Менорагия и ендометриоза: каква е връзката?

Менорагията (или обилно менструално кървене) и ендометриозата често могат да се появят заедно, но как ендометриозата засяга протичането на вашия цикъл е по-индиректен процес.

Вътрешната обвивка на вашата матка се нарича ендометриум. Състои се от слоеве, които преминават през цикъл на отделяне и възстановяване всеки месец.

Когато клетки, подобни на ендометриум, се открият на места извън матката, това е известно като ендометриоза. Подобно на ендометриума, тези клетки могат да растат и да кървят, причинявайки затруднения като белези, безплодие и болка.

Но за разлика от лигавицата на матката, клетките от ендометриозни лезии няма къде да отидат. Те се оказват в капан в тялото ви, причинявайки хронично възпаление.

Менорагията, известна още като обилно менструално кървене (HMB) или обилно маточно кървене, е често срещано преживяване при хора, живеещи с ендометриоза. Менорагията се характеризира с необичайно обилен цикъл или продължителна менструация, продължаваща повече от 7 дни.

Менорагията при ендометриоза не е резултат от кръв в ендометриозни лезии. Структурните промени от ендометриозата и химическите дисбаланси са в основата на връзката между тези състояния.

Дали обилното менструално кървене е признак на ендометриоза?

HMB може да бъде симптом на ендометриоза, но ендометриозата е само една от многото възможни причини за HMB.

Други гинекологични и негинекологични състояния, като фиброиди или нарушения на кръвосъсирването, също могат да повлияят на честотата, продължителността, редовността и обема на вашия менструален цикъл.

Менорагията е една проява на абнормно маточно кървене, което може да получите при ендометриоза.

Според Американската фондация за ендометриоза, ендометриозата редовно се появява заедно с интензивни, болезнени спазми и се характеризира с менорагия с кръвни съсиреци.

Менструалните кръвни съсиреци не са уникални за ендометриозата и могат да бъдат част от редовен менструален цикъл. Те често са тъмни или яркочервени кръвни бучки с желеобразен вид и консистенция. Менструални съсиреци с размер на една четвърт или по-голямаобаче, може да е индикация за менорагия.

Други симптоми на менорагия могат да бъдат универсални, независимо от причината и включват:

 • тежки периоди, които се накисват през един или повече тампони или тампони на час в продължение на няколко часа подред
 • трябва да се налага да използвате подложки по време на цикъла си
 • необходимост от смяна на менструалното облекло през цялата нощ
 • изпитвате постоянна болка по време на вашия цикъл
 • да имате цикъл, който ви ограничава или ви пречи да извършвате редовни дейности
 • умора, ниска енергия или недостиг на въздух по време на менструация

Симптом на ендометриоза ли е кървенето между менструациите?

Кървенето между вашите периоди, известно като интерменструално кървене или метрорагия, също може да бъде симптом на ендометриоза. Това е друга проява на необичайно маточно кървене и включва преживявания като зацапване и кървене (понякога обилно) между редовните ви менструации.

Подобно на менорагията, междуменструалното кървене може да има множество причини освен ендометриоза. Кървенето между вашите менструации може също да е резултат от:

 • хормонални корекции на контрола на раждаемостта
 • нараняване на таза или инфекции
 • бременност
 • спонтанен аборт
 • естествени хормонални промени, като менопаузата
 • миома на матката
 • полипи
 • кисти на яйчниците
 • аденомиоза
 • тазова възпалителна болест
 • негинекологични нарушения на кръвосъсирването
 • фактори на стреса и начина на живот
 • рак на матката

Според а преглед от 2022г, физиологичният процес на менструация е силно чувствителен и сложен. Дори незначителни смущения във всяка фаза на цикъла могат да доведат до необичайно кървене, като метрорагия и менорагия. Само медицински специалист може да постави точна диагноза.

Други симптоми на ендометриоза

Анормалните модели на маточно кървене са само един от възможните симптоми в широк спектър от преживявания с ендометриоза. Понякога ендометриозата има няма симптомиа когато симптомите са налице, те не са непременно последователен с тежестта на вашето състояние.

Възможно е да изпитате силна болка и дискомфорт при няколко места на ендометриозна лезия, например, или да имате малък или никакъв дискомфорт при широко разпространена ендометриоза.

Симптомите обикновено са свързани с това къде се намира ендометриозата и как нейният цикъл на удебеляване и кървене засяга структурите около нея.

Честите симптоми на ендометриозата могат да включват:

 • хронична тазова болка
 • интензивни менструални спазми
 • дълбоко вкоренена болка по време или след секс
 • безплодие
 • болка или дискомфорт при уриниране или дефекация
 • стомашно-чревни проблеми по време на вашия цикъл, като подуване на корема, диария или гадене
 • умора

Рядко ендометриозата може да се разпространи до места извън тазовата област и да причини различни прояви на болка. Например диафрагмалната ендометриоза, при която ендометриозните лезии засягат диафрагмата, може да генерира болка в рамото поради споделени нервни пътища в гръдната ви кухина.

Как можете да управлявате менорагията, ако имате ендометриоза?

Менорагията при ендометриозата е индиректно причинена от това как ендометриозата засяга гинекологичните структури и химическите баланси в тялото ви. Лечението на ендометриозата и овладяването на други симптоми може да помогне за подобряване на менорагията.

Във всички случаи на менорагия, идентифицирането и справянето с основната причина е първата стъпка към овладяване на тежкото кървене.

В случай на ендометриоза, състоянието се лекува предимно чрез хормонална терапия и хирургия. Хормоналната терапия помага за модифициране на вашите хормонални цикли, като намалява колко често ендометриалните клетки преминават през удебеляване и отделяне.

Хирургията е опция, когато хормоналната терапия не е ефективна или ако изпитвате проблеми с плодовитостта. Хирургията позволява на здравните специалисти да потвърдят диагнозата ендометриоза и да премахнат лезиите и срастванията, които са ленти от белези между вътрешните структури.

Често задавани въпроси

Защо ендометриозата причинява менорагия?

Ендометриозното възпаление и белези могат да увредят естествените структури и функции на матката, яйчниците и фалопиевите тръби.

Хроничното възпаление от ендометриоза може също да доведе до дисбаланс в хормоните и други регулаторни вещества, важни за менструален цикълкоето води до необичайно кървене като обилни, продължителни менструални периоди.

Какви са симптомите на тежка ендометриоза?

Вашите симптоми и ниво на болка не означават непременно тежестта на ендометриозата. Ендометриоза е етапна в тежест по външния вид, местоположението, размера и броя на засегнатите сайтове. Тежката ендометриоза се класифицира като „стадий 4“ и се характеризира с обширни, дълбоки лезии и сраствания, включващи множество органи извън вашата репродуктивна система.

Възможно е някои хора да не изпитат тежки симптоми с ендометриоза в стадий IV, докато други може да ги изпитат.

Кога трябва да посетите лекар за менорагия?

The Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчва да говорите със здравен специалист относно менорагията всеки път, когато цикълът ви продължи повече от 7 дни или изисква да сменяте тампона или превръзката си на всеки час.

Менорагията (обилно менструално кървене) и ендометриозата често се появяват едновременно. Може да изпитате менорагия без ендометриоза, а ендометриозата не винаги причинява необичайни симптоми на кървене като менорагия.

Ендометриозата може индиректно да причини менорагия, като засегне структурите на вашата репродуктивна система и промени химичните баланси, необходими за регулиране на вашия менструален цикъл.

Хормоналната терапия и хирургията могат да лекуват ендометриоза и могат да помогнат за подобряване на симптоми като HMB, продължителни периоди и кървене между менструациите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss