Мислите за татуировка на езика? Първо ще искате да помислите за няколко неща

жена с черна шапка и жълт пуловер с изплезен език
Тим Робъртс/Гети Имиджис

Въпреки че може да не са толкова често срещани (или толкова забележими) като татуировките на други части на тялото, татуировките на езика определено са нещо.

Ако обмисляте такъв, вие сте попаднали на правилното място. Преди да отворите широко и да кажете „Ах“, прочетете, за да получите отговори на всичките си въпроси относно татуировките на езика.

Безопасни ли са татуировките на езика?

Най-общо казано, татуировките на езика крият същите рискове като татуировките на всяка друга част на тялото, така че да си татуирате езика може да не е непременно по-рисковано.

Те идват с един уникален риск поради тяхното разположение: потенциално увреждане на вашите вкусови рецептори. (Повече за това по-долу.)

Колко ги болят?

Изненадващо, не толкова!

Докато личната поносимост към болка може да варира доста от човек на човек, консенсусът изглежда е, че татуировките на езика се нареждат доста ниско в скалата на болката в сравнение с други татуировки.

Повечето хора съобщават за изтръпване, изтръпване или усещане за гъделичкане, а не за истинска болка.

Каква е процедурата?

Процесът зависи от професионалистите, които го правят.

Не всички художници са готови да правят татуировки на езика, а тези, които го правят, могат да използват различни техники. Някои използват електрически игли за татуиране, но други може да предпочетат метода на удар с пръчка, който включва ръчно вкарване на мастило в плътта ви в серия от точки, за да създадете дизайна.

Ето какво обикновено можете да очаквате:

  1. След като изберете своя дизайн, художникът ще провери езика ви, за да се увери, че сте добър кандидат за татуировка на езика.
  2. Ако имате отворени рани, те вероятно ще ви помолят да изчакате, докато те заздравеят. Ще трябва също да премахнете всички настоящи пиърсинг, преди да си татуирате езика.
  3. След това художникът ще почисти зоната, за да намали количеството бактерии. Това може да включва даване на вода за уста, с която да изплакнете, избърсване на езика си с марля, напоена с антибактериален разтвор, или и двете.
  4. След като изсушат езика ви, те ще използват или скоба, или ръка с ръкавица, за да държат езика ви извън устата ви и стабилен по време на процедурата.
  5. След това те ще намазват езика ви с марля по време на процедурата, за да го предпазят от излишно мастило и кръв.

Колко време им отнема да се излекуват?

Времето за заздравяване на татуировката на езика обикновено отнема само около 2 до 3 седмици. Ако имате други татуировки, ще знаете, че това изобщо не е много дълго.

Рани в устната кухина лекува по-бързо отколкото навсякъде другаде по тялото. Това е благодарение на топлата и влажна среда, създадена от слюнката, плюс протеини и други растежни фактори в слюнката, които насърчават пролиферацията на епителните клетки.

Раните в устната кухина също са по-малко податливи на белези, отколкото раните на кожата. Въпреки това вероятно ще забележите малко образуване на коричка, докато татуировката на езика ви заздравява.

Как се грижите за тях след това?

Няма много какво да се направи по отношение на последващите грижи за татуировка на езика. Тъй като е в устата ви, в края на краищата не можете точно да намажете с някакъв мехлем.

Практикуването на добра хигиена е най-доброто нещо, което можете да направите. Въпреки че това няма да удължи живота на мастилото за езика ви, ще помогне за намаляване на риска от инфекция.

Добрата хигиена на устната кухина включва миене на зъбите поне два пъти дневно, почистване с конец всеки ден и използване на вода за уста, за да се предпазят бактериите.

Бъдете предупредени обаче: пастата за зъби, водата за уста и някои храни (помислете: пикантни, цитрусови или киселинни) може да ужиляват, докато езикът ви заздравява.

Какви са рисковете?

Както всички татуировки, татуировките на езика носят известно ниво на риск. Но преди да се заемем с тези по-общи рискове, нека поговорим за въпроса, който повечето хора имат за татуировките на езика: Могат ли те да увредят вкусовите ви рецептори?

„ДА! Татуировката на езика има ефект върху вкусовите рецептори“, казва Джонел Анамелечи, DDS, MSPH, сертифициран педиатричен зъболекар в района на DC.

„Как? Вашите вкусови рецептори имат вкусови рецепторни клетки, предназначени за различни видове вкусови изживявания, като горчиво, кисело, солено или сладко. Татуировката пробива, уврежда и понякога убива тези клетки, променяйки възприятието ви за вкус.”

Изтръпването на езика може също да представлява по-висок риск от инфекция поради високите нива на бактерии в устата, обяснява Анамелечи.

Инфектирана татуировка на езика може да причини симптоми, като:

  • значителна болка
  • подуване
  • кървене
  • треска

Съществува и риск от заразяване с инфекция, предавана по кръвен път, като тетанус, хепатит С или ХИВ, от нестерилно или използвано повторно оборудване.

Възможна е и алергична реакция към метали в мастилото или дори към използваните игли.

Всичко това казано, изборът на реномирано студио и татуист, който следва правилните практики за здраве и безопасност, може значително да намали тези рискове. Практикуването на добра устна хигиена и спазването на инструкциите за последваща грижа също може да помогне.

Колко струват?

Трудно е да се определи точната цена, тъй като толкова малко татуисти правят татуировки на езика.

Според думите в интернет, можете да очаквате да платите за това, което бихте платили за татуировка на вътрешната устна, която е средно между $50 и $125.

Фактори, като вашето местоположение, опит на художника и сложността на дизайна, могат да повлияят на цената.

Колко време издържат?

Изобщо не дълго. В зависимост от метода и вида на използваното мастило, татуировките на езика обикновено траят само от няколко седмици до няколко месеца.

Същите фактори, които помагат на татуировките на езика да се лекуват толкова бързо, също ги правят доста краткотрайни. Заедно с бързото обмяна на клетките, слюнката, която поддържа езика ви мокър, съдържа ензими и киселини, които помагат за разграждането на храната ви и, за съжаление, новото ви мастило.

Редовните поправки могат да удължат живота на татуировката на езика. Само имайте предвид, че това струва повече пари и може да подложи езика и вкусовите ви рецептори на повече щети.

Долния ред

Като оставим настрана потенциалното увреждане на вкусовите рецептори, повечето художници на татуировки просто не смятат, че татуировките на езика си заслужават времето или парите ви.

Стегнатите четвъртинки и типът тъкан на езика ви ограничават възможностите ви за дизайн и повечето татуировки на езика ще избледнеят до пълното им излекуване.

Ако все още искате татуировка на езика, винаги е най-добре първо да направите малко проучване. Правенето на домашната си работа, преди да си направите татуировка, може да ви помогне да намерите чисто студио и опитен художник, който следва строги протоколи за здраве и безопасност, за да намали риска от инфекция.


Адриен Сантос-Лонгхърст е базирана в Канада писателка и автор на свободна практика, която е писала подробно за всички неща, свързани със здравето и начина на живот в продължение на повече от десетилетие. Когато не е затънтена в бараката си за писане, изследвайки статия или интервюира здравни специалисти, може да бъде намерена да се разхожда из плажния си град със съпруг и кучета на теглене или да се плиска из езерото, опитвайки се да овладее дъската за гребло.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss