. Целта му е да намали тревожността и страданието, свързани с негативните спомени.

Според д-р Стивън Рудън и д-р Роналд Рудън, създателите на техниката, използването на терапевтично докосване може да помогне за лечение на симптомите на психичното здраве чрез промяна на пътищата в мозъка, свързани с емоционалния дистрес.

Теорията се основава на идеята, че докосването може да помогне за увеличаване на производството на серотонин в мозъка ви. Това от своя страна ви помага да се отпуснете и да се откъснете от разстройващ спомен или преживяване.

Твърди се, че освобождаването на серотонин има успокояващ ефект, който помага за облекчаване на симптомите на психичното здраве и предпазва болезнените спомени от допълнително безпокойство.

Накратко, този подход има за цел да ви помогне да създадете „убежище“ за себе си за една кратка сесия.

За какво се използва

Според създателите на Haning, той може да се справи с много видове емоционален стрес и може да помогне за лечение на:

 • фобии
 • спомени за болезнени събития, включително раздяла и унизителни преживявания
 • мъка и тъга

 • посттравматичен стрес след нападение, бедствия или други плашещи преживявания

 • постоянни чувства на тревожност, страх и паника
 • нежелани копнежи
 • краткотрайна или хронична болка

Те отбелязват, че тази техника може също да подобри общото благосъстояние и да доведе до подобряване на представянето на работа, в училище или при физически дейности – което може да ви помогне да видите по-голям успех с целите си.

Как се прави

Интересувате ли се да изпробвате сами техниката на убежище? Ето как може да изглежда сесия с обучен практикуващ убежище:

 1. Вашият доставчик на грижи ще ви помоли да оцените текущото си ниво на емоционален стрес. Може да кажете „8 от 10“ или „високо“ или да опишете безпокойството си с една дума, като „уплашен“ или „ядосан“.
 2. След това ще бъдете инструктирани да изчистите мислите си или да се съсредоточите върху нещо положително и успокояващо.
 3. След това ще започнете да потупвате леко ключицата си, докато бавно мигате два пъти.
 4. Докато продължавате да докосвате ключицата си, ще затворите очи и ще отброите от 20. Вашият практикуващ ще ви помоли да си представите, че изпълнявате някаква визуално ориентирана задача, като слизане по стълбите или премахване на предмети от чекмедже. С всяко преброено число ще визуализирате как правите една стъпка или един елемент от чекмеджето.
 5. С отворени очи ще кръстосате ръце и след това ще извършите серия от движения на очите. Може например да бъдете помолени да погледнете наляво, надясно, нагоре и надолу, след което да завъртите очите си в пълен кръг, първо по посока на часовниковата стрелка, а след това обратно на часовниковата стрелка.
 6. След това отново ще затворите очи. Вашият практикуващ ще ви помоли да си тананикате проста песен, като „Честит рожден ден“ или „Twinkle Twinkle Little Star“. Докато тананикате, те ще използват нежно докосване, за да галят челото или ръцете ви – или, ако предпочитате да не ви докосват, можете да извършите това действие сами.
 7. В този момент те ще ви помолят да оцените нивото на страдание за втори път.
 8. След това процесът се повтаря, въпреки че вашият доставчик може да ви помоли да използвате различна визуализация или песен.
 9. Ще отпуснете ръцете си и ще извършите друга серия от движения на очите, докато вашият доставчик ще погали ръцете или челото ви още няколко пъти. Те могат да използват фраза или мантра като „освободи“, „остави го“ или „почти там“, или може да ви насърчат да поемете няколко дълбоки вдишвания.
 10. Вашият доставчик ще попита как се чувствате. Целта е да повторите процеса, докато нивото на дистрес спадне до 0 или 1 или остане стабилно след три повторения на убежището.

Havening не изисква никаква хипноза, така че ще останете в пълно съзнание и будни, помагайки да насочите процеса.

Ако техниката работи по предназначение, може да забележите, че емоционалното ви напрежение намалява веднага. Създателите му вярват, че това се случва, защото убежището нарушава пътищата в мозъка ви, които активират тревожните спомени.

Освен че помага за облекчаване на болката и травмата, свързани с тези събития, убежището може да затрудни изобщо да извикате тези спомени, според създателите.

Действително ли работи?

Няма ясен отговор, тъй като експертите все още не са провели висококачествените контролирани изпитвания, необходими за подкрепа на ефективността на Haning.

Имайте предвид, че Хейнинг е млад по отношение на лечението на психичното здраве – на по-малко от 20 години – и изследванията остават в ранните етапи.

Едно малко проучване от 2015 г. разглежда 27 здравни специалисти, които съобщават за симптоми на депресия или тревожност, достатъчно сериозни, за да повлияят на работата им. След една сесия, участниците съобщават за общо подобрение на симптомите и работното си представяне. Изглежда, че тези ползи се запазват до 2 месеца след сесията.

Тези резултати изглеждат обещаващи, но ограниченията на проучването – включително липса на контролна група, малък брой участници и самоотчитане – го правят по-малко от убедително.

Малък, рандомизиран контролиран опит от 2018 г. изследва потенциалната полезност на Haning като техника за управление на болката след операция. Резултатите от това проучване обаче бяха по-малко обещаващи.

Изглежда, че Хейвънинг не прави разлика в нивата на болката на участниците или употребата им на болкоуспокояващи, нито по време на проучването, нито когато изследователите проследиха месец по-късно.

За да обобщим, убежището със сигурност може да ви помогне да се почувствате малко по-добре, но е най-добре да поддържате реалистични очаквания. Повечето специалисти по психично здраве са съгласни, че възстановяването от травма и други емоционални страдания отнема време и обикновено много усилия.

По-бързите или по-лесни пътища към изцеление, като убежището, може да имат полза в някои случаи, но те не винаги работят. Тези стратегии могат също да ви попречат да предприемете действия за справяне с основната причина за вашето страдание – изпитан, макар и малко по-дълъг, път към възстановяване.

Има ли рискове?

Като терапевтична техника, убежището носи доста нисък риск от увреждане.

Преминаването към минали травми и други емоционални страдания обаче често може да се окаже дълбоко разстройващо. Важно е да имате това предвид, независимо дали се опитвате да убежите сами или с подкрепата на обучен доставчик.

Въпреки че убежището може да не изисква от вас открито да обсъждате смущаващи събития, то все пак може да предизвика дистрес.

Без подкрепа от обучен специалист по психично здраве, тези болезнени чувства могат да станат непреодолими. Някои симптоми, като депресия или тревожност, потенциално могат да се влошат.

Може да забележите някои временни ефекти след сесия, включително:

 • замайване
 • емоционално изтръпване
 • телесно напрежение или дискомфорт
 • повишен гняв

Тези усещания са склонни да преминават сами. Но ако изпитате някакъв продължителен или нежелан дистрес, ще искате да говорите с доставчик на здравни услуги или терапевт, преди да продължите с техниката.

Също така имайте предвид, че убежището изисква докосване. Ако не се чувствате комфортно с терапевтично докосване, споменете това на вашия доставчик преди сесията. Можете сами да изпълнявате техниките за убежище под тяхното ръководство.

Долния ред

Няма много изследвания по темата, но анекдотични доклади предполагат, че убежището може да бъде полезна техника за справяне със симптомите на тревожност, травма и други проблеми с психичното здраве.

Има малък риск, така че ако се интересувате, вероятно няма да навреди да опитате. Може да не направи незабавни чудеса, но може да предложи известно облекчение.

Само не забравяйте, че убежището се счита за допълващ подход. Това означава, че не е непременно заместител на терапията с разговори и други подкрепени с доказателства подходи към психичното здраве.

Вероятно ще видите най-голяма полза, когато използвате havening заедно с всяко медицинско и психично лечение, препоръчано от вашия терапевт или доставчик на здравни услуги.


Кристал Рейпол преди това е работила като писател и редактор за GoodTherapy. Нейните интереси включват азиатски езици и литература, японски превод, готвене, природни науки, сексуална позитивност и психично здраве. По-специално, тя се ангажира да помогне за намаляване на стигмата около проблемите с психичното здраве.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss